Asus G550JK – pelikannettava matkalle mukaan

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Suorituskyky, akkukesto ja melutaso
3DMark 11 ja PCMark 8


Asus G550JK saavutti 3DMark 11 –testissä P4642 pistettä, mikä tekee siitä selvästi suorituskykyisemmän kuin pari vuotta aiemmin testattu G75VW, jossa oli käytössä GTX 670M ja i7-3610QM (P3138). Vaikka kehitystä on tapahtunut mobiilinäytönohjainten saralla varsinkin uusien Maxwell-piirien ansiosta, on GTX 850M silti hieman hitaampi kuin sen työpöytäpuolen serkku GTX 750Ti. Näin ollen se soveltuu pelaamiseen 1920x1080-resoluutiolla lähinnä kevyemmillä asetuksilla, jos kyseessä on graafisesti vaativammat pelit.

PCMark 8 –testissä tulokseksi saatiin 3147 pistettä, lähinnä neliydinsuorittimen, näytönohjaimen ja 8 Gt muistin ansiosta. PCMark arvostaisi myös SSD-asemaa, mutta sitä ei Asuksen kannettavasta vakiona löydy.

Bioshock Infinite

Bioshock Infinite on ehkä Unreal Engine 3 -pelimoottorin viimeisimpiä ja kauneimpia tuotoksia, ja se tarjoaa laajan skaalan grafiikka-asetuksia vanhemmille ja uudemmille kokoonpanoille. Pelin tarjoamalla Ultra-asetuksella G550JK yltää keskimäärin 43 FPS:n tasolle natiiviresoluutiollaan pelin omassa testiajosessiossa.

Tomb Raider

Karsimalla kuvanlaatuasetuksia High-tasolle jaksaa GTX 850M pyörittää myös Lara Croftia keskimäärin 43 FPS:n ruudunpäivityksellä pelin sisäänrakenetussa testissä. Korkeammille asetuksille tai AMD:n TressFX:n käytöllle ei vuorostaan ole asiaa, ellei ole valmis karsimaan käytetystä resoluutiosta.

Civilization: Beyond Earth

Uusin Civ otettiin mukaan edustamaan strategianaksujen kategoriaa. Peli ei vaadi näytönohjaimelta mahdottomia, vaan rasitusta kokee enemmän suoritin. Tältä osalta G550JK:n neliydinsuoritin tarjoaa parasta antiaan. Beyond Earth tarjoaa sisäänrakennetun testin, joka vastaa pelin raskaimpia osuuksia pitkälle edenneessä pelissä. Toisin sanoen kyseessä pitäisi olla pahin tapaus.

G550JK jaksaa pyörittää peliä medium-asetuksilla 30-60 FPS välimaastossa rasitustestin aikana 1920x1080-resoluutiolla. Sisäänrakennettu testi mittaa suorituskykyä ruutujen esitysaikojen perusteella millisekunneissa. Yllä oleva kaavio on käännetty tuloksista hetkelliseksi FPS-käyräksi. Nähtävissä on ajoittaista nykimistä käyrän perusteella, mutta subjektiivisellä ”silmä käteen” -metodilla testin aikana ei havaittu ongelmaa.


Akkukesto ja Nvidia Battery Boost

G550JK mahduttaa sisäänsä 59 Wh nelikennoakun, mikä tarkoittaa toisin sanoen sitä, ettei akkukesto ole erityisen pitkä. Nvidian Battery Boost –teknologian avulla kannettavalla voi pelata reilun tunnin Civilization: Beyond Earthia 30 FPS ruudunpäivityksellä ennen kuin se simahtaa.

MelutasoSuhteellisen kookkaan rungon ja GTX 850M –näytönohjaimen yhdistelmä ei pitäisi aiheuttaa kovin suurta lämpökuormaa tuulettimien ongelmaksi. G550JK:n tuulettimet käyvätkin suhteellisen pienillä kierroksilla myös pelatessa, eivätkä juuri koskaan nouse rasittavalle tasolle, vaan kannettavasta kuuluu lähinnä vieno ilmavirran aiheuttama suhina. Työpöydällä tuuletinta ei juuri huomaa normaalikäytössä.

Kommentoi artikkelia