Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

VGA-jäähdyttimet: GeForce GTX 480 pelastusoperaatio


Kotitekoinen jäähdytys kalliin varaosan sijaan

Koska näytönohjaimen jäähdyttimen vaihtaminen kokonaan ei ole varsinaisesti täydelliselle aloittelijalle soveltuva tehtävä, emme syvenny siihen enempää. Tämän sivun korjaustyön voi kuitenkin suorittaa käytännössä jokainen, jos tarve vaatii.



Oletetaan, että omistat tehdaskellotetun GeForce GTX 480 -ohjaimen (kuten yllä olevassa kuvassa). Oletetaan myös, että ohjaimen Accelero Xtreme -tuulettimet sanoivat juuri sopimuksensa irti. Luonnollisesti takuu on juuri päättynyt, eikä esimerkiksi eBaysta löydy sopivaa varaosaa. Mitä tehdä?



Jos se on hajalla, niin se on hajalla ja uuden hankkiminen maksaa ainakin 50 euroa. Ohjaimen pelastamiseksi on siis kaiveltava varaosalaatikkoa. Vaatimukset ovat keveitä. Mitat eivät saa ylittää edellisen jäähdyttimen paksuutta, sillä emme halua uhrata enempää PCIe-paikkoja ja suorituskyvyn on oltava vähintään yhtä hyvä.

Kaksi ohutta tuuletinta näyttävät miten se tehdään

On pakko myöntää, että kahden tuulettimen kiinnitykset eivät ole kauneimmasta päästä, sillä emme olleet täysin varmoja toimiiko korvaava järjestelmämme. Emme myöskään ottaneet erityisen montaa kuvaa.



Mittausten perusteella uusi jäähdytysjärjestelmä saisi kuitenkin eskimonkin ylpeäksi: kotikutoinen tuuletusjärjestelmä on ohuempi, hiljaisempi ja huomattavasti tehokkaampi! Lisäbonuksena kortin reunan yli ulottuvat tuulettimet jäähdyttävät osaltaan myös siilin yläosaa. Paremmin sopivat 92 mm tuulettimet eivät olleet yhtä tehokkaita lämpötilojen jäädessä noin viisi astetta korkeammalle.

Kotikutoiset tuulettimet pieksävät tehdasvalmisteiset

Tulokset ovat yllättäviä, mutta todellisia. Kokoonkyhätty ruma ankanpoikanen päihittää Acceleron Xtreme -tuulettimet kaikilla osa-alueilla. Tämän jälkeen vanha Fermi on taas käyttökunnossa. Tässä tarkemmat tulokset:





Käyttämällä täysikokoisia 120 mm tuulettimia tulokset olisivat todennäköisesti olleet vielä paremmat, mutta emme silti halunneet uhrata kolmatta PCIe-paikkaa pelkälle jäähdytykselle.

Tällä kertaa varaosalaatikon kaivelu antoi kalliille näytönohjaimelle jatkoaikaa ja sen lämpötila jopa laski uusilla tuulettimilla. Vaikka tuulettimet olisi ostettu uutena, hinta olisi silti ollut silti uutta varaosaa halvempi.

kommenttia 2

lein0

Tuohon Acceleron tuulettimiin liittyen, ei se uusi tuuletinosa ihan viittäkymppiä maksa, ei edes kymppiä. Suoraan arcticilta tilattuna tuulettimen hinta on 3.76e, ja postikulut mukaan laskettuna hintaa tulee noin 11e.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. joulukuuta, 2011 @ 11:30

|2500k|z68 pro3-m|HD6870|8gb ddr3|wd 500gb|FDD r3|

DjZorlag

Lämpötahnaosiosta jäi epäilyttämään seuraava seikka:


Originally posted by Teemu "squi" Laitila:
Molemmat tuotteet (AC MX-2 ja xilence X5) ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Xilence X5 on kuitenkin sopiva myös näytönohjaimille, minkä perusteella se on hieman monikäyttöisempää.

Miksei MX-2:sta voisi käyttää näytönohjaimen kanssa? Aina olen samat mömmöt (MX-2) laittanut sekä prossulle että näyttikselle. Eli mikä on ero?

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Kommentoi artikkelia