Parhaat SSD-asemat – Maaliskuu 2017

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Perinteiset kiintolevyt ovat pitäneet paikkansa useimmissa kotikoneissa edullisen hinnan ja korkean kapasiteetin ansiosta, mutta SSD-asemat ovat nopeasti valtaamassa käyttöjärjestelmälevyn asemaa halvemmissakin kokoonpanoissa. Kapasiteetit ovat myös viime aikoina alkaneet nousta jo melkein sille tasolle, että SSD-asemaa voisi alkaa harkita jo varastolevyksi. Tässä artikkelissa teemme katsauksen SSD-asemien nykytilanteeseen, ja annamme muutaman suosituksen eri kategorioiden ja kapasiteettien osalta.

Uutta – Maaliskuu 2017Vaikka kuluttajapuolella uusien SATA-liitäntäisten SSD-asemien markkinat ovat asettuneet aloilleen, edellinen katsauksemme SSD-asemiin viime vuoden heinäkuulta on jo ehtinyt vanhentua kiitettävästi uudempien NVMe-asemien suhteen. Samsungin lisäksi myös muistimyynnin muut vakiintuneet nimet kuten Kingston, SanDisk, Micron ja ADATA ovat edelleen kehässä mukana, mutta SSD-markkinat ovat selkeästi kehittyneet alkuvuosien joukkoryntäyksestä yhä harvemman toimijan bisnekseksi.Kuluneen reilun puolen vuoden aikana kehitystä on tapahtunut erityisesti NVMe-asemien rintamalla, ja kärkinimenä toimii edelleen Samsung, jonka viimeisimmät julkaisut tapahtuivat 960-sarjan muodossa viime vuoden loppupuolella. 960 EVO on ottanut paikkansa kuluttajamallien suosituimpien listalla, ja 960 PRO vuorostaan tarjoaa tällä hetkellä parasta suorituskykyä M.2-asemien osalta.Samsungin ylivaltaa nopeiden M.2-asemien osalta ei ole hirveämmin haastettu, mutta Intel julkaisi uudet SSD 600p-sarjan asemat uudella Micronin kanssa yhteistyössä tehdyllä 3D NAND -muistilla entistä edullisempaan hintaluokkaan M.2-asemien osalta. Siinä missä aikaisemmin NVMe-asemat ovat olleet lähes kaksi kertaa kalliimpia kuin perinteiset 2,5" SATA-liitäntäiset asemat, uusien SSD 600p -asemien hinnoittelu on huomattavasti lähempänä SATA-asemia. Niiden suorituskyky ei yllä samoihin huippulukemiin kuin Samsungin 960-sarja, mutta SATA-asemiin nähden 600p-sarja on silti houkutteleva vaihtoehto esimerkiksi tiiviiseen mini-ITX-kokoonpanoon.Seuraava mullistus tallennustilan osalta tapahtuu piakkoin Intelin Optane-asemien tulon myötä. Uuteen 3D XPoint-muistityyppiin perustuvat asemat julkaistiin juuri SSD DC P4800X:n muodossa palvelinpuolelle, ja todennäköisesti myös kuluttajaversioiden julkaisu ei ole kovin kaukana. Vaikka Intel viittaakin palvelinmallissaan SSD-asemiin, 3D XPoint ei ole NAND-muistia, vaan uusi PCM-muistityyppi (Phase-Change Memory) joka lupaa merkittävästi parempaa kestävyyttä sekä latenssilukemia.


