Tom'sin Linux-opas: toimisto-ohjelmat

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Talousohjelmistot



Talousohjelmiston etsintä luultavasti tarkoittaa Quickenin korvaajan etsimistä kotirintamalla, tai QuickBooksin korvaamista töissä. Valitettavasti QuickBooksin dataa ei voi helposti siirtää toiseen sovellukseen. Seuraavilla tuotteilla on kuitenkin QIF-tuki (Quicken Interchangeable Format). Vaikka et voikaan tuoda kaikkea Quicked-dataa kerralla käyttämällä QDF-tiedostoja, voit silti tuoda jokaisen tilin yksitellen QIFillä.

Kirjanpitosovellukset

GNUCash (v.2.2.9)

GNUCash on Gnome Office Suiten taloudenpitosovellus. Se voidaan asentaa Ubuntun Software Centerin kautta ja löytyy myös useista muista distroista.

Vaikka GNUCash mahdollistaakin omien varojesi seurannan, on se siihen käyttöön hieman liikaa. Tämä sovellus loistaa siinä tapauksessa, jos haluat seurata ehdottomasti aivan kaikkea. Sovellus on ehdottomasti QuickBooksin korvaajakategoriassa. Kuten sen käynnistysikkuna kertoo, GNUCash on "Ilmainen kirjanpitosovellus". Tästä syystä sinulla pitäisi olla kirjanpidon peruskäsitteet hallinnassa ennen siihen siirtymistä, erityisesti kaksinkertaisen kirjanpidon osalta.

Vaikka tarjolla on käyttäjäopas, se on kohtuullisen suuri ja käy läpi peruskäsitteen ennen itse sovellukseen tutustumista, joten joudut käyttämään siihen paljon aikaa jos kirjanpito on sinulle uutta. Ilman aiempaa kokemusta tai opasta uuden tilin luominen voi olla liian hankalaa. Vaikka GNUCash ei ole kovin käyttäjäystävällinen, se on kuitenkin kattava. Jos ammattimainen kirjanpito on tärkeä toiminto sinulle, GNUCash on ehdottomasti tarkastamisen arvoinen. Muuten kannattaa katsella KMyMoneyn suuntaan.







Henkilökohtainen taloudenpito

KMyMoney (v.1.0.2)

Kaikista tämän listan erilaisista talousohjelmista käyttäisin henkilökohtaisesti tätä. Miksi? Koska se on yksinkertainen, ja silti kattava. Toisin kuin laajemmalla GNUCashilla, itse en miellä tarvitsevani kirjanpitokoulutusta hallitakseni talouttani KMyMoneylla. Silti tämä sovellus tuntuu ammattimaiselta, ja siinä on kaksinkertainen kirjanpito.

Ehkäpä se ei ole kirjanpitäjien lemmikkisovellus, mutta henkilökohtaiseen taloudenhoitoon se on erittäin sopiva. Yksinkertaisesti sanottuna tämä on lähintä Quickeniin verrattuna mitä Linuxille on tarjolla. Kotiruutu on yllättävän samankaltainen Intuitin viimeisimpään julkistukseen verrattuna. KMyMoney käyttää apuvelhoja opastaakseen uusia käyttäjiä taloustietojen lisäämisessä. Muut vaihtoehdot listalla saat opetella aina yhtä miellyttävällä RTFM-tavalla.







Skrooge (v.0.2.9)

Skrooge on taas yksi KDE-talousohjelmisto. Tämä sovellus eroaa KMyMoneysta lähinnä skaalallaan. Skrooge on paljon kevyempi sovellus. Apuvelhot ja tuplakirjanpidot loistavat poissaolollaan. Se ei tosin luultavasti haittaa, ellet ole tekemässä Skroogesta jotain isompaa kuin se on.

