4K kahdessa koossa: Philips BDM4065UC ja Asus PB287Q

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Johdanto






4K on tällä hetkellä muotisana sekä näytöissä, että televisioissa. Varsinkin HDTV-puolella valmistajat ovat jatkuvasti houkuttelemassa kuluttajia ostamaan uusia malleja, sillä usein käyttäjät tuppaavat tyytymään samaan malliin monen vuoden ajan.

Full HD – resoluutio on myös asettunut standardiksi, joka tullee kestämään suhteellisen pitkään massamarkkinoilla lähinnä siitä syystä, ettei normaalin olohuoneen katseluetäisyyksillä tarkemmasta paneelista ole paljoa hyötyä, ellei samalla nosteta tuumakokoa merkittävästi suuremmaksi.



Vähemmän yllättäen uusien älytelevisioiden tuumakootkin ovat tämän myötä olleet kovassa kasvussa. Vaikka vielä muutama vuosi sitten 42-tuumaista mallia pidettiin suurikokoisena, on se jo nykyään malliston alapäässä, ja suurimmat kuluttajamallit ovat jo yli 60-tuumaisia.

PC-puolella näyttöpaneelien kehitys on myös kasvanut reippaasti parin viime vuoden aikana. 1920x1080-resoluutiosta aletaan jo pikku hiljaa siirtymään kohti UHD-tasoa, ja väliin jää myös 2560x1440 WQHD sekä enimmäkseen kannettavista ja tableteista löytyvät erikoisemmat resoluutiot kuten 3800x1800.

Siinä missä televisiopuolella 4K:n etua on peruskäyttäjän vaikea havaita, älypuhelimia, tabletteja, kannettavia sekä työpöytänäyttöjä katsellaan huomattavasti lähempää, joten lisätarkkuudesta on enemmän iloa. Varsinkin älypuhelinpuolella pikselitiheys on tässä vaiheessa jo niin suuri, että ne riittävät jopa VR-käyttöön, kuten Samsungin Galaxy Gear VR:n tapauksessa.



Työpöytäpuolella resoluutiokehitys on seurannut hieman jäljessä, mutta 4K:n tulon myötä älypuhelinten ja televisioiden etumatka on kurottu kiinni. Lisäksi televisiomallien tapaan myös työpöytänäyttöjen tuumakoot ovat alkaneet kasvaa merkittävästi. Toistaiseksi suosituimmat tuumakoot ovat olleet 23-24” tienoilla 1920x1080-resoluutiolla, mutta tällä hetkellä markkinat ovat kovaa vauhtia siirtymässä 27” malleihin 2560x1440 tai 4K-resoluutiolla. Lisäksi 4K-malleja löytyy entistä suuremmista kokoluokista, kuten 32” ja 40”.

Tässä artikkelissa testaamme kaksi eri kokoluokan 4K-näyttöä: Asuksen 28-tuumainen PB287Q ja Philipsin 40-tuumainen BDM4065UC. Miten 4K toimii kahdessa hyvin erilaisessa näytössä, ja kannattaako peruskäyttäjän ylipäätään panostaa vielä ainakin toistaiseksi 500-1000€ hintaluokassa pyöriviin 4K-malleihin?

kommentti 1

hannibal_pjv

Itselle kiinnostaisi paneeli varmaan jostain tuosta välistä. Nyt 27" 1440p tasolla, joten 4K näytöksi saattaisi kaivata sellaista 30-32":sta. Lisäksi alkaa hieman ihmetyttää missä viipyvät DP1.3:lla varustetut näytöt... 4K tilassa niistä alkaisi olla iloa varsinkin, jos tukisivat suoraa adaptive synckiä. Noin isolla resolla näytönohjaimella tulee varmasti aika ajoin liikaakin tekemistä...
Mutta hyvä alku. Kolmannen sukupolven 4K näyttöjä odotellessa. Hinnat näissä alkavat olla jo inhimillisellä tasolla, mikä oli paremmin kuin kuvittelin vielä pari vuotta sitten.

Kommentoi artikkelia