Asus ROG Strix GL502VM – Peliläppäri ilman liikakiloja

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Asus ROG Strix GL502VM on erittäin onnistunut pelikannettava, joka yhdistää entistä keveämmän rakenteen ja työpöytäluokan pelitehot kohtuuhintaiseen pakettiin. Siinä missä vielä muutama vuosi sitten edellisen kerran Asuksen 15" pelikannettavaa arvostellessa allekirjoittanut oli sitä mieltä, että kokonaisuus oli vielä liian raskas, kallis ja heikkotehoinen, kelkka on viimein kääntynyt toiseen suuntaan.

Erityisesti näytönohjaimissa harppaus parin vuoden takaisesta on huima. 15" malli G550JK vuodelta 2014 piti sisällään GTX 850M -näytönohjaimen, joka on yli kolme kertaa hitaampi kuin GTX 1060. Nvidian 16 nanometrin Pascal-arkkitehtuurin myötä kannettavien näytönohjaimet ovat ottaneet kiinni työpöytämallit, joskin myös hinnat ovat nousseet erityisesti malliston yläpäässä. Samalla GL502VM saanut karistettua myös painoa puoli kiloa.

GL502VM edustaa myös Nvidian G-Sync-pelikannettavia, mikä on tervetullut ominaisuus esimerkiksi Deus Ex: Mankind Dividedin kaltaisissa raskaissa peleissä, jotka eivät välttämättä yllä 60 FPS:n ruudunpäivitykseen maksimiasetuksilla GTX 1060:n voimin. Kannettavan 60 Hz:n ja 1920x1080-resoluution IPS-paneeli on sopiva yhdistelmä edullisemmalle kokoonpanolle, mutta se ei kuitenkaan vedä vertoja parhaimmillaan 100 Hz virkistystaajuuteen yltäville malleille. Samalla GL502VM:n käyttämän paneelin minimikirkkaus jää verrattain korkeaksi, mikä jättää sen mustan toiston heikoksi hämäräkäytössä.

Kokonaisuudessaan GL502VM on erittäin houkutteleva pelikannettava, ja sen tekemät pienet uhraukset edullisuuden nimissä on ymmärrettävissä. Testimallissa oli vain yksi 8 Gt DDR4-muisti, joka kaipaa partneria. Lisäksi SSD-aseman virkaa toimitti edullisemman luokan OEM-asema nopeamman NVMe-aseman sijaan. Ainoa suoranaisesti harmittava puoli kannettavasta löytyi ahtaan näppäimistöasettelun osalta. Uusien Pascal-pohjaisten kannettavien joukossa GL502VM asettuu edukseen keveytensä ansiosta, ja se onkin erinomainen partneri niille, jotka tarvitsevat pelikoneelleen helppoa siirrettävyyttä – karsimatta pelitehoista.

Suomen saatavuuden ja hinnan osalta testattua GL502VM-mallia on saatavilla kirjoitushetkellä parilla eri komponenttivalikoimalla, jossa erona näyttäisi olevan lähinnä 128/256 Gt SSD ja i5/i7-suoritin. 1600-1700€ hintahaarukka on vielä suhteellisen korkealla, mutta esimerkiksi Saksan suunnalta löytyy mallia edullisimmillaan 1300€ tienoilta ilman SSD-asemaa. Asukselta löytyy myös lähes identtinen 17" malli samasta hintaluokasta, mutta tämä luonnollisesti uhraa kannettavuutta suuremman näytön myötä.Nopeasti:+ Laadukas rakenne
+ IPS-paneeli ja G-Sync
+ Pelikannettavaksi kevyt
+ Päivitysmahdollisuudet

- Ahdas näppäimistöasettelu
- Minimikirkkaus liian korkea
- Ei NVMe SSD:tä

Kommentoi artikkelia