Philips BDM3275UP – 32 tuumaa ja 4K

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Philips BDM3275UP osoittautui testien perusteella varsin onnistuneeksi paketiksi, vaikka siinä ei olekaan maata järisyttäviä erikoisominaisuuksia. Sen 10-bittinen IPS-paneeli on kuvan yhtenäisyyden ja väritarkkuuden osalta erinomainen jo tehdasasetuksilla, mutta käytännössä 10-bittisyyden tuoma etu ei tule näkymään ellei käytössä ole sitä tukevia sovelluksia sekä ammattilaisnäytönohjainta. Teoriassa kuluttajanäytönohjaimet tukevat 10-bittisiä värejä koko ruudun DirectX-sovelluksissa, mutta tätä hyödyntäviä pelejä ei näytä juurikaan löytyvän. Allekirjoittanut on testannut Alien Isolation -peliä Deep Color -tuella, mutta mitään mainittavaa eroa ei ollut huomattavissa edes kohtauksissa, joissa pelissä ilmenee raitaumaefektiä. Lisäksi 10-bittisten värien tuki vaatii DisplayPort-liitännän käyttöä, ja HDMI 2.0 -liitäntä tukee vain 8-bittisiä värejä.

32-tuumainen IPS-paneeli on omiaan kuvankäsittelyn lisäksi myös normaalissa toimistokäytössä, ja tuettuna on kahden signaalin kuva kuvassa -toiminto. Pelikäytössä BDM3275UP oli yllättävän toimiva, sillä sen syöttöviive on toistaiseksi täällä arvostelluista 4K-näytöistä matalin. Lisäksi vasteajat olivat tasaiset eikä paneeli kärsinyt haamukuvaongelmista. 60 Hz paneelina se ei tästä huolimatta ole sopivin malli nopeatempoiseen pelailuun, eikä siitä löydy FreeSync- tai G-Sync-ominaisuutta tai muita pelikäyttäjille suunnattuja toimintoja.

Vaikka Philipsin käyttämä paneeli oli yleiseen tasoon verrattuna varsin hyvä, sitä vaivaa IPS-paneelille tyypilliset ongelmat kuten IPS-hehku ja verrattain heikko mustan taso. Mitä suurempi IPS-paneeli on, ja mitä lähempää sitä katsoo, sitä enemmän IPS-hehku tulee esille, eikä useimmissa nykypaneeleissa syystä tai toisesta hyödynnetä tätä vähentävää A-TW-polarisaatiokalvoa.

4K-näyttöjen oma ongelmansa on myös Windowsin skaalaus, joka saattaa joissain tilanteissa sumentaa tekstisisältöä. Riippuen katseluetäisyydestä 32-tuumainen 4K-näyttö on siinä rajoilla pystyykö sitä käyttämään 100% skaalausasetuksella, mutta ainakin allekirjoittanut tykkää pitää hieman etäisyyttä kookkaasta näytöstä, ja pienen tekstin lukeminen näytöltä käy pidemmän päälle silmiä rasittavaksi.

Philips BDM3275UP on saatavilla Suomessa melko heikosti kirjoitushetkellä, ja hintaa on alimmillaan noin 1100 euroa. Katse kannattaakin ennemmin kääntää esimerkiksi Amazon UK:n suuntaan, josta näyttöä irtoaa noin 800 euroon. Jos 32-tuumainen ja laadukas 4K IPS-näyttö on hakusessa yleiskäyttöön tai kuvankäsittelyyn - Philips BDM3275UP on ehdottomasti harkinnan arvoinen näyttö. Jos on valmis vielä astetta kookkaampaan malliin, meiltä löytyy myös arvostelu Philipsin 40-tuumaisesta versiosta.
Nopeasti:+ Laadukas IPS-paneeli
+ Tehdaskalibroitu
+ Vasteaika ja syöttöviive
+ OSD-säädöt
+ Jalusta

- Mustan taso
- Hipaisukytkimet

Kommentoi artikkelia