Asus ROG Strix GL502VM – Peliläppäri ilman liikakiloja

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

60 Hz IPS-näyttö ja G-SyncNäyttö


Koska GL502VM on hieman kukkaroystävällisempää kategoriaa kuin kookkaammat 17" ROG-mallit, siitä ei myöskään löydy 100 Hz virkistystaajuudelle yltävää näyttöpaneelia, vaan käytössä on perinteinen 60 Hz malli. Kohtuullisen laadukas IPS-paneeli täyttää kuitenkin pelaajien tarpeet G-Sync-tuen muodossa, ja näyttö onkin sopiva partneri GTX 1060:n kanssa pelailuun 1920x1080-resoluutiolla korkeimmilla grafiikka-asetuksilla. Jos jotkin vaativimmat pelit eivät aivan ylety 60 FPS:n ruudunpäivitystasolle, G-Sync pitää liiketoiston sulavana 30-60 FPS:n välimaastossa ilman V-Syncin tuomaa syöttöviivettä.


Harmaa tausta paljastaa yleensä epätasaisuuksia heikompien paneelien toistossa


IPS-paneelin väritoisto on kiitettävä pelikäyttöön, mutta kuvankäsittelyä varten paneelille kannattaa suorittaa erillinen kalibrointi. Kirkkaussäädössä on myös parantamisen varaa, sillä matalin kirkkaustaso on edelleen verrattain kirkas, ja näin ollen mustan taso jää hämäräkäytössä heikoksi. Lagom.nl –testeissä mustan erottelukyky jäi IPS-paneelille tyypillisen heikoksi, mutta valkoisen saturaatiotestistä paneeli selviyti vuorostaan moitteetta.Valovuodon osalta näyttöpaneelissa ei ollut merkittäviä ongelmia, ja ainoa havaittavissa ollut poikkeama oli maksimikirkkaudella oikeassa ylänurkassa, mutta se katoaa käytännössä täysin kirkkautta tiputtamalla. IPS-hehku on tästä huolimatta ongelma joka vaivaa myös GL502:n mustan toistoa erityisesti hämäräolosuhteissa.

Testufo.com –sivuston testien perusteella Asuksen käyttämä paneeli selviytyy 60 Hz IPS-paneelille tyypillisesti. Nähtävissä on kohtuullinen määrä liikesumeutta, eikä overdrive-tekniikasta johtuvaa korona-artifaktia ollut nähtävissä. Paneeli ei ole aivan samalla tasolla kalliimman 100 Hz mallin kanssa, mutta 60 Hz IPS-paneelin tuomat edut väritoistossa ovat kuitenkin selkeästi parempi valinta kuin esimerkiksi 120 Hz TN-paneeli joita Asus on aiemmin hyödyntänyt joissain malleissa.

Kommentoi artikkelia