Asuksen miniläppärit minitestissä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen

Premium-tasoinen miniläppäri: Asus Eee PC 1225B


Tarkastellaan kaksikosta ensimmäisenä AMD-pohjaista 1225B:tä, joka edustaa kaksikosta kookkaampia miniläppäreitä.

Runko ja liitännät

Asuksen ruskean pahvipakkauksen sisältä paljastuu erittäin tyylikäs ja ylelliseltä vaikuttava tietokone. Designiin on tehty aiempiin malleihin verrattuna pieniä ja onnistuneita muutoksia. Asus on päivittänyt SeaShellin Flare-designiksi, joka on muuttanut yhtiön minikannettavien sivuprofiilia melkoisesti.

Jos SeaShell-koneiden sivuprofiilia pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, niin "muhkea" olisi mielestäni varsin passeli. Flaressa muhkeudesta on pyritty selkeästi eroon ja tilalle on tuotu sleekkiä tasaisuutta. Tämä on saatu aikaa sillä, että sivuprofiili alkaa kapenemaan vasta aivan etureunan läheisyydessä -- aiemmin kapeneminen alkoi heti koneen takareunasta.

1225B:n runko on valmistettu muovista, johon Asus on onnistunut lisäämään erehdyttävän paljon metallia muistuttavan tuntuman. Flare-mallisto on hyvä osoitus siitä, ettei alumiini ole ainoa materiaali, jolla saadaan tietokoneeseen premium-vaikutelmaa. Kun koneen otti ensimmäistä kertaa käteen, tuli mieleen että onko tämä joku mini-zenbook.

Tuntuma kosketuslevyyn (touchpad) oli hyvä ja sitä jaksoi käyttää pitkiäkin aikoja. Oikeaa hiirtä ei tullut oikeastaan missään vaiheessa ikävä, joskin kosketuslevyn näppäimet olivat turhan jäykät. Näppäimistö on chiclet-tyyppinen, eli näppäimet on eroteltu toisistaan kunnollisella lisätilalla. Paljon tekstejä kirjoittavalle ratkaisu on ehdoton.

Tietokoneesta löytyvän liukukytkimen avulla voi peittää näytön yläpuolelta löytyvän webcamin, joten sinun ei tarvitse pelätä että joku pääsee tarkkailemaan sinua kameran kautta vahingossa. Ilmeisesti Omassa lähipiirissä webcamit peitetään usein post-it-lapuilla, joten ratkaisu on kuin heille tehty.

Liitäntöjen puolesta 1225B ei tarjoa mitään kovin poikkeuksellista, joskin HDMI-liitäntä ja kaksi nopeaa USB 3.0 -paikkaa olivat iloisia yllätyksiä. Näiden lisäksi sivuille on sijoitettu verkkoliitäntä, VGA-liitäntä, yksi USB 2.0 -paikka, virtapistoke, SD-korttipaikka ja erilliset mikrofoni- ja kuulokeliitäntä. Yhteyksiä muihin laitteisiin voi ottaa WLANin (b/g/n, DLNA-tuki) ja Bluetoothin avulla. USB-paikkoihin liittyen on mainittava Charge+-ominaisuus, eli omaa puhelintaan voi ladata liittimien kautta vaikka tietokone olisikin sammutettu tai lepotilassa.

Näyttö
Asus Eee PC 1225B:n 11,6 tuuman näyttö on ehdottomasti tietokoneen Akilleen kantapää -- se ei tee oikeutta muutoin erittäin laadukkaalle laitteistolle. Miniläppärin kustannuksia on kenties pyritty hilaamaan alaspäin käyttämällä heikompilaatuista näyttöä.

Suurin ongelma oli mielestäni kontrastissa. Esimerkiksi Amppareissa klikatut linkit (vaalean harmaa) eivät erottautuneet valkoisesta taustasta muuta kuin kapealla katselukulmavälillä, joka oli noin 100 asteen tuntumassa. Toinen heikkous on näytön kiiltäväpintaisuus. Se haittaa aurinkoisella säällä.

