AMD FX-8150: Bulldozerista Zambeziin ja FX:n

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

FX-8150 Ylikellotus (ilmalla)AMD:n pressitilaisuudessa Austinissa AMD:n arkkitehdit kertoivat Bulldozerin olleen suunniteltu pitämään IPC vanhalla tasolla ja kohottamaan kellotaajuutta huomattavasti. IPC-tuloksien pettymyksestä huolimatta odotamme vielä hyvää kellottuvuutta.

AMD antoi meille etukäteen oppaan joka hieman laimensi odotuksiamme. AMD:n omissa testeissä ilmajäähdytyksellä kellotaajuus pysyi vakaana 4,6 GHz kellotaajuudella kaikilla ytimillä. Nestejäähdytys nosti kattoa 4,9 GHz tasolle. Typellä ja heliumilla kylmäbugiton suoritin ylsi 8 GHz tasolle kaikilla ytimillä.

FX-8150:n perustaajuus on 3,6 GHz. Turbo Coren keskiasetus, jolla kaikki ytimet toimivat, on 3,9 GHz. Vähintään kahden moduulin levätessä Turbo Core voi kellottua 4,2 GHz taajuudelle. 1,4125 V jännitteellä ylsimme 4,5 GHz kellotaajuudelle kaikilla ytimillä. Kellotaajuuden nosto toi SolidWorks 2010 -testin tuloksen 3:24 sekunnista 2:57 sekuntiin. Tämä oli jo lämpötilarajalla, yleensä >66°C on liikaa AMD:n piireille.Rakeisempi lähestymistapa olisi asettaa matalampi perustaajuus AMD:n Overdrive-ohjelmistolla, ja sitten asettaa agressiiviset P1 ja P0 -tilat Turbo Corelle. Säikeistetyt sovellukset eivät tästä hyödy, mutta saatat päästä korkeammille kellotaajuuksille pienemmillä volteilla sovelluksissa kuten iTunes tai Winzip, jotka rasittavat vain yhtä ydintä.

Muistin skaalautuminen

Kiitos Socket AM3+:n tuomien muutoksien, Bulldozer mahdollistaa paljon joustavamman muistikontrollerin kuin edeltäjänsä. AMD tukee virallisesti 1866 MT/s nopeuksia, mutta korkeammallekin pääsee oikealla emolevyllä.

1600 MT/s nopeudella FX-8150 vastaa Intelin Sandy Bridgeä. Tämä on merkittävä parannus Thubanin tuloksiin verrattuna.

Onko siis järkeä ostaa nopeampaa muistia FX-suorittimen pariksi? Testasimme asiaa Kingstonin 2x2 Gt DDR-2133 -kitillä ja WinRARilla, joka on osoittanut olevan herkkä muistisuorituskyvyn muutoksille.


SiSoft Sandra 2011 osoittaa kuinka muistikaista skaalautuu aina prosessorin kattoon asti, mutta WinRAR näyttää kuinka tämä skaalautuminen ei välttämättä toteudu käytännön sovelluksissa. Pientä parannusta on kuitenkin nähtävissä muistijärjestelmään panostamalla.

Tankillinen kylmää vettä niskaan

AMD aikoo myydä FX-suorittimet samoilla jäähdytyssiileillä kuin vanhat Phenom II X4 tai X6 Black Edition -suorittimet. Olemme myös uutisoineet kuinka AMD aikoo myydä tiettyjä malleja vesijäähdytyksen kera. Tämä on totta, mutta vain rajoitetuilla markkinoilla, alkaen Japanista. AMD:lta saamiemme tietojen mukaan myös USA:ssa nähdään AMD:n vesijäähdytystä, mutta aikataulua ei vielä ole. AMD kertoi kuitenkin lähettäneensä meille testikappaleen, mutta se ei vielä ehtinyt tähän julkaisuun.

Kommentoi artikkelia