Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Tietokanta



Ensinnäkin, en ole tietokantakäyttäjä. Viimeksi käytin tietokantasovellusta collegessa johdanto MS Access 2000 -kurssilla. Ennen sitä johdanto MS Access 97 -kurssilla lukiossa. MS Access ei ole myöskään yhtä hallitseva ohjelmisto kuin Excel. Joten emme ole etsimässä korvaajia sille. Sitäpaitsi ammattilaistietokanta-admineilla on tapansa kääntää dataa kaikenlaisista tietokannoista, ja eivät varmastikaan lue tätä artikkelia vinkkien toivossa. Etsimme siis Accessiin verrattavia, siistejä, skaalautuvia ja käyttäjäystävällisiä sovelluksia.



OO.o Base (v.3.1.1 build 9420)

OO.o Base on oikeastaan paljon tutumpi minulle Access 2000:n tapaan kuin Microsoftin uusi (ja tuleva) versio Accessista. Base integroituu saumattomasti OpenOffice.orgin taulukkolaskentaohjelman, Calcin, kanssa.

Kuten muutkin OO.o-sovellukset, Base tallentaa tietokantatiedostonsa avoimeen tiedostoformaatiin (.odb tässä tapauksessa). Base ei kuitenkaan osaa avata tai tallentaa MS Access -tiedostoja. Johtuen kokemattomuudestani ja vähäisestä tietokantasovellusten tarpeestani arvioita oli vaikea tehdä. Uskon kuitenkin, että OO.o-sovellus on käyttäjäystävällisempi kuin Kexi, koska siinä on paremmat wizard-ohjeet.

Lyhyesti sanottuna: Jos et ole koskaan käyttänyt tietokantasovellusta, OpenOffice.org Base on ainoa hyvä vaihtoehto tässä listassa. Jos olet käyttänyt MS Accessia aikaisemmin (ennen 2007), Base ja Kexi ovat samankaltaisia, mutta Base on helpompi aloittelijalle.







Kexi (v.1.1.3)

“Microsoft Access Linuxille." Näin siis Kexin kotisivu ilmoittaa. Kexin käyttöliittymä näyttää vanhahtavalta ja sekavalta verrattuna OO.o Baseen. Perustyökalut tietokannan luontiin, kuten taulut, kyselyt ja kaavakkeet on kuitenkin helposti löydettävissä ja tunnistettavissa Kexin vasemmassa sivupalkissa.

Kexi tallentaa tietokannat sen omaan .kexi-formaattiin, mutta se tukee myös useita Microsoft Access -tiedostopäätteitä. Joten jos yhteensopivuus MS Accessin kanssa on tärkeää sinulle, Kexi saattaa olla oikea valinta sinulle.

Vaikka useimmat KDE-sovellukset ovat esteettisesti parempia ja tarjoavat herkempää vasteaikaa kun ne ovat natiivissa KDE-ympäristössä, Kexi on poikkeus. Tässä on yksi syy lisää, miksi Base oli Kexiä parempi--Kexi ei ole tehty uusimmalle KDE-versiolle. Tuleva Kexi 2.0 on tehty nykyiselle KDE 4.x:lle, kun taas viimeisin vakaa versio on tehty vanhalle KDE 3.5 -versiolle. Kexi on siis vieraalla maalla KDE:ssäkin. GNOME ei tietenkään tilannetta paranna.







Glom (v.1.12.2)

Glom osoittautui rasittavimmaksi kolmesta tietokantaohjelmasta. Tarjolla ei ole apuvelhoja, tai ei ainakaan helposti tietokantaa luodessa ilmestyviä. Yksi Glomin vähemmän positiivisista ominaisuuksista on se, että kun sovellus ensi kerran käynnistyy, se yrittää löytää olemassa olevia Glom-tietokantoja paikallisesti ja lähiverkosta. Vähemmän yllättävästi se ei todennäköisesti niitä löydä jos olet asentamassa Glomia ensimmäistä kertaa. Kiitokseksi saat virheilmoituksen tyhjän listan sijaan.









Punaiset virheilmoitukset ja ohjeistuksen puutteellisuus sekä esiasennetut pohjat tekevät Glomista vaikeasti lähestyttävän, ja aivan liian hankalan niille, jotka kaipaavat vain nopeasti luotavaa katalogia henkilökohtaiseen käyttöön.

Jollet ole jo kokenut tietokantojen luomisessa, tai sinun tarvitsee luoda täysin kustomoitu katalogi nollista, kannattaa käyttää Glomin sijasta Kexiä tai Basea.

Kommentoi artikkelia