Esittelyssä GeForce GTX 570: GF110-piiri alle 350 dollarilla

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

LoppupäätelmätMielipiteemme Nvidian 350 dollarin suositushinnasta GeForce GTX 570 riippuu näkökulmasta. Verrattuna GeForce GTX 480:een on todellinen helmi. Uusi ohjain on nopeampi, viileämpi, hiljaisempi ja halvempi. GeForce GTX 580:een verrattuna 570 on kohtuuhintainen.

Tiedämme jo, että GTX 480:n valmistus on lopetettu ja voimme vain kuvitella yhtiön tuskaa, jota tilanteeseen liittyy. Nvidian pitäisi laskea GTX 480:n hintaa sadalla dollarilla, jotta sitä voisi pitää edes vaihtoehtona. Hinta-laatu-suhteesta kiinnostuneet tuskin edes vilkaisevat sitä jos hinta on yli 300 dollaria. GTX 470 sai jo oman massiivisena hinnanalennuksen Radeon HD 6800 –ohjainten julkaisun aattona. Noin 250 dollaria ohjaimesta on ihan kohtuullinen pyynti.

AMD ei pysty vastaamaan kahdella Radeon HD 6850 –ohjaimella GTX 580:n suorituskykyyn kaikissa testeissä, mutta edelliset antavat enemmän vastinetta rahallesi kuin 500 dollarin GTX 580. Samalla se tosin tarkoittaa sitä, että maksat kahdesta Radeon HD 6850 –ohjaimesta 30 dollaria enemmän kuin yhdestä GTX 570:stä.

Tässä oletamme, että CrossFire on vaihtoehto sinulle. GeForce GTX 570 on ehkä kaikkein järkevin vaihtoehto tehokoneisiin, joihin ei haluta hassata rahaa älyttömästi eikä tilaa ole kuin yhdelle ohjaimelle. AMD:lla ei ole tarjota mitään vastaavaa ohjainta. Tällä hetkellä yli 500 dollarilla saa 5970:n ja 280 dollarilla Radeon HD 5870:n. Odottelisimme vielä Radeon HD 6900 –sarjan ohjaimia, jotta näkisimme mitä muutoksia tapahtuu edellisen hintahaitarin välillä.

Suosittelemmeko siis odottamaan Cayman-pohjaisia ohjaimia? Periaatteessa haluaisin sanoa, että ei. Ohjaimet ovat myöhästyneet virallisesti jo kerran, eikä niistä ole sen jälkeen kuulunut ihmeempiä. Ei siis kannata jäädä odottamaan parempaa huomista, koska siihen saattaa mennä vielä tovi. Olemme kuitenkin saaneet sen verran paljon sisäpiiritietoa aiheesta, että tuntuisi hölmöltä olla odottamatta vielä hetken verran. Epävirallisten tietojen mukaan AMD yrittää saada uusien ohjainten toimitukset alkamaan ennen joulua, mutta saatavuus tulee olemaan aluksi heikkoa. Ohjaimet myydään siis todennäköisesti nopeasti loppuun ja hinta niillä on yli suositushinnan. Tilanteeseen liittyy vielä epävarmuutta, joten emme todellakaan kadehdi heidän oloa, jotka toivovat ohjainten tulevan kauppoihin ennen vuotta 2011.

Lopputulemana voimme nyt todeta, että Nvidia tuo GTX 570:n myötä markkinoille sellaisen teholuokan ohjaimen, joka sopii erinomaisesti kokoonpanoihin, joissa on tilaa vain yhdelle näytönohjaimelle. Siinä on kaikki se, mistä pidimme GeForce GTX 580:ssä, mutta 150 dollaria halvemmalla. AMD:n CrossFireen asetetut Radeon HD 6850 –ohjaimet tarjoavat parempaa vastinetta rahalle, mutta CrossFiren myötä menetetään neljä laajennuskorttipaikkaa.

Olen sanonut tämän jo aiemmin: GF110 on se mitä GF100:n olisi pitänyt olla alun perin. Nvidia olisi kieltämättä ollut selvästi paremmissa asemissa näytönohjainmarkkinoilla viimeiset yhdeksän kuukautta, jos GF100 olisi todella ollut kuin GF110. Pitää kuitenkin olla kiitollinen, että GF110 on nyt markkinoilla.

Seuraavat kaksi viikkoa määrittelevät sen, että ovatko GTX 580 ja 570 tarpeeksi ajoissa täyttämässä AMD:n jättämän tyhjiön niiden hintaluokissa.

Käännetty artikkelista GeForce GTX 570 Review: Hitting $349 With Nvidia's GF110 (kirjoittaja: Chris Angelini

Kommentoi artikkelia