Asus ROG Swift PG348Q – Pelinäyttöjen aatelia

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Kalibrointi ja kuvanlaatuKuvankäsittelykäyttöön käytettävä näyttö kannattaa kalibroida sitä varten erikseen tarkoitetulla kalibraattorilla, eli kolorimetrillä sekä erillisellä kalibrointiohjelmistolla. Ammattilaiskäytössä mukana saattaa olla myös spektrofotometri/spektroradiometri. Näillä luodaan näytölle oma profiili optimaaliselle kuvanlaadulle. Pelikäytössä ongelmaksi muodostuu se, että peli yleensä viittaavat kintaalla erillisille icc-profiileille, ja näin kalibrointi jää siltä osin turhaksi. Lisäksi erillinen kalibrointilaite on yleensä kallis ostos, jos sen käyttö jää vähäiseksi.Näytön kalibrointiin ilman erillistä kalibrointilaitetta on tarjolla myös opassarjamme, jossa neuvotaan perusohjeet näyttöjen asetusten säätöön.

Säätöjen osalta PG348Q ei tarvitse merkittäviä muutoksia hyvän kuvanlaadun saavuttamiseksi. Tehdasasetuksilla Racing-esiasetus on ylikirkas 80% tasolla, mutta pelkästään sRGB-esiasetukseen vaihtamalla näytöstä saa väritarkan ja kirkkaustaso on normaaliin huonevalaistukseen nähden sopivammalla tasolla. 120 lumenin suositus löytyy n. 30% kirkkausasetuksen tienoilta, mutta jos kirkkaustaso ei kuitenkaan mielestäsi ole sopiva, sRGB-esiasetusta ei pysty muuttamaan, vaan eniten säädettävyyttä löytyy Racing-esiasetuksen kautta. Esimerkiksi TFTCentralin toimesta tehtyjä kalibroituja profiileja voi myös kokeilla, mutta on kuitenkin muistettava, että jokainen näyttö on oma yksilönsä, joten profiili ei välttämättä ole optimaalinen yksilöeroista johtuen.


PG279Q kärsii IPS-paneelille tyypillisestä hehkusta sekä heikosta mustan tasosta


IPS-mallien ongelma on viime aikoina ollut myös taustavalon epätasaisuus ja ns. IPS glow-efekti, mikä tekee näytön kontrastista heikon erityisesti pimeäkäytössä. Lisäksi valovuotoa saattaa esiintyä näytön reunoilla yksilöstä riippuen. Testiin saapunut yksilö oli tältä osin tyypillinen IPS-paneeli. Kaarevan paneelin yläreunalla oli havaittavissa pientä valovuotoa pimeässä, ja nurkat värjäytyvät IPS-hehkun myötä oranssin sävyiseksi mustalla taustalla normaalilla katseluetäisyydellä. Käytännössä sama ongelma vaivaa kaikkia nykyisiä 1000:1 IPS ja TN-paneeleita, ja parempaa mustan syvyyttä etsivien kannattaa kääntyä VA-paneelien suuntaan. IPS-hehkun määrä oli kuitenkin ehkä kaarevuuden myötä kohtuullisen vähäistä, sillä sen määrä kasvaa katselukulman mukaan, ja ultralaajakuvapaneelissa tämä kulma kasvaa verrattuna 16:9 paneeliin.

Kokonaisuutena PG348Q:n paneeli on kuitenkin IPS-paneelien kärkiluokkaa, eikä sitä tarvitse lähteä säätämään merkittävästi hyvän kuvan saavuttamiseksi. Ainoaksi heikkoudeksi jää tyypillinen laatuvaihtelu taustavalon ja IPS-hehkun suhteen, mikä on valitettavaa yli tuhannen euron hintaiselle näytölle. Ongelmalle ei kuitenkaan vaikuta löytyvän ratkaisua paneelivalmistajien toimesta, joten kuluttajan vaihtoehdoksi jää huonojen yksilöiden vaihtorumba. Näin ollen näytön ostopaikka kannattaa valita sen mukaan, miten jouhevasti näytön vaihto onnistuu. IPS-paneelilla varustetun ultralaajakuvanäytön ostajan on kuitenkin hyväksyttävä IPS-hehkun olevan jossain määrin väistämätöntä. Jatkossa markkinoille pitäisi tulla lisää VA-paneelillisia malleja, jotka saattavat tuoda tähän ongelmaan ratkaisun, joskin yleensä näissä paneeleissa on vuorostaan muita kompromisseja.


PG348Q:n IPS-paneelissa havaittiin lievää uniformiteettiongelmaa yläreunalla tummemmilla sävyillä.


Syöttöviive ja vasteajatNäyttö testattiin myös syöttöviiveen (input lag) osalta käyttämällä Allen Pestalukyn kehittämää työkalua, joka pohjautuu vuorostaan PRAD.de-sivuston Thomas Tiemannin tutkimustuloksiin ja SMTT-työkaluun. Syöttöviive jäi alle ruudun mittaiseksi, mikä 100 Hz virkistystaajuudella vastaa alle 10 ms syöttyviivettä.

Pikselivastetta testattiin testufo.com –sivuston Chase testin avulla, ja merkittäviä poikkeamia ei havaittu Overdrive normal -asetuksella.

100 Hz virkistystaajuudella varmistettiin myös Testufon frame skipping -testillä ettei paneeli jätä välillä ruutuja piirtämättä, mikä on ajoittain ollut ongelma ylikellotetuilla näytöillä. PG348Q läpäisi testin ongelmitta.

Kommentoi artikkelia