AMD Fusion: Brazos esikatsaus: osa II, suorituskyky

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Loppusanat





Pääsimme tutustumaan ennakkoon Brazokseen ja sen suorituskykyyn. Havaitsimme jotakin jota emme ole aiemmin nähneet: diskreetin GPU:n suorituskyky ympättynä yhdelle CPU/GPU-sirulle. AMD:lla on myös tarjota tulevissa tuotteissaan varsin vakuttavat lämpöominaisuudet huolimatta sirujen kompleksisesta rakenteesta. AMD yrittää horjuttaa Intelin sinisiä CULV-komponenttien asemaa (Core 2 Duo, Core 2 Solo ja Pentium ULV-prosessorit).




AMD pitää ääntä Brazoksen (eirtyisesti Zacaten) suhteen, koska se yrittää päästä osingoille CULV-markkinoille, joita Intel on tähän asti hallinnut. AMD on saattanut kadottaa kokonaiskuvan tilanteesta, minkä vuoksi AMD rummuttaa voimakkaasti tuotteiden suorituskykyä.



Valitettavasti pelkkä suorituskyvyn korostaminen ei riitä kuin korkeintaan kaikkein paatuneimmille harrastelijoille. Massamarkkinoita se ei yksissään riitä välttämättä vakuuttamaan. AMD:lla on edelleen vaikeuksia mobiilimarkkinoilla. Yhtiön viimeisin onnistunut mobiilituote oli Puma. Ne menivät aikoinaan kuin kuumille kiville 15-tummaisissa läppäreissä, mutta kyseessä oli kuitenkin budjettikoneiden alusta.




Jos AMD todella haluaa menestyä, niin sen pitää edetä mahdollisimman nopeasti Sabinen ja Ontarion kanssa. Yhtiöllä on muutoin kivinen tie edessään. Jos unohdetaan minikannettavat hetkeksi, niin 15-tuumaisten kannettavien osuus kaikista myydyistä kannettavista on lähes 50 prosenttia. Loput noin 50 prosenttia jakautuvat 14- ja 17-tuumaisten tietokoneiden kanssa. AMD:n onnistuminen onkin vahvasti riippuvainen Sabinesta. Edelliset luvut olemme saaneet selville omilta valmistajakontakteiltamme, joita löytyy niin HP:lta, Acerilta, Lenovolta kuin Delliltäkin. Puhtaasti lukuja tuijottamalla Zacaten kohdentuu kannettaviin, joiden osuus kaikista myydistä kannettavista on karkeasti seitsemän prosenttia. Ontarion kohdemarkkinat muodostavat noin 15 prosentin siivun, kun taas Llanojen pala kakusta on 75 prosenttia.

Ohuet ja kevyet kannettavat, all-in-one-tietokoneet ja kalliit minikannettavat kuuluvat kaikki Zacaten kohdemarkkinoihin (alle 500 dollaria). AMD:lla on kyllä kilpailukykyinen laite, mutta rehellisesti sanottuna markkinat ovat kuitenkin aivan jossakin muualla.




Suuri kysymys, johon AMD tulee nyt vastata on, että kuinka suuri suorituskyky on tarpeeksi. Minikannettavien kohdalla on esimerkiksi järjen köyhyyttä maksaa 100 tai 200 dollaria ylimääräistä saadakseen mahdollisuuden katsoa 1080p:n teräväpiirtovideota 10,1-tuumaiselta ruudulta. CULV- tai DTR-kannettavien kohdalla kysymys on entistä oleellisempi, sillä käytössä on enemmän työpöytätilaa pelien pelaamiseen tai viihteestä nauttimiseen. Juuri tällä hetkellä edellä mainituissa kannettavissa on tarpeeksi laskentatehoa edellä mainittujen prosessien suorittamiseen. Tämän hetken tietojen mukaan AMD:n Zacate-prosessorit ovat tasavahvoja Intelin Core 2 Duo-, Core Duo- ja Pentium-prosessoreiden kanssa. Saamiemme tietojen mukaan näihin Intelin prosessoreihin perustuvat kannettavat poistuvat markkinoilta ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että AMD joutuu uusien APUjensa kanssa vastakkain Intelin tulevien 18 watin UM Arrandale-prosessorien kanssa. Näissä Intelin uusissa ULV-prosessoreissa onkin sitten jo melkoisesti vääntöä konehuoneen puolella.

AMD:n tehtävänä on vakuuttaa tietokonevalmistajat, että hyvä graafinen suorituskyky on olennaisempi asia kuin prosessorin laskentateho. AMD onnistui viime neljänneksellä vakuuttamaan Sonyn ja nyt puheenaiheena on Applen prosessorivalinnat. Lisäksi AMD;n tulee yrittää vakuuttaa kuluttajatkin sen ratkaisuista, sillä kukaan ei oikeasti ajattele laskentatehosta näin (vaikka heidän pitäisi). Joudumme nyt leikkimään Intelin hiekkalaatikolla, jossa prosessorin laskentateho on kaiken määrittelevä asia.



Lisäksi ohjelmistojen tulisi kehittyä GPGPU:ta kohti, jotta AMD:lla olisi mahdollisuuksia. AMD ymmärtää asian tärkeyden ja se onkin alkanut parantamaan suhteitaan kehittäjiin päin. AMD on esimerkiksi perustanut AMD Fusion Fund -järjestön.

Kommentoi artikkelia