PCI Express ja Crossfiren hyöty: Onko P55 riittävän hyvä?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

JohtopäätöksetTämän päivän arviointi lähti liikkeelle kysymyksestä, ovatko Intelin Lynnfield-pohjaiset Core i5 ja Core i7 -prosessorit yhdistettynä P55-alustaan tarpeeksi hyviä CrossFire-käyttöön. Vastaus kysymykseen on: mahdollisesti.

Testitulosten perusteella PCIe x8-korttipaikan käyttö nopeimmalla mahdollisella GPU:lla tarjoaa neljä prosenttia vähemmän suorituskykyä ja samat tulokset kävivät ilmi myös CrossFiren tapauksessa. Neljän prosentin tehohäviö ei ole erityisen paha ja vähemmän tehokkailla korteilla myös tehohäviön määrä olisi luultavasti pienempi. Näiden tulosten perusteella ei kuitenkaan kannata luopua yhden dual-GPU kortin käytöstä LGA 1156 -kantaisilla prosessoreilla, koska kortin x16-liitännän rajoitukset ovat saman kaltaiset LGA 1366 -kantaisilla prosessoreilla.

Vähemmän yllättävää oli monista P55-emoista löytyvän PCIe hubin kautta toimivan x4-väylän todella heikko suorituskyky. Näillä kaistoilla saavutetaan ainoastaan PCIe 1.1 -luokan nopeuksia huolimatta PCIe 2.0 ominaisuuksista ja jääden 26% jälkeen jopa saman hintaisten X58-pohjaisten emolevyjen x4-liitännöistä. Näin hidas liitäntä saattaa olla hyödyllinen lisättäess toinen näytönohjain, mutta vain jos korttia käytetään vähemmän suorituskykyä vaativiin tehtäviin, kuten dedikoituna PhysX-prosessorina tai 2D työpöydän laajentamiseen.

Ehkä tärkein ratkaistu kysymys on kuitenkin se, olisiko meidän sittenkin pitänyt olla käyttämättä P55-pohjaista emolevyä uusimmassa -järjestelmässämme. Vastaus on tietysti kyllä. Neljän prosentin ero suorituskyvyssä ei ole ratkaiseva tosielämän tilanteessa, mutta kilpailussa, kuten aiemmin järjestetty SBM, sillä on äärimmäisen suuri merkitys.

Mitä vielä jää jäljelle? Emme vielä ole nähneet, miten X58-emolevy x16/x16/x4 väylillä pärjäisi vertailussa nykyiseen x16/x8/x8 versioon verrattuna, autaisiko PCIe keskitin, kuten NF2000 parantamaan suorituskykyä useampaa korttia käytettäessä tai kuinka heikentävästi P55-emolevy x8/x8-tilassa vaikuttaa dual-GPU-kortteihin, kuten Radeon HD 5970. Meillä ei tällä hetkelä ole olemassa kaikkia tarvittavia komponentetja näihin kysymyksiin vastaamiseksi, mutta otamme edelleen ehdotuksia vastaan uusista testeistä samalla, kun pyrimme löytämään sopivat komponentit ainakin muutamiin nyt jääneisiin kysymyksiin vastaamiseksi.

Kommentoi artikkelia