Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Kalenterit ja osoitekirjat



Vaikka kalenterit ja osoitekirjat ovat yleensä osa email-klienttejä, selaimia ja henkilökohtaisia tiedonhallintaohjelmia, näin ei kuitenkaan aina ole. Niitä löytyy myös erillisinä sovelluksina.

Kalenterit

KOrganizer (v. 4.3.2)

KOrganizer on KDEn kalenterisovellus, sekä KDEn henkilökohtaisten tietojen hallintaohjelman (PIM), Kontactin, kalenterikomponentti. Normaalin kronologisen näkymän lisäksi tarjolla on haettavat tapahtumat ja to-do -lista. En ole täysin varma miksi KOrganizer erottelee nämä kaksi. Mahdollista on myös lisätä aikarelevantteja muistiinpanoja päiväkirjamerkintöjen muodossa. Päiväkirjassa toimii haku samaan tapaan kuin tapahtumissa ja to-do -listassa.

Käyttöliittymä seuraa uutta KDE-tyyliä usealla paneelilla näyttäen niin paljon informaatiota näytöllä kuin on mahdollista, tosin kalenterisovellukset ovat käyttäneet tämänkaltaista mallia jo vuosia. Päiväkirjaominaisuus korjaa muuten hyödynöntä erottelua to-do-listan ja tapahtumien välillä. Mahdollinen integraatio Kontact PIMin kanssa tekee KOrganizerista hieman mielenkiintoisemman kuin Sunbird, erityisesti jos käytät KDE:ta.







Sunbird (v.0.9)

Sunbird on Mozillan erillinen kalenteri. Sunbird antaa sinun rakentaa erillisiä kalentereita ja hallita niitä yhtenä. Esimerkiksi voit tehdä henkilökohtaisen kalenterin ja työkalenterin, jotta voit nähdä tapahtumat erikseen ja silti toisessa näkymässä nähdä molempien tapahtumat samassa kalenterissa. Normaalit päivä, viikko, kuukausi ja tulevat tapahtumat löytyvät omista ikkunoistaan, kuten myös toistuvat tapahtumat ja muistutukset. Voit siirtää kalenterisi myös web-sivulle, mutta koska vastaavia web-kalenterita (joita voi editoida webissä) on jo tarjolla, miksi vaivautua? Sunbird on toimiva ja suorasukainen sovellus, vaikka sen hyödyllisyys onkin kyseenalaista.







Osoitekirjat

KAddressBook (v.4.3)

Kuten olet saattanut arvata, KAddressBook on KDEn osoitekirjasovellus. Vaikka tämä on erillissovellus, se integroituu Kontactin osoitekirjaksi.

KAddressBookilla voit luoda useita osoitekirjoja, jokaisessa omat kontaktilistat ja jakolistat (nk. ryhmät,groups). KAddressBook on kontaktitietojen osalta siis melko valmis. Voit lisätä paljon tietoja yksittäisille kontakteille siroteltuihin kenttiin. Ensi näkemältä tietokenttien määrä vaikuttaa liialliselta, mutta niiden tiedot auttavat hakuominaisuutta. Voit siis etsiä helposti kontaktia, vaikka muistaisit vain muutamia tietoja, kuten etunimen, syntymäpäivän tai kotikaupungin. KAddressBook on kyvykäs sovellus niillekin, joilla on kasoittain kontakteja.






Rubrica (v.2.0)

Rubrica on GNOME:lle tehty osoitekirja. Tämä sovellus hyödyntää Rolodex-metaforaa kontaktien organisoinnissa.

Voit luoda useita osoitekirjoja, jotka koostuvat korteista. Jokaiselle kontaktille annetaan yksi kortti, jossa on useita tietokenttiä kyseisestä kontaktista. Rubrica käyttää kategorioita, tai ryhmiä kuten ystävät, sukulaiset, toimisto ja työ erotellakseen kontaktit. Tällä tapaa voit pitää yhtä suurta osoitekirjaa useamman pienen sijaan, koska Rubrica voi näyttää kontaktit ryhmän mukaan käyttämällä vasenta sivupaneelia.

Jos päätät tehdä useampia osoitekirjoja, lisää välilehtiä ilmestyy AddressBooks -paneeliin. Rubrica on samaa tasoa KAddressBookin kanssa. Valinta näiden kahden välillä oikeastaan riippuus siitä, käytätkö GNOMEa vai KDE:ta.



Kommentoi artikkelia