Parhaat SSD-asemat – Maaliskuu 2017

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

SSD-asemien liitäntätyypitValtaosaa käyttäjistä kiinnostanee eniten 2,5” kokoluokan SATA III -liitäntään kytkettävät asemat, jotka tarjoavat tällä hetkellä parhaan kapasiteetin suhteutettuna hintaansa. Lisäksi tarjolla on pieniä mSATA-levyjä joita saattaa löytyä esimerkiksi joissain kannettavissa ja paremmin varustelluissa työpöytäemolevyissä. SATA III -liitäntä on tällä hetkellä rajoittava tekijä peräkkäislukunopeuksissa, joten valtaosa nykyisistä 2,5” SSD-levyistä asettuu siltä osin lähelle samaa n. 550 Mt/s lukunopeutta. Käytännön eroja näiden asemien välillä ei juuri huomaa peruskäytössä, vaan valinta kannattaa tehdä yleensä muilla perusteilla.

Jos tarvetta on kuitenkin vielä nopeammalle tallennustilalle, on siihen tarjolla useampia vaihtoehtoja, joita on lueteltu alla.

SATA Express -liitäntä

Uudemmissa emolevyissä on tarjolla SATA Express –liitäntöjä uuden SATA 3.2 standardin mukaan. SATA Express on luotu pikaratkaisuksi SATA III –liitännän 6 Gb/s rajoitukseen, ja käytännössä se koostuu kahdesta SATA III –liitännästä, jotka yhdistetään PCIe-väylään. Sata Express -liitännän elinikä jäänee lyhyeksi SSD-valmistajien siirtyessä käyttämään muita vaihtoehtoja kuten M.2-liitäntää tai esimerkiksi Intelin uusimpien asemien käyttämää U.2-liitäntää (SFF-8639).

M.2 -liitäntä

Nopeamman SSD-aseman voi myös saada ostamalla M.2-liitäntäisen SSD:n. M.2 on tulossa korvaavaksi liitännäksi mSATA-asemille, ja sen käyttämä PCI-e-väylä mahdollistaa SATA III –liitäntää paremmat siirtonopeudet. M.2 on mSATA-liitännän tapaan käytössä pienen muotokertoimen laitteissa kuten kannettavissa, mutta sitä löytyy myös työpöytäpuolella paremmin varustelluista emolevyistä.

PCI-e SSD-kortit

Nopeimman vaihtoehdon tarjoaa yleensä erilliset PCI-e-liitäntään asennettavat SSC-kortit. Nämä on yleensä suunnattu raskaampaan käyttöön esimerkiksi palvelimessa, jossa lukujonon syvyys voi nousta selvästi peruskäyttöä korkeammaksi. Monesti nämä nopeammat asemat on toteutettu sisäisellä RAIDilla. Nopeiden PCI-e-asemien hinnat alkavat kuitenkin nousta sen verran korkeiksi verrattuna 2,5” SATA III -liitäntäisiin levyihin verrattuna, ja pelikoneista löytyy yleensä muuta käyttöä PCI-e-liitännöille. Monesti nämä kortit eivät myöskään tue suoraan boottausta, eli niille ei voi asentaa käyttöjärjestelmää. Kuluttajakäytössä ne sopivat esimerkiksi korkealaatuisen raakavideon tallennukseen.

RAID 0 -lomitus


Useamman SATA III-aseman RAID 0 -lomitus, joka jakaa datan lomitetusti käytössä oleville RAID-pakan levyille, on myös vaihtoehto, mutta sillä on haittapuolensa jos yksikin pakan asemista hajoaa. Teoriassa sillä saadaan aikaiseksi korkeat peräkkäisluku- ja kirjoitusnopeudet, mutta peruskäytössä se ei välttämättä nopeuta konetta ollenkaan, vaan saattaa jopa hidastaa koneen käynnistystä ja sulkemista.

kommentti 1

johtaja59

Intel 600p vs. Samsung 960EVO/PRO nopeuseroa ei huomaa käytössä, mutta hintaeron huomaa lompakossa.

Kommentoi artikkelia