Acer XB270HU: 144 Hz IPS ja G-Sync

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Acer Predator XB270HU asettaa uuden standardin pelinäyttöjen laadun osalta. 144 Hz IPS-paneeli yhdistää parhaat puolet edeltävien pelinäyttöjen nopeuden ja kuvankäsittelykäyttöön suunnattujen IPS-paneelien osalta. Nämä ominaisuudet yhdistettynä Nvidian G-Synciin sekä ULMB-tilaan muodostavat kokonaisuuden, joka on toistaiseksi laadukkain markkinoilta löytyvä pelinäyttö. Pelaaminen XB270HU:lla G-Sync päällä on erinomainen kokemus, ja toivon mukaan tulevaisuudessa se tulee olemaan yhä useamman pelaajan saavutettavissa.

Acerin näytön vahvuudet ovat kieltämättömät, mutta parantamisen varaa löytyy toki aina. XB270HU:n ilmiselvin heikkous on sen varsin vaatimaton ulkoasu, joka ei juuri erotu edukseen alle kahden sadan euron perusnäytöistä, jotka käyttävät samankaltaisia kiiltävästä muovista kyhättyjä jalustoja ja kehyksiä. Tällä saralla Asus on vielä edellä, mutta ainakin tulevien mallien osalta Acer näyttäisi ottaneen opikseen.

IPS-paneelien väritoistoa hehkutetaan tällä hetkellä paljon TN-paneeleihin verrattuna, mutta viihdekäytössä tämä ei ole välttämättä kaikkein olennaisin ominaisuus. Artikkelia kirjoitettaessa vierellä seisoi myös Philipsin 40-tuumainen VA-paneeli, joka muistutti myös siitä, että IPS-paneelilla on omat heikkoutensa. IPS-paneelien mustan toisto on tällä hetkellä todella heikolla kantimilla, ottaen huomioon miten paljon käyttäjillä on ollut ongelmia IPS-paneelien taustavalaistuksen osalta. Testikappaleessa ei ollut valovuoto-ongelmia, mutta IPS-hehku teki tummempien pelien pelaamisesta huonomman kokemuksen verrattuna Philipsin VA-paneelin lähes plasmaluokan mustaan. Allekirjoittaneen oma usko onkin siinä, että pelinäyttöjen osalta seuraava merkittävä virstanpylväs on kunnollinen mustan toisto. Saavutetaanko se sitten VA-paneelin voimin vai OLEDilla jää nähtäväksi.

Acer XB270HU on saatavilla Suomessa n. 850 euron suolaisella hintalapulla varustettuna. Nvidian G-Sync-moduuli tuo oman lisänsä tähän, ja näytön ostaessa on oltava valmis myös sitoutumaan Nvidian G-Synciä tukeviin näytönohjaimiin, ja yhteen ainoaan DisplayPort-liitäntään. Jatkossa Nvidia saattaa tuoda markkinoille myös HDMI-liitäntäisiä G-Sync-malleja, mutta toistaiseksi asia on vielä huhuasteella. Tiedossa on kuitenkin, että Acer XB270HU saa pian kilpailijoita, ja syksyn myötä markkinoille pitäisi saapua useampia G-Sync ja FreeSync –näyttöjä, jotka lupaavat lisätä oman lusikkansa soppaan.

Nopeasti:+ IPS-paneelin väritoisto
+ G-Sync/ULMB
+ Vasteaika ja syöttöviive
+ USB-hubi
+ OSD-painikkeet ja säädöt

- Jalustan ja kehyksen laatu
- ULMB rajoitettu 100 Hz
- IPS-hehku
- Mustan taso
- Vain DP-liitäntä
- Hinta

Kommentoi artikkelia