Testissä ergonomiset työvälineet toimistoon

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Microsoft Comfort 5050Microsoftilla on, kuten monilla kilpailijoillakin, kattava valikoima erilaisia tuotteita myös oheislaitteiden kategoriassa. Yhtiön tuotteet ovat monesti harvinaisen vähän hehkutettuja, mutta tietyissä piireissä erittäin pidettyjä, ja siksi varsin mielenkiintoisia.

Comfort 5050 -pakettiin kuuluu erikoisesti muotoiltu näppäimistö sekä pyöreähkö hiiri. Logitechista poiketen Microsoftin näppäimistön voimakkaammat laineet ovatkin pöytätason suunnassa, eivätkä korkeussuunnassa. Tämän kaarevuuden lisäksi Microsoftin näppäimistö on keskimmäisen vaakarivin kohdalta hieman matalampi ja etu- ja takareunasta korkeampi. Lähestymistavat ergonomiaan ovat siis ainakin lähtökohtaisesti hyvin erilaiset.


Näppäimistö on monipuolinen ja selkeästi tehty Windowsille. Yläreunasta löytyy pitkä rivi näppäimiä, joilla voi säätää äänenvoimakkuutta ja avata erilaisia ohjelmia. Windows 10:stä tuttu Task View -kuvake on korvannut toisen, tyypillisesti Windows-näppäimenä nähdyn painikkeen. Hauskana ja hyödyllisenä lisänä näppäimiin on painettu erilaisia pikanäppäinyhdistelmiä kuten “kopioi” ja “liitä”. (Huomio: kuvissa näkyvä testinäppäimistö on Microsoftista johtuen jenkkinäppäimillä, mutta siitä on saatavilla myös suomiversio.)


Myös Microsoftin näppäimistö mahdollistaa erilaiset säädöt kulman suhteen, mutta mekanismi on kömpelö. Mukana toimitetaan neljä kumista tyynyä, jotka voi napsauttaa näppiksen pohjaan, yhden jokaiseen kulmaan. Näin mahdollisia kallistussuuntia on toki enemmän kuin normaalisti, mutta harva varmaan haluaa kääntää näppäimistön vinoon vaikkapa vasemmalle. Joka kulmaa nostamalla saa tietysti kompensoitua matalaa pöytää.

Comfort 5050 -paketin hiiri näyttää siltä, että muotoilutiimi on saanut keskittyä hieman enemmän näppäimistöön. Hiiri tuntuu halvalta mutta istuu hyvin suurempaankin käteen, mistä itse pidän, vaikken suurikätinen olekaan. Monet hiiret tehdään turhan pieniksi, jotta käden asento olisi rento.


Hiiren sivuilla on yksi näppäin kummallakin puolella. Ne eivät naksahda kunnolla, vaan liikkuvat tahmeasti, mutta toimivat toki. Rullan tuntuma on ärsyttävä: se on kokosileä, ja sitä pyöritellessä tuntuu, että sormi vain liukuisi rullan päällä. Näin ei tietysti ole, vaan rulla pyörii normaalsti, mutta teksturoidut rullat antavat ainakin allekirjoittaneen mielestä huomattavasti mukavamman käyttökokemuksen.


Logitechin tapaan Microsoft tarjoaa myös sovelluksen laitteilleen. Sovelluksen avulla voi säätää vaikkapa hiiren herkkyyttä tai painikkeiden toimintoja. Valitettavasti Logitechin sovellus on paljon viimeistellympi ja helppokäyttöisempi, mutta toisaalta taas säätöjä ei tarvitse kuin kerran asettaa kohdalleen, minkä jälkeen sovelluksen pariin tuskin tulee palattua kovin usein. Näin ollen ohjelmallisen osuuden painoarvo laitteistokokonaisuudessa jää vähäiseksi.


Näppäimistö yhdistetään tietokoneeseen niin ikään Bluetooth-yhteyden mahdollistavalla USB-vastaanottimella. Microsoftin vastaanotin on noin 5 kertaa Logitechin vastaavaa suurempi, mikä on tietysti miinus.

Kommentoi artikkelia