Intel Core i5-661: Core 2:n kuolinkello

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

LoppupäätelmätOlemme saaneet edullisia prosessoreja koskevan testimme päätökseen ja nyt on aika vähän tutkia mitä olemme matkan varrella nähneet, mutta samalla myös niitä asioita joita emme ole nähneet. Saimme Inteliltä yhden Clarkdale-prosessorin edustamaan testiimme: se oli Core i5-661. Tässä prosessorissa on kaikkein nopein grafiikkaydin, se toimii 900 megahertsin taajuudella. Prosessoriytimet toimivat 3,33 gigahertsin taajuudella ja Turbon kanssa parhaimmillaan 3,6 gigahertsin kelloilla.

Kova suorituskyky ei kuitenkaan näy hinnassa. Se maksaa vain noin 200 dollaria. Itse asiassa jokainen testimme prosessori pyöri siinä 200 dollarin tietämillä. Säikeistetyissä ohjelmissa Intelin Core i5-750 pärjäsi ehkä parhaiten. AMD:n Phenom II X4 965 Black Edition tarjosi kovan vastuksen, joten sitäkään ei pidä unohtaa.

Intel myöntää avoimesti, että Core i5-661 tulee olemaan volyymiltään heikko niiden rakentajien keskuudessa, jotka haluavat käyttää integroitua näytönohjainta tehonkulutuksen minimoimiseksi. Näkemiemme alustavien tulosten perusteella halvempi Core i3-530 ei jää kauaksi jälkeen Core i5-661:stä.


Onko Core i5-661:den myötä enää järkeä harkita Core 2 Duon tai Core 2 Quadin hankkimista? Jälkimmäisen kohdalla vastaus on kyllä, sillä suorituskyky ei jää kauaksi, joten sen hankkiminen vanhempaan LGA 775 –kantaiseen emolevyyn on taloudellisesti varsin järkevää. Ensimmäiseen taas vastaus on ei, sillä vaikka Core i5-661 onkin kaksiytiminen prosessori, niin se hyödyntää HT- ja Turbo Boost –teknologioita mitkä tekevät siitä ylivertaisen rinnakkaislaskennassa ja yksisäikeisissä ohjelmistoissa. Core 2 Duo E8500 voitti Clarkdalen parissa testissä, mutta valtaosassa se hävisi.

Valitettavasti emme saaneet Inteliltä kaikkein halvimpia malleja testiin. Ne olisivat sopineet hyvin vastakkain AMD:n alhaisen kellotaajuuden neliydinprosessoreiden kanssa. Prosessorit ovat kuitenkin jo kaupoissa, joten voit olla varma että hankimme muutaman Clarkdale-pohjaisen Core i3 –prosessorin ja selvitämme mihin niillä pääsee Turbo Boostin avulla.

Nyt näillä tiedoille voimme sanoa saaneemme positiivisen kuvan Clarkdale-prosessoreista. Testaamamme Core i5-661 peittosi helposti Core 2 Duo E8500:n ja kilpailee tiukasti nopeimpien Core 2 Quad –prosessoreiden kanssa. Intelin H55- ja H57-piirisarjojen rajoittuneisuuden vuoksi jouduimme tyytymään ajamaan testit yhdellä näytönohjaimella. Edellisten piirisarjojen kanssa samaan aikaan julkaistu Q57 sisältää yrityksiä kiinnostavan AMT 6.0 -hallinnointiteknologian.

Clarkdale osoittautuu mainioksi prosessoriksi kotiteatterikoneisiin. Siinä on rautatason kiihdytys teräväpiirtovideolle ja monikanavainen LPCM-ulostulo sekä bitstream-tuki teräväpiirtoäänelle. Mitä muuta enää tarvitaan? Clarkdale sopii mianiosti mini-ITX-koneisiin, sillä 73 watilla saa hoidettua prosessorin ja näytönohjaimen laskentataakat.

Entäs sitten tehokäyttäjät? Valtavirtasegmentin yläpäätä hallitsevat eittämättä Core i5-750 ja Phenom II X4 965. Intel-koneissa P55 on kaikista paras piirisarjavalinta. Entä sopiiko P55 Clarkdale-koneisiin? Todellakin, mutta Clarkdale-prosessoria hankkivien kannattaa odottaa hetken aikaa kunhan emolevyvalmistajat saavat uudet BIOS-päivitykset ulos. P55-piirisarja on järkevä valinta jos ajattelit laittaa koneeseesi erillisen näytönohjaimen. Kokeilimme lopuksi miten hyvin Clarkdalemme pärjää ylikellotuksessa. Tauluun nakahti ilmajäähdytyksellä 4,5 gigahertsiä, mikä ei ole huonosti.

Kommentoi artikkelia