Corsair H70: uuden sukupolven nestejäähdytys

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Jäähdyttimen ja tuulettimen asennusKompakti jäähdytinkenno tiheällä rivastolla

15 cm korkeana ja 12 cm leveänä kenno mahtuu kohtuullisen kokoisiin koteloihin asentamalla se 120 mm tuuletinpaikkaan. Kennon syvyys on 5 cm, eli se on kaksi kertaa paksumpi kuin Corsair H50. Jos käytät molempia tuulettimia push/pull -konfiguraatiossa kokonaispaksuus on 10 cm, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia pienemmissä koteloissa.

Kennon rivasto on melko tiheä, ja ripojen välillä on vain 1 mm tilaa. Toisaalta tämä mahdollistaa suuren määrän jäähdytyspinta-alaa. Vastapainona ilman on vaikeampi liikkua rivaston läpi, eli molempien tuulettimien käyttöä on suositeltavaa varmistaakseen jäähdyttimen optimaalisen toiminnan.

Kuten aiemmin mainittiin, tuulettimet pyörivät 2000 kierrosta minuutissa, mutta ne voidaan hidastaa 1600 RPM nopeudelle käyttämällä vastusjohtoja. Tämä on olennaista jos kaipaat hiljaisempaa kokoonpanoa. Tuulettimien johdot ovat kohtalaisen lyhyet, vain 21 cm. tämä saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia riippuen siitä mihin koteloon olet asentamassa jäähdytintä, ja missä emolevyn tuuletinliitännät sijaitsevat.

Asennus

Corsair H70 asennus on melko helppoa, vaikka sinun onkin parempi ensin miettiä asennus päässä läpi ennen kuin alat kiinnittää vesiblokkia emolevyyn. Sinun täytyy käyttää oikeaa asennuskittiä, joka sopii emolevyn prosessorikantaan. Asennusohjeista löydät oikeat tarvikkeet. LGA 775 -alustalla jota käytimme jouduimme ensin kiinnittämään neljä koroketta vesiblokin vastalevyyn, joka asennetaan emolevyn selkäpuolelle tukemaan kiinnitystä.

Muovinen kiinnitystuki on myös kiinnitettävä emolevyn päälle, ja on hyvä katsoa tarkkaan ohjeita ja valita oikea kiinnike, sillä tarjolla olevia vaihtoehtoja on vaikea erottaa toisistaan.

Kun valmistelut on tehty, asennus sujui nopeasti. Vastalevy asennetaan ensin emolevyn selkäpuolelle, sitten kiinniketuki etupuolelle, ja lopulta itse blokki suorittimen päälle. Kääntämällä oikealle vesiblokki lukkiutuu kiinniketukeen. Viimeiseksi ruuvataan ruuvit paikoilleen, mielellään diagonaalisesti, ettei kiinnitys jää epätasaiseksi ja toinen nurkka jää toista korkeammalle.

Tuuletinasennus

Jäähdytyskenno voidaan asentaa melkein minne vain mihin letkut ylettyvät. Hyvä valinta on yleensä kotelon takaosan tuuletinaukko.

Mukana tulevat tuulettimet mahdollistavat pari erilaista asennustapaa. Corsair suosittelee molempien kiinnittämistä kennoon jäähdytyksen maksimoimiseksi, mutta voit myös päättää haluatko niiden puhaltavan ilmaa ulos tai sisään. Ulkoilma on viileämpää, mutta kuuman ilman kertyminen koteloon ei kuitenkaan ole hyvä asia. Kokeilemalla saat kuitenkin omaan koteloosi parhaiten sopivan asennuksen.

On myös hyvä muistaa tasapainottaa sisään ja ulos puhaltavien tuulettimien määrä, sillä aksiaalituulettimet eivät toimi optimaalisesti suuren ilmanpaineen vastustaessa.

Kommentoi artikkelia