PCI Express ja Crossfiren hyöty: Onko P55 riittävän hyvä?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Ainoastaan valtavirtatuote?


Olimme yllättyneitä System Builder Marathon -testien aikana havaittujen suorituskykyerojen pienuudesta kahden parhaan kokoonpanon välillä. Päätimme siis ottaa selvää, onko P55-alusta oikeasti tarpeeksi hyvä käytettäväksi useammalla AMD:n huippunäytönohjaimella ja miten se pärjäää kunnianarvoista X58:a vastaan?

Kommenttiosioissa kuulee jatkuvasti, että LGA 1156 alusta, jossa prosessorin integroitu ohjain tarjoaa 16 PCI Express (PCIe) 2.0 -kaistaa, on tuomittu ikuisiksi ajoiksi jäämään pelkästään valtavirtauotteeksi, joka sopii ainoastaan yhtä näytönohjainta käyttäville pelaajille. CPU:n yhdistäminen P55 Express Platform Controller Hubiin (PCH) hitaan DMI-liitännän kautta ei ainakaan auta parantamaan alustan uskottavuutta suorituskyvyn suhteen. Ratkaisu herättää myös kysymyksiä siitä, miksi Intel lisäsi Core i7-870 prosessorin, joka on 540 dollarin komponentti, yhdeksi kolmesta julkistuspäivänä tarjolla olevista Lynnfield-prosessoreista. Suhteellisen harva yhdistäisiniinkin kalliin komponentin “valtavirran" käyttöön tarkoitettuun emolevyyn. Juuri sitä Intel kuitenkin ilmeisesti haluaa.Olemme todenneet Core i7-870 -prosessorin olevan erinomainen (joskin hintava) laite. LGA 1366 -prosessoreihin verratava suorituskyky, parempi Intel TurboBoost-suhde, pienempi keskimääräinen virrankulutus ja paljon parempi kellottuvuus aina 4,3 GHz asti pelkällä ilmalla jäähdytettynä. Nämä edistysaskeleet huomioonottaen onkin mietittävä, ovatko Core i5 ja Core i7 -tuoteperheiden prosessorit sittenkin susia lampaan vaatteissa?
Onko 16 kaistaan rajoittunut PCIe todellakin niin suuri hidaste? Onko 16 ja kahdeksan kaistan välinen suorituskykyero niin iso, että CrossFire kannattaa suosiolla unohtaa tällä alustalla? Onko 200 dollarin X58-emolevyihin lisätty x4-korttipaikka todellakin parempi kuin samahintaisissa P55-tuotteissa?
Nämä ovat kaikki hyviä kysymyksiä ja aloitamme homman tutkimalla korttipaikkojen suorituskykyä ja vertaamalla x4, x8 ja x16-slotteja sekä P55 Express -alustalla että aiemmin julkaistulla X58 Expressillä. Suurella vaivalla testin kaikki muuttujat on pyritty pitämään vakiona, kuten voi havaita kokoonpanon tiedoista.

Kommentoi artikkelia