Vaikka monet kevyet talousohjelmistot vaikuttavat aneemisilta, Skrooge on täysin riittävä yksinkertaisiin ja tavanomaisiin taloustilanteisiin. Skrooge eroaa myös isommasta serkustaan natiivilla KDE 4 -tuella. Skrooge on tehty varta vasten KDE 4:lle, kun taas KMyMoneylla ei ole vielä vakaata versiota. Kaiken kaikkiaan Skrooge on hyvä sovellus niille, jotka kaipaavat yksinkertaista taloudenhallintaa.



HomeBank (v.4.0.3)

HomeBank on loistava sovellus jos tykkäät analysoida. Kyky seurata mihin rahasi on mennyt ja minne se luultaavsti menee tulevaisuudessa lienee HomeBankin suurin vetonaula. Jos tykkäät kaavioista, tämä sovellus on sinulle tehty.

Vaikka HomeBankissa ei ole apuvelhoja joita kaipaisin, sen dokumentaatio on täysi, ja käy läpi askelittain tarvittavat operaatiot, jotka sinun täytyy suorittaa asettaaksesi taloustietosi ohjelmaan. Skaalautuvuus on yksi HomeBankin eduista. Tämä sovellus pystyy seuraamaan perus käyttö- ja säästötilejä, sekä auttaa hahmottamaan kuinka paljon autosi oikeastaan maksaakaan sinulle seuraamalla useampia erityyppisiä tilikirjoja.

Osa laajemmista sovelluksista vaikuttaa ylilyönneiltä yksinkertaiseen taloudenpitoon, kun taas osa kevyistä sovelluksista ei vain ole riittäviä monimutkaisemmissa tapauksissa. Kummassakin skenaariossa HomeBank tuntuu sopivalta. Yksi pieni harmittava asia käyttöliittymässä on tosin se, että se aukaisee toisen ikkunan transaktioiden tietoja varten. Ei kovin suuri ongelma yksinkertaisessa taloudenpidossa, mutta siitä voi tulla ikkunanhallintapainajainen jos sinun täytyy hallita useita tilikirjoja yhtä aikaa.

HomeBankin tekijät ovat kuitenkin avoimia ehdotuksille, ja implementoivat niitä usein. "Tästä syystä HomeBank on se mitä se on nykyään." Toivottavasti kehittäjät lukevat artikkelin ja siirtyvät yhden ikkunan välilehtisysteemiin jossain vaiheessa.







wxBanker (v.0.5)

wxBanker on ehdottomasti kevyt sovellus, mutta hyvällä tapaa. Siitä puuttuu osa muiden sovellusten tarjoamista kehittyneemmistä ominaisuuksisa. Se pystyy käsittelemään muutamia valuuttoja, mutta sitä ei voi synkronisoida online-tilien kanssa. wxBankerin tarkoitus on kehittäjiensä omien sanojen mukaan: "pitää erillinen kirjanpito ja verrata sitä online-tileihin. Pitämällä oma tilinpäätös erillisenä online-rajapinnoista voit välttää kyseisten rajapintojen hidasteet, kuten laskut, kirjoittamasi shekit tai muut transaktioita, jotka eivät ole vielä saavuttaneet pankkia."

Siihen tarkotuksen se onkin hyvä. Sovellus käyttää kahta välilehteä, yhtä tileillesi ja transaktioille, ja toinen kaaviomuotoiselle tiivistelmälle. Tämä on täydellinen työkalu henkilölle, jolla on yksinkertainen talous, tai jolla on paljon käteistä. Vaikka se ei teekään samoja asioita kuin muut, ei se edes yritä sitä. En voi olla miettimättä kuinka paljon olisin säästänyt tilinylityskuluissa collegessa online-pankkien syntyaikoihin kun pankkautomaatti, puhelin ja verkkosivu päivittyivät eri aikoihin.

Jos sinula on edes kohtalaisen monipuoliset tilit, wxBanker ei tule olemaan taloudenpitosovellus jota haluat käyttää. Mutta keskiverto korkeakouluopiskelijalle tai nuorelle aikuiselle se voi olla toimiva ratkaisu.







Money Manager EX (v.0.9.4.2)

KMyMoneyn lisäksi Money Manager EX (MMEX) on listan ainoa sovellus, jossa on apuvelho auttamassa sinua lisäämään talouskirjanpitosi ohjelmaan.

