Asus ROG Zephyrus GX501 – Ultrakevyt Max-Q-pelikannettava

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

120 Hz IPS-näyttö ja G-SyncNäyttöKannettavien osalta parhaat pelinäytöt ovat tällä hetkellä edelleen 120 Hz 1920x1080-resoluution IPS-paneelit Nvidian G-Syncillä varustettuna. Tarjolla on toki 4K-malleja, mutta kannettavien suorituskyky ei yleensä riitä tälle resoluutiolle, ja tämän kokoluokan paneelissa Full HD -resoluutio on edelleen kohtuullisen terävä. Tarjolla ei ole työpöytänäyttöjen ULMB-ominaisuutta. GTX 1080 riittää pyörittämään useimpia pelejä 120 Hz virkistystaajuudella tällä resoluutiolla ongelmitta, vaikka Max-Q-kannettavien suorituskyky ei aivan yltäisikään työpöytämallien tasolle virransäästö/jäähdytyssyistä.


Pimeässä GX501:n paneeli osoitti IPS-paneelille tyypillisiä heikkouksia kameran kautta, mutta ihmissilmin merkittäviä taustavalo-ongelmia ei havaittu

Paneelin väritoisto ja uniformiteetti on kiitettävä IPS-paneelille tyypilliseen tapaan, ja testufo-sivuston testien perusteella paneeli ei kärsinyt merkittävistä vasteaikaongelmista. IPS-paneelille tyypilliset heikkoudet löytyvät lähinnä heikosta mustan syvyydestä ja mahdollisesta valovuodosta. Testimallin tapauksessa taustavalo oli kuitenkin kiitettävän tasainen, eikä normaalikäytössä havaittu merkittäviä poikkeamia.


Harmaa tausta paljastaa yleensä epätasaisuuksia heikompien paneelien toistossa


Kokonaisuudessaan Zephyrusin paneeli on tällä hetkellä parasta saatavilla olevaa laatua pelikäyttöön kannettavissa, joten siitä ei löydy paljoa moittimista. Jatkossa allekirjoittanut lähinnä toivoisi myös pelikannettavien kehysten ohentuvan samaan tapaan kuin ultraohuiden mallien, ja lähes samankokoiseen runkoon voisikin mahduttaa 17" paneelin. IPS-paneelit todennäköisesti jatkavat lähitulevaisuudessakin valta-asemaansa, mutta toivon mukaan muutaman vuoden sisään nähtäisiin jo kehitystä myös OLED-paneelien suhteen.

Kommentoi artikkelia