Parhaat pelinäytönohjaimet – Joulukuu 2014

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Hintaluokka: 200-300€
Kahdella sadalla eurolla saa jo hyvän pelikortin 1080p-resoluutiolla pelailuun korkeillakin asetuksilla. Vain uudemmat pelit saattavat tuottaa ongelmia 2 gigatavun muistilla varustetuille korteille, mutta tekstuuriasetuksia säätämällä tämäkin ongelma ratkeaa. Saatavilla on vielä AMD:n 3 gigatavun kortteja, ja varsinkin R9 280 saattaa yhä löytyä erikoistarjouksista tai käytettynä. Vaikka vanhemmat piirit eivät tue uusimpia ominaisuuksia, ovat ne silti asiallinen valinta, jos tarvetta ei ole kuin hyvälle suorituskyvylle. Nvidialta osalta myös pitkäikäistä GK104-piiriä hyödyntävä GTX 770 on myös siirtymässä autuaammille metsästysmaille.


Nvidia GeForce GTX 760 2GB
Hinta: ~200€


GTX 760 edustaa vielä vanhempaa Kepler-sukupolvea, joten se ei sisällä kaikkia Nvidian uusimpia ominaisuuksia. Tästä huolimatta se on suorituskyvyltään hieman Radeon R9 270X -näytönohjainta tehokkaampi, ja näin ollen se on asiallinen valinta n. 200 euron hintaan.


AMD Radeon R9 285 2GB
Hinta: ~210€


AMD:n uusin näytönohjain hyödyntää GCN 1.2 -arkkitehtuuria, ja näin ollen siitä löytyy myös tuki kaikille AMD:n mainostamille kikoille. Tonga-piirin sisältämä skaalain esimerkiksi tukee uutta Virtual Super Resolution -downsamplaustekniikkaa paremmin kuin muut AMD:n kortit. Useiden muiden korttien tapaan R9 285:stä ei ole saatavilla referenssijäähdyttimellä varustettua versiota, vaan valinta on tehtävä sopimusvalmistajien malleista.


AMD Radeon R9 290 4GB
Hinta: ~290€


Nvidian GTX 900 -sarjan myötä AMD on joutunut tiputtamaan suorituskykyisimpien korttiensa hintoja rutkasti, joten R9 290 irtoaa jo parhaimmillaan alle 300 euron. Samalla Nvidian kilpaileva GTX 780 on poistumassa myynnistä, joten tähän hintaluokkaan R9 290 on varsin mainio vaihtoehto. Siitä löytyy myös riittävästi muistia ja suorituskykyä jopa 4K-resoluutiolle asti. Vastineeksi se kuitenkin vaatii selvästi enemmän virtaa, ja jäähdytyksen on oltava kunnossa. AMD:n äänekkäästä referenssijäähdyttimestä kannattaakin pidättäytyä mahdollisimman kaukana. Onneksi tarjolla on useita hyviä sopimusvalmistajien malleja paremmilla jäähdyttimillä.

kommentti 1

RekookeR

Nvidia GeForce GTX 970 on varmasti hyvä valinta. Uusittu piirisarja pitää virrankulutuksen jopa paremmalla tasolla kuin jokusen vuoden takaisissa ohjaimissa, eikä siten vaadi virtalähteenpäivitystä. Toisaalta, tuoko tuo mitään uutta, eipä taida, koska kilpailutilanne on mitä on.
Itse jään katsomaan mitä lupauksia kesä tuo tullessaan.

-Reko

Kommentoi artikkelia