Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Prosessorijäähdyttimet: lämpötahnan asennus


Onko täydellistä tapaa olemassa?

Kuten innokkailla kotikokeilla pihvinpaistosta, kaikilla innokkailla tietokoneharrastajilla on oma mielipiteensä lämpötahnan levittämisestä. Käytetäänkö siihen pientä lastaa, tasoitellaanko se kortin reunalla, levitetäänkö sitä ympäriinsä yhden sormen taktiikalla vai pelkästään tiputetaan pisara keskelle prosessoria. Foorumeilla käydyn kiivaan keskustelun perusteella lämpötahnan levittämiseen ei olemassa oikeaksi todistettua metodia. Tämä artikkeli on kuitenkin suunnattu aloittelijoille, joten pyrimme löytämään tavan, joka olisi helppo omaksua ja helposti toistettavissa.

Helpoin tapa: pisarallinen tahnaa

Puristamalla tahnatuubia tiputimme keskelle prosessoria pienen noin linssin (ei herneen) kokoisen pisaran tahnaa. Oikeaa määrää voi yrittää hahmottaa alla olevien kuvien perusteella.

Näiden kuvien ottamiseksi asetimme äärimmäisen ohuen läpinäkyvän kalvon prosessorin ja jäähdyttimen pohjan väliin. Jäähdytin asennettiin kalvon päälle ja poistettiin kuvien ottamiseksi. Tahna kuitenkin jäi kalvon ja prosessorin väliin, joten kuvissa näkyy selvästi miten tahna asettuu jäähdyttimen alle. Tarkastellaan lähemmin eri tahnamäärien levittyvyyttä:

Määrä
Ennen jäähdyttimen asentamista
Jäähdyttimen asentamisen jälkeen
Vähimmäismäärä

Enimmäismäärä



On tärkeää asentaa jäähdytin tasaisesti ja painaa sitä kevyesti alaspäin. Jos jäähdyttimestä painaa alas ensin toisen reunan ja vasta sen jälkeen painaa koko pohjan paikoilleen, tahna levittyy toispuoleisesti. Myös kiinnitysruuvit kannattaa kiristää ensin vastakkaisista nurkista tasaisen paineen aikaansaamiseksi.

Mahdolliset virhetilanteet

Hyvän tuloksen voi saavuttaa myös monella muullakin tapaa kuin yllä kuvatulla metodilla. Niiden käyttö vaatii kuitenkin kokemusta, sillä oikean paksuuden arviointi esimerkiksi (hansikoidulla) sormella levittämällä on hankalaa.

Sormella levitys Tahnan voi levittää (hansikoidulla) sormella, kunhan tietää mitä on tekemässä ja osaa arvioida tahnan määrän.

Juustokakku? Liikaa tahnaa. Sen lisäksi, että ylimääräinen tahna tursuaa jäähdyttimen alta aiheuttaen sotkua, liian paljon tahnaa ei ole hyväksi lämmönjohtokyvylle eikä jäähdytin pääse täysiin oikeuksiinsa.

Kitupiikki. Säästeliäisyys on hyve, mutta lämpötahnan kanssa ei kannata pihistellä. Jos valmistuspäivämäärä ja muut tekstit näkyvät tahnakerroksen läpi, sitä ei ole tarpeeksi.

kommenttia 2

lein0

Tuohon Acceleron tuulettimiin liittyen, ei se uusi tuuletinosa ihan viittäkymppiä maksa, ei edes kymppiä. Suoraan arcticilta tilattuna tuulettimen hinta on 3.76e, ja postikulut mukaan laskettuna hintaa tulee noin 11e.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. joulukuuta, 2011 @ 11:30

|2500k|z68 pro3-m|HD6870|8gb ddr3|wd 500gb|FDD r3|

DjZorlag

Lämpötahnaosiosta jäi epäilyttämään seuraava seikka:


Originally posted by Teemu "squi" Laitila:
Molemmat tuotteet (AC MX-2 ja xilence X5) ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Xilence X5 on kuitenkin sopiva myös näytönohjaimille, minkä perusteella se on hieman monikäyttöisempää.

Miksei MX-2:sta voisi käyttää näytönohjaimen kanssa? Aina olen samat mömmöt (MX-2) laittanut sekä prossulle että näyttikselle. Eli mikä on ero?

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Kommentoi artikkelia