Stoney Beach -koodinimellä kulkevia Optane SSD-asemia ei ole vielä julkaistu kirjoitushetkellä


Intelin mukaan 3D XPoint -muistit asettuvat nopeudeltaan DRAM-muistin ja NAND SSD -asemien väliin, mutta tämä pitää tällä hetkellä paikkansa lähinnä latenssilukemien osalta. Huhujen mukaan ensimmäiset mallit ovat vain 16 Gt ja 32 Gt kokoisia, joten ainakaan ne eivät tule vielä korvaamaan täysin SSD-asemia käyttöjärjestelmälevynä. Aikanaan Intel julkaisi ensimmäisiä SSD-asemia välimuistina Smart Response -välimuistitekniikan alla, joten Optane saattaa hyvinkin tulla tarjolle samaan tyyliin. Optane-asemien suurin ongelma lienee kuitenkin vaatimus uudelle Kaby Lake -alustalle, eli Intelin 200-sarjan emolevyille tai sitä uudemmille. Jatkossa Optanen potentiaali on kuitenkin suuri, ja sitä saatetaan nähdä myös suoraan RAM-muistipaikkoihin asennettavana versiona.Vaikka Intel panostaakin Optanen markkinointiin, ei se välttämättä tarkoita sitä etteikö AMD:n ystävät pääsisi nauttimaan 3D XPoint -muistien tuomasta latenssiedusta. Osana Intelin ja Micronin yhteistyötä Micron luo myös oman versionsa tästä muistista, joka tullee tarjolle myös muilla alustoilla kuin Intelillä. QuantX-nimellä kulkeva vaihtoehto on viimeisimpien tietojen mukaan tulossa vuoden loppupuolella, mutta toistaiseksi 3D XPoint on kuitenkin vielä alkutekijöissään, ja nähtäväksi jää tuleeko siitä menestys markkinoilla – varsinkin kun useimmat ovat jo valmiiksi tyytyväisiä nykyisten SATA SSD-asemien nopeuksiin.

Missä kohtaavat paras hinta ja kapasiteetti?

Geizhals.de tarjoaa hyvät tilastot SSD-asemien hinnoista Euroopan markkinoilla. Pelkästään katsastamalla SATA-liitäntäisten levyjen parhaat €/Gt-hinnat saadaan selville, että tällä hetkellä alimmat hinnat liikkuvat n. 0,23 €/Gt hintaluokassa, kun viime heinäkuussa sama lukema oli n. 0,21 €/Gt.

Siinä missä viime heinäkuun katsauksen aikoihin 1 teratavun Samsung 850 EVO -mallin hintakehitys oli pysähtynyt, sittemmin NAND-muistien hinnat ovat lähteneet selvään nousuun, ja tämä näkyy myös Samsungin aseman osalta. Edullisimpien joukkoon mahtuu uudet 3D NAND -asemat Crucialin MX300:n ja OCX:n Trion-asemien muodossa, mutta kumpikaan niistä ei hätyyttele Samsungin johtoasemaa suorituskykynsä puolesta. Pienenä anekdoottina Crucialin MX300-sarjan SSD-asemia oli tarjolla joulua edeltävänä aikana Saksan Amazonissa 130€ hintaan 750 Gt mallin osalta, ja tällä hetkellä samasta mallista saa maksaa n. 250€. Näillä näkymin hintakehitys ei näytä positiivisia merkkejä tämän vuoden osalta kysynnän kasvaessa ja tarjonnan pysyessä lähes samalla tasolla.

Merkittävin positiivinen kehitysaskel nähtiinkin Intelin toimesta NVMe-asemien osalta SSD 600p-sarjan merkeissä, minkä myötä M.2-asemien lähtöhinnat ovat pudonneet selvästi. Samsung on vuorostaan vastannut tähän omalla SSD 960 EVO -asemallaan, joka asettuu hieman kalliimmaksi mutta samalla myös tarjoaa huomattavasti paremmat suorituskykylukemat. Samsung 960 EVO onkin tällä hetkellä allekirjoittaneen pääsuositus upouuden tehokoneen käyttöjärjestelmälevyksi.

kommentti 1

johtaja59

Intel 600p vs. Samsung 960EVO/PRO nopeuseroa ei huomaa käytössä, mutta hintaeron huomaa lompakossa.

Kommentoi artikkelia