Asus ROG Zephyrus GX501 – Ultrakevyt Max-Q-pelikannettava

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Asus ROG Zephyrus GX501 on yksi mielenkiintoisimmista pelikannettavista tällä hetkellä. Nvidian Max-Q-brändätyt kannettavat lupaavat GTX 1080 -luokan pelisuorituskykyä normaalia puolta pienemmissä kannettavissa, ja tämä on itsessään jo merkittävä saavutus. Asuksen toteutus nousevalla välipohjalla onnistuu pitämään kannettavan pelikäytössä riittävän viileänä, ja käytännössä Zephyrus vastaa lähestulkoon 17" kannettavia suorituskykylukemiltaan.

Zephyrusin ohuus ja keveys ei tule kuitenkaan täysin ilmaiseksi, vaan siitä on jouduttu maksamaan jo suunnittelupöydällä. Näppäimistön sijoitus etureunaan tekee sen käytöstä hankalampaa, eikä mukana toimitettu rannetuki tätä ongelmaa täysin poista. Oikeaan reunaan sijoitettu tasohiiri vie myös oman tilansa, ja tekee näppäinsijoittelun ahtaaksi, eikä tasohiiren käyttö NumPadina vastaa fyysistä korviketta.

Pelikannettavana Zephyrus on kuitenkin premium-materiaalia. 120 Hz G-Sync-näyttö ja GTX 1080 -näytönohjain tarjoavat erinomaisen pelielämyksen, niin kauan kuin pistorasia on ulottuvilla. Vaikka Zephyrusin etuna onkin sen kannettavuus verrattuna 17" työpöytäkorvikkeisiin, ei sen 50 Wh akku juurikaan tarjoa pitkää käyttöaikaa edes pelikäytön ulkopuolella.

Loppujen lopuksi Zephyrusin ainoaksi elinsyyksi jää sen kevyt profiili. Jos käyttäjä voi tyytyä GTX 1060/1070 -luokan näytönohjaimeen tai vaihtoehtoisesti kaksi kertaa painavampaan 17" malliin, ovat ne selkeästi järkevämpiä ostoksia ainakin hintaansa nähden. Asus GL502VM irtoaa puolet halvemmalla ja tarjoaa jo varsin hyvän pelielämyksen 1920x1080-resoluutiolle. 17" mallit vuorostaan tarjoavat parempaa äänentoistoa sekä hieman hiljaisemaa jäähdytystä edelleen halvempaan hintaan. Zephyrus on siis vain niille, joille 17" mallit ovat liian kookkaita ja hinta ei ole ongelma.

Nvidia ja Asuksen osalta tekninen harppaus muutaman vuoden takaisesta on kuitenkin huima. 15" malli Asus G550JK vuodelta 2014 piti sisällään GTX 850M -näytönohjaimen, joka on yli kolme kertaa hitaampi kuin GTX 1060 ja puoli kiloa painavampi. Nvidian 16 nanometrin Pascal-arkkitehtuurin myötä kannettavien näytönohjaimet ovat ottaneet kiinni työpöytämallit, joskin myös hinnat ovat nousseet erityisesti malliston yläpäässä.

Suomen saatavuuden ja hinnan osalta testattua Asus ROG Zephyrus GX501 -mallia on saatavilla kirjoitushetkellä lähinnä 512 Gt SSD-asemalla ja 16 Gt muistilla varustettuna. Hinnat alkavat kirjoitushetkellä 3300 eurosta ylöspäin. GTX 1080 -näytönohjaimilla varustetut kannettavat ovat kuitenkin järjestään lähellä 3000€ hintaa, joten Max-Q-malli ei sinällään ole merkittävästi ylihinnoiteltu kilpailuun verrattuna. Toisaalta GTX 1070 -näytönohjaimella varustettuja pelikannettavia löytyy Saksan suunnalta jo alle 1500€ hintaan esim. Asus GL502VS:n muodossa. Nämä luonnollisesti karsivat toki myös muissa ominaisuuksissa kuten 120 Hz G-Sync-näytössä.Nopeasti:+ Laadukas rakenne
+ IPS-paneeli ja G-Sync
+ Pelikannettavaksi kevyt
+ Suorituskyky

- Ahdas näppäimistöasettelu
- Saranadesignin kestävyys kysymysmerkki pitkässä käytössä
- Äänentoistossa havaittavissa särinää
- Hinta

Kommentoi artikkelia