Kuusi uutta AMD Phenom II ja Athlon II -prosessoria

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

LoppuyhteenvetoTestitulokset kädessä voimme tehdä katsauksen AMD:n uusiin suorittimiin:Phenom II X6 1075T
AMD:n Phenom II X6 1075T tarjoaa suorituskykyä, joka on jokseenkin ailahtelevaista, mutta hintaansa nähden siinä on potentiaalia. Jos käyttäjä valitsee sovelluksia, jotka hyödyntävät kuutta ydintä, edut ovat selvät. Kuitenkin ytimien määrä ei kerro koko tarinaa, vaan suorituskyky yhden säikeen sovelluksissa voi jäädä pettymykseksi.

230 euron hintaan Phenom II X6 1075T täyttää aukon Phenom II X6 1055T ja Phenom II X6 1090T -mallien välillä. 200 MHz korkeampi kellotaajuus on tervetullut jokseenkin aneemiseen Phenom II X6 1055T 2,8 GHz verrattuna. Suorituskykyyn nähden suoritin on hinnoiteltu oikein, joten paljon valittamista ei ole. Suoritin täyttää oman paikkansa särmästi AMD:n kuusiytimisten suorittimien ruodussa.

Phenom II X4 970
100 MHz kellotaajuuden nosto edeltävään Phenom II X4 965 -prosessoriin verrattuna ja hienoisesti parantunut ylikellottuvuus ovat AMD:n prosessitekniikan hiomisen tuloksia. Peruskellotaajuudella uusi suoritin kilpailee hyvin Core i5-750 -mallia vastaan, voittaen osan ja häviten osan testejä. Samalla se maksaa hieman vähemmän.

Uutena vaihtoehtona Intelin Core i5-750 -suorittimelle tämä CPU on käytännöllinen valinta niille, jotka eivät ylikellota suoritintaan. Jos ylikellotus on osa yhtälöä, Intelin vastineella on enemmän tarjottavaa, vaikka kerroinlukottoman suorittimen ylikellotus onkin helpompaa.

Phenom II X2 560
Olemme kahta eri mieltä mitä tulee Phenom II X2 560 -suorittimeen. Ensinnäkin suorittimen potentiaalinen muutos neliytimiseksi ja sen alhainen hinta ovat houkuttelevia. Toisaalta ytimien aukaisu ei aina onnistu, joten emme varauksetta suosittele suoritinta sen mukaan mitä siitä saattaisi tulla. Alle sadan euron hintaanuskomme sen kuitenkin olevan paras kahden ytimen suoritin. AMD kuitenkin taistelee tässä luokassa vain itseään vastaan, sillä pari kymppiä halvemmalla saa takuuvarmasti kolmella ytimellä toimivan Athlon II X3 450. Tässä vaihtokaupassa menetämme 6 MB L3-välimuistin, mutta se kolmas ydin on kuitenkin tärkeämpää.

Uudet Athlon II -suorittimet
Halvin Intelin neliydinsuoritin maksaa yli 180 euroa. Vaikka Intelin Hyper-Threadingia käyttävä kahden ytimen Core i3-520 onkin vahva 100 euron hintaluokassa, AMD on edelleen ainoana tarjoamassa kolmen ja neljän ytimen prosessoreita tässä hintaluokassa.

3,1 GHz Athlon II X4 645 ei saa kilpailua osakseen säikeistetyissä sovelluksissa ja moniajossa. 3,2 GHz Athlon X3 450 tarjoaa reilun 80 euron hinnallaan suorittimen, joka on hyvä peleissä, sovelluksissa ja moniajossa. Kympin halvemmalla 3,3 GHz Athlon II X2 265 tarjoaa nopeimman saatavilla olevan budjettimallin tuplaytimen.

Lopuksi meidän lienee syytä muistuttaa uusien energiaystävällisten Athlon IIe -mallien siirtymisestä OEM-markkinoille: 3,0 GHz Athlon II X2 250e, 2,6 GHz Athlon II X3 420e ja 2,5 GHz Athlon II X4 615e. Vaikka AMD ei aio myydä näitä suorittimia erikseen, nämä tuotteet päätyvät pakettikoneisiin lähitulevaisuudessa. 45 watin TDP-arvolla nämä suorittimet ovat ideaalisia vaihtoehtoja tehokkaaseen mini-ITX -koneeseen, ja toivommekin, että niitä olisi pian saatavilla.

Myrsky on tulossa

Suoritinten nopeuspäivityksissä ei ole mitään valittamisen aihetta varsinkin kun hinta pysyy samana. Varsinkin tehokäyttäjä lienee tyytyväinen AMD:n uusiin suoritinmalleihin. Voit helposti vaihtaa Socket AM3-kannalla olevasta Athlon II X2 -kokoonpanosta tehokkaampaan Phenom II X4 tai X6 -malliin riippuen tarpeistasi. Jos edelleen roikut vanhassa AM2+ kannassa Athlon 64 -suorittimella, päivitys uuteen on merkittävä. Mitään muuta kuin suoritin ei ole tarvis vaihtaa. AMD:n päivityshelppoudesta Intelin käyttäjät voivat vain uneksia.

Jos olet kuitenkin ostamassa uutta, Intelin LGA 1156 vaikuttaa houkuttelevalta monilta osin, varsinkin ylikellottajille. Pidä kuitenkin mielessä, että alustalle ei tule uusia suorittimia, vaan Sandy Bridge käyttää uutta LGA 1155-kantaa. Tärkeämpää on kuitenkin ymmärtää, että Sandy Bridgen ja AMD:n Bulldozerin myötä tilanne voi muuttua radikaalisti, varsinkin jos olet etsimässä halvempaa ratkaisua integroidulla grafiikkapiirillä. Myös AMD tulee uudistamaan AM3+ -kantaan, eikä uudet tulevat suorittimet toimi enää AM3-kannassa.

Toisaalta matalakustanteista alustaa etsivät voivat aloittaa varmasti Athlon II/Socket AM3 -parista. AM3-kanta tarjoaa laajan skaalan suorittimia, jotka ovat riittävän suorituskykyisiä vielä pitkään, varsinkin jos käytät erillistä näytönohjainta.

Kommentoi artikkelia