AMD Radeon HD 7990: Kahdeksan peliä ja näytönohjain 1000 eurolla

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini ja Igor Wallossek Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen

Äänimittaukset ja tuulettimen kierrosnopeus


Mittauksemme suoritettiin osittain kaiuttomassa huoneessa, jonka lämpötila on 22 celsiusastetta. Mikrofoni asetettiin kohtisuoraan ja 50 senttimetrin etäisyydelle Radeon HD 7990:n keskimmäisestä tuulettimesta. Äänenvoimakkuutta mitataan normaaliin tapaan A-painotuksella.Lämpötila- ja melumittaukset
Radeon HD 7990:n ja GeForce GTX 690:n lämpötilamittauksissa ohjaimia rasitettiin GPGPU-pohjaisilla sovelluksilla, jotka tuottavat jatkuvan 100 prosentin kuormituksen. Rasituksen aikana GeForcen grafiikkaprosessori pysyy tasaisesti 914,5 megahertsin taajuudella. Radeonissa kellotaajuus heittelehtii 950 ja 1000 megahertsin välillä vielä kymmenen minuutin rasituksen jälkeen.Mittausten perusteella Radeon HD 7990 toimii rasituksessa hieman viileämmin.

GeForce GTX 690:n jäähdytysratkaisuna toimii keskelle asetettu aksiaalituuletin, jonka lavat on asetettu jyrkkään kulmaan. Radeon HD 7990:ssä on yhteensä kolme aksiaalituuletinta, joiden lavat ovat ohuempia ja ne on asetettu loivempaan kulmaan. Näillä keinoilla on saavutettu alhaiset melutasot ja lämmöt, vaikka tuulettimet joutuvatkin pyörimään nopeammin.Testimme perusteella 7990:n tuulettimet pyörivät hitaammin kun lämpötila on alle 60 celsiusastetta. Ohjaimesta ei pitäisi syntyä paljoakaan ääntä levossa tai keskiraskaassa kuormituksessa. Tämän teoreettisen edun syö kuitenkin Radeonin kondensaattoreiden ja piirilevyn aiheuttama mekkala.Seuraavaksi tutkimme kuinka paljon kondensaattorit ja piirilevy aiheuttavat melua ja mikä on tuulettimien osuus.

Kommentoi artikkelia