AMD FX-8150: Bulldozerista Zambeziin ja FX:n

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

AMD Zambezi, Valencia, ja Interlagos



AMD käyttää samaa piiriä työpöytä-, 1-2P palvelin- ja 1-4P palvelinsuorittimissaan, koodinimiltään Zambezi, Valencia ja Interlagos. Tämä ei ole millään tapaa uusi lähestymistapa; AMD ja Intel käyttävät normaalisti samaa piiriä useissa eri kategorioissa.

Tässä ensimmäisessä Bulldozerin inkarnaatiossa on yhteensä neljä moodulia, eli yhteensä kahdeksan ydintä. Koko piirin osat ovat siis seuraavanlaiset: 128 Kt L1 välimuistia (16 Kt per ydin x 8), 256 Kt L1 käskyvälimuistia (64 Kt jaettu per moduuli x 4), ja 8 Mt L2 välimuistia (2 Mt per moduuli x 4).

Piirillä on myös 8 Mt jaettua L3 välimuistia jaettuna neljään 2 Mt palaseen. 1:1 suhde L2:n ja L3:n välillä on poikkeuksellinen, mutta AMD:n mukaan tämä välimuistirakenne on valittu optimaalisen suorituskykymallin mukaan. L3:n merkitys työpöytäpuolella on rajattu, mutta palvelinpuolella sillä on enemmän vaikutusta.

Jos katsotaan sukupolvi taaksepäin, Phenom II sisälsi 512 Kt L2-välimuistia per ydin, ja jaetun 6 Mt L3-välimuistin. Sandy Bridge vuorostaan sisältää 256 Kt per ydin ja maksimissaan 8 Mt jaettua L3:a. Pyramidihierarkia on ideaalinen syöttämään jokaista tasoa mahdollisimman nopeasti, joten vaikka AMD vakuuttaa että Bulldozer on organisoitu oikein, 8 Mt L2-välimuistia ja 8 Mt L3:a ei silti sovi aikaisemmin opittuun muottiin.

Yksi oleellinen muutos on se, että Bulldozerin L2-välimuisti ei tarvitse olla kopioituna L3-välimuistissa samaan aikaan, toisin kuin Sandy Bridgessä. FX:n välimuisti kykenee siis käytännössä tallentamaan enemmän dataa, mutta informaatio L3-välimuistissa on kauempana ytimistä.

Kahden 2 Mt L3-välimuistisiivun välissä on Bulldozerin integroitu northbridge, joka on vastuussa kommunikaatiosta L3-välimuistin, molempien 72-bittisten DDR3-muistikanavien ja neljän 16-bittisen HyperTransport-linkkien välillä. Työpöydällä northbridge toimii korkeimmillaan 2,2 GHz kellotaajuudella. Myös palvelinpiireillä on 2.0 ja 2.2 GHz northbridget.



Kuten diagrammista voi nähdä, northbridgen järjestelmäpyyntöjono ja ristiväylä toimivat Bulldozer-moduulin sisäisten transaktioiden hoitajina, tarkastaen L3-välimuistin, ohjaten sen muistikontrollerille, ja jälkeenpäin lähettäen datan takaisin sitä pyytäneelle moduulille. Näiden alijärjestelmien lisäksi northbridge hoitaa transaktiot piirisarjalta ja muista prosessorikannoista palvelinympäristössä.

Zambezi

Kaikki Bulldozer-arkkitehtuuria käyttävät työpöytäsuorittimet kuuluvat Zambezi-koodinimen alle. Zambezia tukee Socket AM3+-kanta, eikä AM3-emolevyt toimi Zambezin kanssa. AM3+ lisää CPU jännitekuormituslinjatuen (voltage loadline support), korkeamman virran nopeammalle HyperTransport-linkille sekä nopeammille muisteille.



Siinä missä entinen sukupolvi tuki virallisesti vain DDR3-1333 muisteja, Zambezi tukee kaksikanavaista DDR3-1866 muistia. HyperTransport-linkin nopeus on myös nostettu 2 GHz:sta (4GT/s) 2,6 GHz:n (5.2 GT/s).

Valencia

Valencia on suunniteltu yhden ja kahden prosessorin palvelimille, mutta perustuu samaan piiriin kuin Zambezi, vain infrastruktuuri muuttuu

AMD on suunnitellut piirin niin, että se voidaan suoraan vaihtaa vanhan 45 nm Lisbon-pohjaisen Opteron 4000-sarjan prosessorin tilalle. Eli nykyiset C32-pohjaiset emolevyt toimivat Valencian kanssa pelkällä BIOS-päivityksellä.

Valencia tukee samaa kaksikanavaista muistikontrolleria kuin Zambezi, mutta koska se painottuu palvelintarpeiden täyttämiseen, se hyväksyy rekisteröimättömät ja rekisteröidyt DIMMit sekä kuormavähennetyt DIMMit aina DDR3-1600 asti. Sen kolme HyperTransport-linkkiä toimivat 6,4 GT/s nopeudella palvellakseen paremmin kahden prosessorin välistä liikennettä.

Interlagos

Vaikka useimmiten Interlagosia kutsutaan 16-ytimiseksi prosessoriksi, se on itse asiassa kaksi piiriä yhteen liimattuna, ja tarkoitettu 1-4 suoritinkannan palvelimiin. Sama kahdeksanytiminen piiri on yhdistetty orjapiiriin HyperTransportin kautta, jättäen neljä ulospäin suuntaavaa 6,4 GT/s HyperTransoport-linkkiä laitteille kuten piirisarjalle.




Yhdistettynä tarjolla on 16 Mt L2- ja L3-välimuistia sekä neljä muistikaistaa DDR3-1866 maksiminopeudella. Suoritin voidaan vaihtaa suoraan vanhojen 45 nm Magny-Cours Opteron 6000-sarjan suorittimien tilalle. Socket G34-emolevyt tukevat siis niitä BIOS-päivityksen jälkeen. niin

Kommentoi artikkelia