Asus MG278Q – FreeSync ja 144 Hz

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto





Asus MG278Q on ehdottomasti FreeSync-näyttöjen osalta varteenotettava vaihtoehto ainakin laatunsa puolesta. 2560x1440-resoluution ja 144 Hz virkistystaajuuden TN-paneeli 1 ms vasteajalla lupaa pelaajille erinomaisen hyvää liiketoistoa, ja jos ruudunpäivitys ei riitäkään kaikissa peleissä 144 FPS:n tasolle, näytön FreeSync-tuki lupaa sulavan kuvan 40-144 Hz välimaastossa. Tältä osin sen skaala on selvästi suurempi kuin aiemmin tänä vuonna julkaistun IPS-mallin 35-90 Hz. Kysymykseksi jääkin, miten usein 40 Hz alaraja tullaan kohtaamaan, ja miten suureksi ongelmaksi se muodostuu. Käytännössä ruudunpäivityksen tippuminen alle 40:n on huomattavissa oli FreeSync päällä tai ei, ja 144 Hz paneelilla sen toivoisi olevan useimmiten yli 60:n jos korkeammasta virkistystaajuudesta aikoo ylipäätään hyötyä. Loppujen lopuksi jokaisen on itse mietittävä minkä kompromissin on valmis tekemään. MG278Q on puhtaasti suorituskyvyltään parempi korkeammalla ruudunpäivitysnopeudella pienemmän vasteajan ja korkeamman FreeSync-toiminta-alueen myötä, mutta sen kuvanlaatu ei aivan yllä IPS-paneelin tasolle.

MG278Q:n valintaa helpottaisi ehkä se, että TN-paneelin pitäisi olla edullisempi valmistaa kuin IPS-paneelin. Valitettavasti tämä ei ole kuitenkaan näkynyt vielä Asuksen hinnoittelussa, sillä uudempaa MG278Q-mallia löytyy Suomessa kirjoitushetkellä edullisimmillaan noin 600€ hintaan, siinä missä IPS-paneelia käyttävä MG279Q on jo halvimmillaan 529€ tasolla. Allekirjoittaneella vaakakuppi kääntyisi todennäköisesti IPS-mallin suuntaan, sillä 35-90 Hz FreeSync on kuitenkin käytännössä usein hyödyllisempi toiminta-alue kuin 40-144 Hz, ja vaikka MG278Q:n käyttämä TN-paneeli on laadukas, ei se kuitenkaan vedä vertoja IPS-paneelille.

Asuksen heikkoudeksi kilpailjoihinsa nähden jää tällä hetkellä liikesumeutta vähentävän strobing-tilan puute. G-Sync-malleissa tämän hoitaa Nvidian ULMB, mutta FreeSync-puolella vastaava ominaisuus löytyy useista Asuksen kilpailjoiden malleista, ja tällä hetkellä MG278Q ei näin ollen ole FreeSync-mallien osalta suositeltavin yksilö hintansa tai ominaisuuksiensa puolesta. G-Sync-malleihin verrattuna se on kuitenkin hieman edullisempi, ja tarjoaa myös kattavamman liitinvalikoiman muun muassa HDMI 2.0 -tuella.

AMD:n FreeSync on ottanut selviä edistysaskeleita kuluneen vuoden aikana, mutta sillä on vielä selvästi matkaa toiminta-alueen osalta. Siinä missä Nvidian G-Sync toimii poikkeuksetta 30 Hz alarajasta aina paneelin maksimivirkistystaajuuteen tai jopa sen yli, FreeSyncin käytännön toteutus on valmistajakohtainen, ja useimmille valmistajille näyttää olevan vaikea pala edes ilmoittaa toiminta-alueen laajuutta spekseissään. Markkinoille on tulossa yhä enemmän Adaptive-Sync-näyttöjä sen helpon toteutuksen vuoksi, ja mahdollisesti myös Intel saattaa jatkossa tukea Adaptive-Synciä, mutta kuluttajan on kuitenkin hyvä tarkastaa arvosteluista miten FreeSync-mallien toiminta pätee käytännössä, sillä pelkkä FreeSync-brändäys ei näytä takaavan kovin paljoa.



2560x1440-resoluution FreeSync-pelinäyttöä harkitsevan kannattaa joka tapauksessa panostaa näytön lisäksi myös riittävän tehokkaaseen näytönohjaimeen. Asuksen Strix R9 390 toimi MG278Q:n parina moitteettomasti, ja on allekirjoittaneen mielestä tällä hetkellä erinomainen valinta hinnan ja suorituskyvyn puolesta. 8 Gt GDDR5-muisti riittää yllin kyllin käytetylle resoluutiolle, ja useimmissa peleissä FPS pysyy yli 60:n maksimiasetuksillakin.


Nopeasti:



+ TN-paneeliksi hyvä kuvanlaatu
+ FreeSync
+ Vasteaika ja syöttöviive
+ OSD-painikkeet ja säädöt
+ Jalusta

- Ei vastinetta ULMB-tilalle
- Mustan taso
- Hinta
- FreeSyncin 40 Hz alaraja

Kommentoi artikkelia