1225B:n (vasemmalla) näyttö auringonpaisteessa, vieressä pari vuotta vanha Asus Eee PC T101MT



11,6-tuumaisen näytön tarkkuus on 1366 x 768 pikseliä, minkä taustavalaistus on toteutettu LED-teknologialla. Valaistuksen kirkkaus oli tarpeisiini nähden riittävä.

Suorituskyky ja komponentit
Asus Eee PC 1225B:hen on ahdettu AMD:n Fusion-mallistoon kuuluva E-450-piiri, josta löytyy kaksi 1,6 gigahertsin kellotaajuudella tikittävää prosessoriydintä ja 80 shader-ytimestä koostuva Radeon HD 6320 -grafiikkaohjain. AMD mainosti viime elokuussa julkaistua APU-piiriä niin tehokkaaksi, että se jaksaa vaivatta pyörittää HD-leffoja. Testin perusteella AMD lunastaa lupaukset leikiten, tehden sen varsin viileästi ja hiljaisesti. Järjestelmän suorituskykyä tukee neljä gigatavua DDR3-muistia (1333 MHz).

Kuten yllä jo tuli todettua, niin miniläppäristä löytyy tarpeeksi potkua useammankin ohjelman samanaikaiseen suorittamiseen. Önkööli ei lopu kesken myöskään HD-toistossa, jota testattiin Big Buck Bunny -videolla (MP4, 1080p) ja LG:n AVCHD-muotoisella testipätkällä (bitrate oli 9,5 Mbps).

Tallennustilaa löytyy 320 gigatavun edestä mikä on tämän kokoluokan kannettavaan tarpeeksi, ehkä jopa liikaakin. Oman kokemukseni perusteella miniläppärille ei juuri tule tallennettua tiedostoja, nykypäivänä tiedostot tulee aika herkästi laitettua pilveen. Toisaalta ylimääräinen tallennustila ei ole missään tapauksessa huono asia, varsinkin kun sillä ei ole tässä tapauksessa juurikaan merkitystä tietokoneen hintaan.

Akku, lämmöntuotto ja äänekkyys
Pohjasta löytyvän akun kapasiteetti on 57 wattituntia, eli useimmille tutummassa milliampeerituntiyksiköissä 5200 mAh. Asus ilmoittaa läppärille seitsemän tunnin akkukeston, mutta kuten aina, todellisissa käyttötilanteissa valmistajan luvuista usein jäädään. Testissämme pääsimme noin viiden ja puolen tunnin akkukestoon, mihin sisältyi aktiivista nettisurffailua, HD-videoiden toistoa (YouTuben kautta ja kovalevyltä) ja PCMark-ajo. Mielestäni aika on varsin kohtuullinen, se kestää pidemmänkin juna- ja lentomatkan ajan jatkuvassa aktiivisessa käytössä.

Asus Eee PC 1225B:n valtteihin kuuluvat ehdottomasti hiljaisuus ja alhainen lämmöntuotto. Tietokoneen pohja ei oikeastaan lämpiä kuin vasemmasta sivusta, josta tuulettimet puhaltavat ilmaa ulos. Lämmöt pysyivät koko ajan kurissa, erikseen ostettaville jäähdytysalustoille ei ole todellakaan tarvetta. Tuulettimien synnyttämää huminaa ei tahdo huomata, ellei siihen kiinnitä erikseen huomiota. Kovalevy muistuttaa myös aina välillä olemassaolostaan ruksuttamalla, jotka kyllä huomaa mutta ne eivät ole missään nimessä häiritseviä.

Hinta
Suomessa 1225B:tä saa verkkokaupoista selvästi alle 450 eurolla, mikä ei ole mielestäni paha hinta. Samsungin vastaava E-450-pohjainen miniläppäri (305U1A-A02SE) maksaa pari kymppiä enemmän.

Kommentoi artikkelia