Arvostelussa Surface 2: Microsoftin tabletin toinen tuleminen

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Windows RT 8.1

Microsoft on emokäyttiksen tapaan päivittänyt myös RT:n 8.1-versioon. Päivitys toi mukanaan samat toiminnallisuudet, eli näennäisen Windows-näppäimen paluun työpöytänäkymän alanurkkaan ja Modern-näkymän alasvetomahdollisuuden (muiden uutuuksien muassa).

Yksi erikoismaininnan arvoinen näistä muista uutuuksista on mahdollisuus entistä tehokkaampaan ruudun jakamiseen useamman sovelluksen kesken. Ennen sovelluksella oli vain kaksi kokovaihtoehtoa, ja kakkosikkuna vei aina kutakuinkin kolmanneksen ruudun leveydestä. Nyt päivityksen myötä sovelluksien kokoa voi määritellä vapaammin, ja näytölle saa halutessaan (laitteesta riippuen) jopa neljä sovellusta. Surface 2:n tapauksessa luku on 3. Jos joku keksii, kuinka tätä ominaisuutta voi oikeasti käyttää järkevästi, niin sen kommenteissa kertokoon.Lähinnä RT on koko elinikänsä ajan saanut moitteita sovellusvalikoimastaan, ja tällä kritiikillä on yhä paikkansa. Windows RT ei tue perinteisen Windowsin sovelluksia (niin kuin eivät tue kilpailevien järjestelmienkään tabletit), mistä johtuen se on täysin Microsoftin oman sovelluskaupan varassa. Valikoimaa ei voi sanoa laajaksi, jos vertailukohdaksi otetaan kumpi tahansa suurista kilpailijoista. Kohtuulliseksi sitä sen sijaan voi sanoa, mutta vielä melko varovasti. Vaikka sovellusten määrä kasvaa, niin hyvien sovellusten määrä tekee sitä hyvin hitaasti.

Suuren plussan Windows RT saa kuitenkin mukana kulkevasta Office-paketistaan. Mukana ovat Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook. Aivan kaikkia (lähinnä yrityskäyttöön tarkoitettuja) kehittyneitä ominaisuuksia ei ole tuotu mukana, mutta niitä ei keskivertokäyttäjä myöskään osaa kaivata. Eikä vähän hardcorempikaan.Nykyisessä nettiin keskittyneessä maailmassamme myös selainkysymys nousee mobiililaitteiden kanssa usein esiin. Windows RT:n tapauksessa asia on hyvin yksinkertainen: laitteen selain on Internet Explorer. Muita vaihtoehtoja ei käytännössä ole, kiitos Microsoftin rajoitusten. Tämä ei välttämättä ole toivottoman huono asia, sillä uusin IE on yllättävän pätevä, ja varsinkin Modern-käyttöliittymässä erittäin hyvin kosketusnäytölle taipuva. Lisäksi RT:n selain ei tunnistu mobiiliselaimeksi, mistä johtuen sivut näyttävät siltä kuin ne näyttäisivät ”oikeallakin” tietokoneella. Myös esimerkiksi Spotifyn selainversio toimii Surfacella ongelmitta, toisin kuin muilla tablettikäyttöjärjestelmillä.

Windows RT tarjoaa myös Windows 8:sta tutun tehtävienhallinnan, joka on erittäin pätevä työkalu laitteen sielunelämän seuraamiseen ja hallintaan.

Kommentoi artikkelia