Hyötysuhdevertailu: Sandy Bridge vastaan muut

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

LoppupäätelmätSekä Intelin uudet Sandy Bridge –prosessorit että vanhemman sukupolven prosessorit pärjäsivät erinomaisesti hyötysuhdetesteissämme. Jälkeen jäivät AMD:n nopeimmat prosessorimallit.

Harkitsimme useita eri AMD:n prosessoreita, mutta hyötysuhdetesteihimme päätimme ottaa Phenom II X6 1100T:n ja Phenom II X4 965:n. AMD:n muut neliytimiset prosessorit olisivat aivan liian halpoja verrattuna Intelin prosessoreihin, joten tulokset eivät olisi olleet vertailukelpoisia. Toisaalta Phenom II X6 –prosessoreita hitaammat prosessorit eivät pysty vastaamaan Sandy Bridge –prosessoreiden suorituskykyyn, joten tällöinkin hankalaan tilanteeseen.

Lähes kaikki Intelin vuoden 2011 tuotejulkaisut tulevat perustumaan Sandy Bridge –arkkitehtuuriin, joten on hyvä ymmärtää kuinka tärkeästä asiasta on kyse yhtiölle. Myöhemmin tänä vuonna tulemme näkemään kuusi- ja kahdeksanytimiset Xeon-prosessorit. Kuluttajia kiukustuttaa se, että Intelin LGA 1156 –kannan elinikä jäi vuoteen kun LGA 1155 –korvaa sen nyt. Arkkitehtuurin jänniteratkaisut kuitenkin pakottivat Intelin päivittämään kannan uuteen. Merkit kuitenkin viittaavat siihen suuntaan, että LGA 1155:stä on tulossa kauan odotettu pitkäikäinen Intel-kanta.

Kuluttajien kannalta kaikkein oleellisimmat piirteet uusissa prosessoreissa ovat Core i3 –prosessoreiden tuki neljälle säikeelle HT-teknologian kautta ja Core i5 –prosessoreiden neljä fyysistä prosessoriydintä. Syy tähän on prosessoreiden edullinen hinta. AMD:lta vastaavanlaisia tuotteita on myös saanut edulliseen hitaan, mutta puhummekin nyt prosessoreista joiden suorituskyky on samalla tasolla kuin AMD:n lippulaivamallin. Sandy Bridge –prosessoreiden tehonkulutus levossa on myös sellaisella tasolla, että vastaavaan pystyvät vain Atomit tai muut matalan teholuokan prosessorit.

Jos vähät välität tehonkulutuksessa, niin silloin sinua kiinnostanee enemmän hinta-suorituskyky-suhde. Tällä saralla AMD:n mallistossa on varteenotettavia kandidaatteja. Sandy Bridge –prosessoreiden tehonkulutus on kuitenkin niin alhaisella tasolla, että todellinen HC-harrastaja miettii varmasti kahteen kertaan ennen AMD:n suorittimen ostamista. Vastapuolella kun olisi tarjota prosessoreita, jotka saa kellotettua ilmalla viiteen gigahertsiin. Lisäksi ne pysyvät niin viileinä, että lepotilassa prosessorituulettimen voi sammuttaa kokonaan. AMD:lla on kuitenkin edelleen mahdollisuus kilpailla hinnassa, koska Intelin uudet Core i3 –prosessorit ovat hyvin vaatimattomia ominaisuuksien suhteen.

Käännetty artikkelista: Efficiency Comparison: Sandy Bridge Vs. Intel And AMD CPUs. (Tekijät: Patrick Schmid ja Achim Roos)

Kommentoi artikkelia