Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Esitysgrafiikka



Toisin kuin tekstinkäsittelyssä ja taulukkolaskennassa, esitysgrafiikassa ei ole yksittäistä johtavaa sovellusta. Vaikka Microsoftin Powerpointilla on luultavasti suurin käyttäjäkanta, Applen Keynotessa on huomattavasti kehittyneemmät ominaisuudet ja parempi laatu. Valitettavasti Keynote, kuten myös muutkin Applen iWork-sovellukset, toimii ainoastaan OS X -käyttöjärjestelmällä. Siksi emme siis käytä sitä vertailukohtana.

Kuten tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentatesteissä, esitysgrafiikkasovellukset testattiin käyttämällä .ppt-testitiedostoa jonka lyösin verkosta. Huomaa myös, että sisällytin tähän kategoriaan myös ohjelmia, jotka eivät tue .ppt-tiedostoja. Mobiililaitteiden ja boottavien flash-asemien esiinmarssin ansiosta yhteensopivuudella ei ole enää suurta merkitystä. Tästä syystä yhteensopivuutta ei pidetty pakollisena ominaisuutena tässä testissä.



OO.o Impress (v.3.0.1)

OO.o Impress on kaikista Linuxin esitysgrafiikkaohjelmista samankaltaisin PowerPointin kanssa. Se esitti .ppt-tiedoston virheettömästi kaikkine transitioineen ja objekteineen. Impress räätälöi myös esityksesi kalvoille ja muille esitystavoille, jopa paperille, mikä lisää sen käytettävyyttä riippumatta esitystavasta.

Jos sinulla ei ole PowerPointia, säästä rahaa ja osta Impress sen sijaan. Mutta hypätäänpä takaisin todellisuuteen. Ollessa yhtä hyvä PowerPointin kanssa on silti jaetulla kakkossijalla. Vakavissaan olevat esittäjät käyttävät kuitenkin Applen KeyNotea. Lyhyesti sanottuna: Impress on ainoa vaihtoehto PowerPointista tullessa.







SoftMaker Presentations (2008 Trial Edition)

SoftMaker Presentations avasi .ppt-tiedoston, mutta sekoitti numbered lists -kohdan bullets lists -kohtaan. Tämä sovellus on yhteensopivuudeltaan ja toiminnallisuudeltaan selvästi puuttellisin SoftMakerin toimisto-ohjelmistossa.

SoftMaker Presentations pitää sisällään vähäisen määrän vaihtoehtoja verrattuna PowerPointiin tai Impressiin. Se on kuitenkin huomattavasti käyttäjäystävällisempi. Voit editoida ja lisätä tekstiä, taulukoita tai kuvia mihin tahansa laatikkoon, paitsi otsikkoon, klikkaamalla tyhjissä laatikoissa olevia vastaavia ikoneita. Voin hyvin nähdä tämän olevan riittävä jollekin, joka ei tarvitse monimutkaisia slaideja tai ei ole käyttänyt PowerPointia vuosiin.









KPresenter (v.1.6.3)

KPresenter on ainoa ohjelma, joka ei avaa MS PowerPoint-tiedostoja. Vaikka tämä ei olekaan pakollista, template-pohjien vähyys ei tee siitä haluttavaa. Tämä sovellus ei ole käyttäjäystävällinen, ja jos olet käyttänyt aikaa PowerPointissa, et tunne itseäsi kotoisaksi KPresenterissä. Layout, toiminnot ja uuden esityksen luomiseen vaadittavat askeleet ovat melkein täysin erilaisia.

Käyttäjä-ystävällisyyttä vähentää myös document structure -sivupalkki, joka pilkkoo slaidit komponentteihin (teksti, taulukot, kuvat). Vaikka tämä olisi hyödyllinen suurissa dokumenteissa, kuten KWordin tapauksessa, se on täysin hyödytöntä yksittäisessä slaidissa.
Yksi positiivinen asia, jonka huomasin oli tekstin ja objektien tarkkuus koko ruudun diaesityksessä. Ellet ole aikeissa käyttää KDE:tä ja KOfficea, jätä KPresenter väliin, erityisesti jos olet tottunut PowerPointiin.





Kommentoi artikkelia