Hyötysuhdevertailu: Sandy Bridge vastaan muut

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Hyötysuhde integroitua näytönohjainta käytettäessäYksisäikeisissä ohjelmissa

Yllä olevassa kaaviossa on laskettu kaikkien yksisäikeisten ohjelmien suoritusajat yhteen prosessorikohtaisesti. Kuten jo aiemmin on toitotettu, niin parhaiten yksisäikeisissä ohjelmissa pärjäävät ne, joilla on mahdollisimman korkea kellotaajuus.


Yllä olevassa kaaviossa on esitetty koko järjestelmän keskimäärinen tehonkulutus kun järjestelmää on rasitettu yksisäikeisillä ohjelmilla. Intelin prosessoreissa on selkeästi parempi virranhallinta, joka mahdollistaa ytimien sammuttamisen kun niitä ei tarvita. Alla on esitetty lopullinen hyötysuhde yksisäikeisissä ohjelmissa:


Sandy Bridge –prosessorit kuluttavat yksisäikeisissä ohjelmissamme alle yhdeksän wattituntia. Clarkdale-pohjaiset prosessorit kuluttavat hieman enemmän, 9,6-10,3 Wh. AMD:n prosessorit ovat aivan omilla lukemillaan, yli 20:ssä wattitunnissa.

Tässä ei olla otettu varsinaisesti suorituskykyä huomioon, vaan laskettu ainoastaan paljonko sähköenergiaa kuluu ohjelmien suorittamiseen.

Monisäikeiset ohjelmat


Monisäikeisissä ohjelmissa AMD:n tulokset ovat jo paljon iloisempaa katseltavaa. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Sandy Bridge –prosessorit ovat edelleen kärjessä ja kuusiytiminen Thuban sekä neliytiminen Deneb vikisevät perässä.


Keskimääräinen virrankulutus on nyt paljon korkeampi Sandy Bridge –prosessoreilla varustetuissa koneissa, koska kaikki prosessoriytimet ovat aktiivisina. Silti tehonkulutus on hyvin alhainen niillä.


Yllä olevista tuloksista voi nähdä sen, että kuinka paljon lisäytimet vaikuttavat suorituskykyyn hyvin säikeistetyissä ohjelmissa. Phenom II X6:n tapainen prosessori selviytyy selvästi nopeammin samoista laskuista kuin Phenom II X4, kiitos kahden lisäytimen. Tämä näkyy myös tehonkulutuksessa, se on alhaisempi kuusiytimisellä prosessorilla.

Kokonaishyötysuhde


Yllä on järjestelmien keskimääräinen tehonkulutus niin yksi- kuin monisäikeisissä ohjelmissa.


Vertaamalla suorituskykyä tehonkulutukseen saadaan yllä olevat pisteet. Olemme tähän asti tutkineet pelkästään järjestelmiä, joissa on käytetty integroitua näytönohjainta, joten olemme käyttäneet jälleen Intelin kaksiytimisiä prosessoreita tässä mittauksessa. Vaikka niiden suorituskyky ei olekaan parhainta luokkaa, niin ne pärjäävät hyötysuhteella mitattuna erittäin hyvin. Menestys johtuu siitä, että ne kuluttavat puolet vähemmän tehoa kuin AMD:n prosessorit, mutta niiden suorituskyky on silti lähes puolet parempi kuin AMD:lla. Sandy Bridge –prosessoreilla varustetut koneet ovat aivan omaa luokkaansa.

Kommentoi artikkelia