Testissä Sony VAIO S15 – kevytkannettavien jokapaikanhöylä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Tällä kertaa Tom’s Hardwaren kannettavien testipenkkiin saapui Sonyn S-sarjan kannettava, joka tarjoaa 15” kokoluokkaan Ultrabook-luokan kannettavuutta sekä pelien vaatimaa näytönohjainsuorituskykyä Nvidian näytönohjaimen muodossa. Vaio S15 tarjoaa paljon kevyttä työjuhtaa kaipaavalle, mutta kuinka hyvin se onnistuu tehtävässään? Yleisarvion lisäksi otamme tehtäväksemme myös testata VAIO S15:n kattavat päivitysmahdollisuudet, ja katsomme miten paljon lisää suorituskykyä kannettavasta saadaan irti lisäämällä muistia, päivittämällä SSD-asemaan ja ylikellottamalla näytönohjainta.

Kokoa tarpeittesi mukaan

Sony on ilahduttava poikkeus kannettavien valmistajana Suomen osalta siltä osin, että se tarjoaa oman verkkokauppansa tarjonnan myös täällä peräpohjolassa, siinä missä useimmat muut valmistajat turvautuvat jälleenmyyjiin. Sonyn verkkokauppa tarjoaa kattavat kustomointimahdollisuudet VAIO-kannettavien säätämiseen oman maun mukaan. Tämänkaltaista palvelua soisi näkevän myös muilta Windows-kannettavien valmistajilta.

Sony VAIO S15 –sarja on ollut tarjolla Ivy Bridgen julkaisun myötä, ja Sonyn verkkokauppa tarjoaa kattavat vaihtoehdot kannettavan kokoamiseen. Muutama perusasia löytyy kuitenkin jokaisesta S15-mallista. Sony valmistaa VAIO S15 –kannettavat magnesiumista ja alumiinista, mikä auttaa sitä saavuttamaan verrattain kevyen 2kg painon. Lisäksi näyttö on aina sama 15,5” 1920x1080 IPS-paneeli, joka on ehdottomasti kannettavan kohokohtia. Karvalakkiversiolla on hintaa reilut 1000 euroa, joten laadusta ja keveydestä joutuu myös venyttämään hieman kukkaronnyörejä. Jos lompakolla paksuutta kuitenkin riittää, Sony tarjoaa myös paljon kaivattuja ominaisuuksia S15 myötä.

kommenttia 3

markku3

Kiva juttu Sony Vaiosta

wizand

Oikein valaiseva artikkeli, kiitokset siitä.

Jäi mietityttämään, jotta tuo SSD ja RAM päivitys on kaiketi samanlainen S13:n kanssa? RAM:n osalta Sonyn sivuilla kuitenkin mainitaan että siinä on DDR3L muistia ( 1.35V ) ja tuo teidän asentamanne pötkäle on normi DDR3:sta ( 1.5V ). Tämä ei kaiketi sitten haittaa?

nirna

Tämä oli todella hyvä artikkeli, joka vaikutti oman S15-koneeni ostoon. Kiitos siis siitä!

Lisään kuitenkin muille lukijoille tiedoksi, että mikäli ostatte uudemman Win8-pohjaisen Vaion, sen kiintolevyn ja käyttöjärjestelmän vaihtaminen edellyttää muutamia lisätemppuja pelkän fyysisen levyn vaihtamisen ja asennuslevyn sisään tunkemisen lisäksi. Pelkästään em. tavalla toimimalla kone ilmoittaa levyn vaihduttua todennäköisesti "Secure boot failed. Operating system invalid." josta ei sitten pääse eteen eikä taakse, eikä optista asemaa tunnisteta sitten niin millään. Tämän voi kuitenkin korjata seuraavalla tavalla:

- Käynnistä kone painamalla tietokoneen Assist-nappulaa (lähellä virtanäppäintä). Tämä tuo käynnistyksen yhteydessä esiin valikon, josta pääsee bios-asetuksiin.

- Aseta biosissa boot modeksi Legacy.

- Ota Secure boot pois päältä.

- Tallenna asetukset ja käynnistä kone uudestaan.

Itselleni oli lisäksi helpointa muuttaa käynnistyksen järjestystä siten, että kone katsoo ensin dvd-asemaa ja sitten vasta kiintolevyä. Jostain syystä Assist-valikosta käynnistyksen valitseminen dvd-asemalta ei oikein tuottanut tuloksia.

Tämän jälkeen käyttöjärjestelmän asennusohjelmiston tulisi käynnistyä normaalisti. Jos tietokone lataa asennustiedostot, mutta jää jumiin kohtaan "windows is starting" tms. ruutuun, kannattaa tarkistaa onko biosissa boot modena varmasti Legacy.

Toivottavasti tästä olisi jotain iloa tai apua muille käyttöjärjestelmää vaihtaville.

Edittiä: Lisäyksenä vielä, että uudemmissa SVS15 -malleissa (ymmärtääkseni juuri win8-esiasennetut) ei juuri ole ajureita, joita esim. Win7 voisi käyttää. Oma Win7-alustaa nyt käyttävä mallini ei muun muassa tunnista verkkosovintinta, usb-ohjainta, ethernet-sovitinta jne. Useimpien muidenkin ajureiden kanssa sai tapella koko rahan edestä. Monia ajureita ei ilmeisesti ole laisinkaan olemassa - ehkä on siis pari kertaa syytä pohtia haluaako downgreidata Win8:sta mihinkään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20. helmikuuta, 2013 @ 22:39

Kommentoi artikkelia