Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Kotelotuulettimet: nopeuden säätely


Vaihtoehto 1: Ilmainen tee-se-itse-tyyli

Virtalähteestä tulee vakiona 12 V ja 5 V linjat. Niiden erotusta voidaan käyttää hyväksi muodostamaan kolme eri jännitevaihtoehtoa, joista yksi on 7 V. Kuten aiemmin mainittiin, vaikka tuuletin ei tukisi PWM-ohjausta, sen nopeutta voidaan säätää käyttöjännitettä muuttamalla. Mitä matalampi jännite sitä pienempi nopeus ja pienempi nopeus tarkoittaa yleensä myös hiljaisempaa ääntä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikilla tuulettimilla on oma käynnistysjännitteensä, jota ilman tuuletin ei lähde pyörimään. Käynnistysjännite on hieman suurempi, kuin pienin mahdollinen käyttöjännite. Jotkut 12 V tuulettimet pyörivät 5 V jännitteellä kunhan ne ovat lähteneet käyntiin, mutta ne eivät todennäköisesti lähtisi käyntiin pelkällä 5 voltilla. Tuulettimien toimintaa eri jännitteillä on siis syytä testata etukäteen. Eri jännitevaihtoehtojen testaamiseksi voit rakentaa helposti useamman adapterin seuraavilla ohjeilla:



Ylimääräiset pinnit voidaan irrottaa Molex-liittimistä esimerkiksi pinseteillä varovasti vetäen. Avainsana on kuitenkin varovasti, jolloin pinnit voidaan helposti liittää takaisin haluttuun kohtaan. Liittimien muokkaaminen on parempi ratkaisu kuin johtojen katkominen ja liittäminen yhteen ilmastointiteipillä. Huolimattomat liitokset saattavat pahimmillaan aiheuttaa oikosulun koneen sisällä.

Vaihtoehto 2: 7 V adapteri sarjavastuksilla

Vastuksilla varustettuja kaapeleita saa esimerkiksi tietokonekaupoista. Vastukset on kuitenkin mitoitettu tietyille tuulettimen tehoille. Mitä korkeampi wattimäärä, sitä enemmän jännite tippuu ja tasan 7 V jännitteen saaminen saattaa olla arpapeliä. Tehokas tuuletin saattaa jopa polttaa vastuksen, joten kannattaa olla tarkkana, ettei ylitä esimerkiksi 1,5 watin rajaa tuulettimissa.



Vaihtoehto 3: valmiit tuuletinohjaimet

Tuuletinohjaimia on tarjolla pilvin pimein. Ennen ostamista kannattaa tarkistaa enimmäisteho kanavaa kohti ja ehkä myös hetkellisen kokonaistehon enimmäismäärä. Jos haluat ohjata myös PWM-tuellista tuuletinta, kannattaa varmistaa, että myös ohjain tukee sitä.

Ohjaimista löytyy vaihtoehtoja varustettuna kosketusnäytöillä tai perinteisillä ruuvattavilla nappuloilla. Valinta kannattaa tehdä oman maun ja lompakon ehtojen perusteella.



kommenttia 2

lein0

Tuohon Acceleron tuulettimiin liittyen, ei se uusi tuuletinosa ihan viittäkymppiä maksa, ei edes kymppiä. Suoraan arcticilta tilattuna tuulettimen hinta on 3.76e, ja postikulut mukaan laskettuna hintaa tulee noin 11e.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. joulukuuta, 2011 @ 11:30

|2500k|z68 pro3-m|HD6870|8gb ddr3|wd 500gb|FDD r3|

DjZorlag

Lämpötahnaosiosta jäi epäilyttämään seuraava seikka:


Originally posted by Teemu "squi" Laitila:
Molemmat tuotteet (AC MX-2 ja xilence X5) ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Xilence X5 on kuitenkin sopiva myös näytönohjaimille, minkä perusteella se on hieman monikäyttöisempää.

Miksei MX-2:sta voisi käyttää näytönohjaimen kanssa? Aina olen samat mömmöt (MX-2) laittanut sekä prossulle että näyttikselle. Eli mikä on ero?

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Kommentoi artikkelia