Arvostelussa Surface 2: Microsoftin tabletin toinen tuleminen

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Suorituskyky ja kamera

Tegra 4:n ja Windows RT 8.1:n tarjoamasta suorituskyvystä ei voi olla kuin haltioissaan. Näytölle saa kolme sovellusta samanaikaisesti, eikä tökkimistä näy. Itse kokeilin esimerkiski Netflix-videon katsomista samalla kun keskustelen Facebookissa ja selailen suurilla kuvilla varustettua nettisivua IE:llä. Kaiken saa tietysti kyykkäämään kun oikein yrittää.

Harmittavan paljon tapahtui vielä kaatuilua ja satunnaista graafista outoilua. Suurimmaksi osaksi olettaisin tämän olevan sovelluskehittäjien harteilla, mutta ajoittain myös itse järjestelmä päätti heittää kärrynpyörää. Koko laite ei tainnut kaatua kertaakaan, mutta sovellukset sitäkin useammin, varsinkin jos niihin pidemmän ajan päästä palasi uudelleen. Onneksi lähes kaikki sovellukset käynnistyivät hyvin vikkelästi uudelleen. Silti: kokonaisuus kaipaa vielä paljon hiomista koodipuolella.Akkukesto ei nyt varsinaisesti ansaitse sen kummempaa ylistystä, mutta ei se jäänyt harmittamaankaan. Mitään laboratoriomittauksia akun kestävyydelle ei suoritettu, mutta karkeasti voisi sanoa Microsoftin oman ilmoituksen pitävän paikkansa: Surface 2 tarjoaa 10 tuntia videotoistoa, 7-15 päivää valmiustilassa ja latausaika korkeintaan 4 tuntia. 15 päivää on ehkä aika paljon luvattu, eikä tämä varmastikaan toteudu jos laite on kiinni tietoverkossa, mutta 7 päivää kuulostaa jo lyhyen kokeilun perusteella ihan uskottavalta.

Mikäli Surface 2:sta on hankkimassa, niin kannattaa melko nopeasti suunnata katse kohti 64 GB -mallia. Pelkästään puhdas Windows RT 8.1 järjestelmä syö levyltä tilaa reilut 6 GB, minkä päälle kasautuu vielä liuta ohjelmia. Hyvin nopeasti käytössä on enää alle 20 GB. Monille tämä on tietysti riittävästi, ja onhan kyse pohjimmiltaan mobiililaitteesta. Mikäli tablettiinsa haluaa kumminkin varastoida kuvia, videoita tai oikeastaan mitä tahansa, niin 32 GB on sanalla sanottuna vähän. Hintaeroa tulee tietysti gigatavua kohden aika suolaisesti, sillä isomman tallennuskapasiteetin malli on sata euroa kalliimpi. Surface 2:stahan löytyy myös muistikorttipaikka, että sellaisella tilaongelmaan saa edullisesti jonkinlaisen ratkaisun niin ikään.

Kamera

Oletuskameraohjelma on hyvin simppeli ja ihan toimiva. Se antaa mahdollisuuden valo- ja videokuvan ottoon, sekä panoraamaan näytön oikean reunan painikkeilla. Valokuvan ottamisen jälkeen on mahdollista valita 15 vaihtoehdosta, minkä haluaa tallentaa. Näistä osa on tallennettu juuri ennen kuvan ottamista ja osa vielä sen jälkeen.

Kameran suorituskyvyltä en odottanut paljoa, ja nämä odotukset se täytti. Hämärässä kamera suoriutui jopa odotuksia paremmin, yllättävän hyvin. Kuvat ovat kuitenkin tabletille tyypillisesti keskitasoisia. Alla esimerkkiotos, joka on ikuistettu hyvässä keinovalossa ilman säätöjä.

Kommentoi artikkelia