Tämä sovellus voi seurata pörssikursseja ja omaisuutta tilien lisäksi. MMEX pystyy käsittelemään useita valuuttoja ja voit myös asettaaa transaktioita toistumaan automaattisesti tietyin aikavälein. MMEX eroaa muista budjetoinnissa ja raportoinnissa. Voit asettaa taloudellisia päämääriä, ja MMEX voi näyttää monella eri tapaa kuinka hyvin (tai huonosti) onnistut niissä.
Käyttöliittymä on hyvin vanha, mutta ei sekava. Kaikki lähtien tileistä raportteihin voidaan helposti löytää vasemman paneelin kautta, ja näkyvät samalla oikeassa paneelissa. Koska MMEX on kolmen alustan sovellus, ja tarjoaa web-pohjaisen version, se on sopiva kenelle tahansa useampaa käyttöjärjestelmää käyttävälle.







Grisbi (v.0.5.9)

Ensinäkemältä Grisbi vaikuttaa tyhjältä ikkunalta, jossa on tiedostovalikko. Kun avaat tai luot uuden tilin, pääset vihdoin näkemään kaikki välilehdillä toteutetut vaihtoehdot, joita ohjelma tarjoaa.

Harmi vain, että minun piti itse ottaa tästä selvää. Tämä sovellus on taas yksi RTFM-lähestymistapaa vaativista eikä tarjoa apuvelhoja. Valitettavasti Grisbin FAQ ja dokumentaatio ovat saatavilla vain ranskaksi. Vaikka tarjolla on linkkin englanninkieliseen käännökseen, se on karsittu ja navigointi on edelleen ranskaksi. Tämä on harmillista, koska Grisbi toimii useilla valuutoilla ja pystyy jopa seuraamaan veroja, jotain mihin muut eivät yleensä koske.

Grisbi integroituu kohtalaisen hyvin GNOMEn kanssa, mikä on iso plussa, sillä suurin osa laadukkaista talousohjelmista ovat KDEn suuntaan kallellaan. Jos sinulla on kärsivällisyyttä sille (tai osaat ranskaa), Grisbi on yksi toimivimmista talousohjelmista omassa kategoriassaan. Älä vain odota sen olevan käyttäjä-ystävällinen kokemus.







Eqonomize (v.0.6)
Eqonomizella on jännä web-sivu, mutta se on kuitekin kelpo sovellus.

En kyennyt selvittämään kuinka Securities toimii, ja opaskirjaa ei ole tarjolla, mutta ilman niitä Eqonomize toimii hyvin kevyenä talousohjelmana.

Käyttöliittymän on samankaltainen suosikkimme, KMyMoneyn, kanssa. Ohut vasen paneeli sisältää ikonit tileille, kustannuksille, tuloille, arvopapereille ja aikataululle. Oikealla näytetään valittuna oleva kohta tarkemmin. En tarvinnut apua lisätessäni yksinkertaisen käteiset/käyttötili/tulot -datasetin. Tämä sovellus tosin kaatuili muutaman kerran koneellamme.




Buddi (v.3.2.2.1.0)

Buddi on yksi talousohjelmista, jotka toimivat kaikilla kolmella suurella alustalla, ja sillä on vanhentunut, mutta toimiva käyttöliittymä. UI koostuu kolmesta välilehdestä tileille, budjeteille ja raporteille, sekä menuvalikosta. Tämä sovellus käyttää paljon mustaa ja punaista mustetta (tai fonttia) eritelläkseen positiiviset ja negatiiviset summat.





Buddi on kohtalaisen muokattava. Voit luoda uuden tyyppisiä tilejä jos valmiit vaihtoehdot eivät riitä, tai voit luoda aikataulutetun ja/tai toistuvan transaktion. Web-sivulla on how-to -opas sovelluksen perustoiminnoista, FAQ, ja kourallinen plug-ineja sekä QIF-importteri ja exportteri.

Kommentoi artikkelia