Asus ROG Swift PG348Q – Pelinäyttöjen aatelia

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudetNäyttö on pakattu tiiviiseen styroksipakkaukseen jalusta irrotettuna, ja pakkauksen mukana tulee tarvittava DisplayPort-johto, HDMI-johto sekä USB 3.0 upstream-johto USB-hubia varten. HDMI 1.4 tukee 3440x1440-resoluutiota korkeintaan 50 Hz virkistystaajuudella, eikä G-Sync toimi sen kautta, vaan 100 hertsin ja 3440x1440-resoluution komboon tarvitaan DisplayPort-liitin sekä uudemman mallinen Nvidian G-Synciä tukeva näytönohjain GTX 700-sarjasta tai uudemmasta.Kaarevan ultralaajakuvanäytön tukena toimii varsin jykevä kolmisakarainen jalusta, johon Asus on lisännyt punaisen ROG-ledivalon. Jalusta noudattelee ROG-malliston tuttua teemaa harmaalla muovipinnalla sekä kuparinvärisillä yksityiskohdilla. Jalustasta löytyy korkeussäätö, kallistus sekä kierto, mutta pivot-kääntö pystyasentoon ei ole tuettu. Jalustan saa myös helposti irti, ja paneelin saa kiinnitettyä myös 100x100 VESA-kiinnikkeellä. Johdot saa piilotettua jalustan irroitettavien muoviosioiden avulla.


Muuntajaa ei ole tavallisesta poiketen sisällytetty näyttöön, vaan mukana toimitetaan erillinen virtamurikka.


Nvidian G-Sync-moduuli tarjoaa DisplayPort-liittimen lisäksi myös HDMI 1.4 -liitännän esimerkiksi pelikonsolin kytkentää varten. Näytön pohjasta löytyy myös neljä USB 3.0 –liitäntää sekä Upstream-portti PC-liitäntää varten. Myös kuulokeliitäntä on tarjolla, ja paremman puutteessa 2 watin stereokaiuttimet mahdollistavat lähinnä välttävän äänentoiston.Itse paneeli on mahdutettu ns. reunattomiin kehyksiin, jotka ovat useissa markkinointikuvissa hieman harhaanjohtavasti täytetty reunasta reunaan kuvalla, mikä ei kuvasta todellisuutta, vaan näytön reunalla on sentin verran mustaa reunusta joka ei täyty kuvalla. Alareunan harmaa harjattu viimeistely ei ole alumiinia, vaan muovia.IPS-paneeli on mattapinnoitettu, joten se sopii paremmin huoneisiin, jossa heijastukset vaivaisivat glossy-tyyppistä kiiltäväpintaista paneelia. Mattapinnoite on kuitenkin sen verran kevyt, ettei se juuri kristallisoi esimerkiksi kirkasta valkoista. Esimerkiksi alkuperäisessä ROG Swift TN-mallissa pinnoite oli vahvempi.Kaarevuus on 3800R, eli jos näytöistä tekisi ympyrän, sen säde olisi 3800 mm. Käytännössä kaarevuus on hyvin lievä, ja nykyään 21:9 näyttöjä löytyy tuplasti jyrkemmällä kaarella.

Kokonaisuudessaan PG348Q onnistuu pitämään ulkomuodon suhteellisen tyylikkäänä peliteemastaan huolimatta. Jalusta ja paneeli ovat jykevän tuntuisia, ja varsinkin jalustan metallisakaramuotoilu on toteuttu hyvin eikä vie liikaa tilaa pöydältä. Jalustan alaosaa lukuun ottamatta käytössä on kuitenkin mattapintaista muovia, mikä pitää näytön hieman kevyempänä eikä kerää sormenjälkiä, mutta hintavalta lippulaivamallilta olisi ehkä voinut toivoa paneelin alareunan olevan oikeaa harjattua alumiinia feikkimuovin sijaan.

Kommentoi artikkelia