990FX: AMD ja SLI jälleen yhdessä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

990FX-lankut Asukselta ja MSI:ltä


Tämänkertaiseen testiin saimme emolevyt Asukselta ja MSI:ltä. Suoritimme testit kuitenkin vain Asuksen mallilla, koska MSI sai toimitettua mallikappaleensa toimitukseen liian myöhään.

Asus Sabertooth 990FX


Sabertooth 990FX:ssä on paikat kolmelle näytönohjaimelle (x16/x8/x8). Teknisesti piirisarja mahdollistaisi neljänkin näytönohjaimen konfiguraation (x8/x8/x8/x8), mutta tälle tielle Asus ei ole halunnut lähteä.


990FX:n toimintoja täydentää SB950-southbridge, joka on identtinen SB850:n kanssa. Varhaisista huhuista poiketen uusi oheislaitepiiri ei siis tue USB 3.0:aa. Asus on joutunut rakentamaan tuen ASMedian ohjainpiireillä. SB950:ssa on kuusi SATA 6Gb/s -porttia, jotka on sijoitettu järkevästi alalaidan oikeaan kulmaan kahden SATA 3 Gb/s -liittimen kanssa.


Asus on tietysti höystänyt emolevyään lisämausteilla. Siinä on esimerkiksi käytetty TUF-komponentteja, jotka parantavat emolevyn vakautta ja kestävyyttä. Tässä kohtaa on hyvä todeta, että Sabertooth toimi moitteettomasti koko testisessiomme ajan, joten turhaan se ei ole TUF-leimoja saanut. Piirilevyltä löytyy myös kuusi tuuletinpaikkaa, joiden säätöjä voidaan ohjata TUF Thermal Radar -ohjelmistolla ja kymmenellä lämpösensorilla.

MSI 990FXA-GD80
Emme laittaneet MSI:n 990FXA-GD80:aa tositoimiin, vaan tyydymme ottamaan siitä vain muutaman kuvan ja kertomaan sen eroista Asukseen nähden. Silmiinpistävin ero on tietysti emolevyjen värityksessä. MSI luottaa selvästi räväkkään siniseen, kun taas Asus on tyytynyt hillitympään värimaailmaan.


Toimintojen suhteen MSI:n mallissa ei ole liiemmin eroja Asukseen nähden.


MSI:stä kuitenkin puuttuu yksi SATA 3Gb/s -ohjain verrattuna Asukseen. 990FXA-GD80:ssa on myös virta- ja reset-painikkeet, jotka on jostakin syystä jätetty kokonaan pois Asuksesta.

Kommentoi artikkelia