Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Kotelotuulettimet: Ilmansiirto ja äänitaso



Mitä ilmansiirto todella tarkoittaa?

Tuulettimen ilmansiirtokyky tarkoittaa yksinkertaisesti tuulettimen läpi kulkeneen ilman tilavuutta tietyllä aikajaksolla. Se on siis jäähdytyksen kannalta erittäin tärkeä muuttuja. Ikävä kyllä sitä näkee usein esitettävän erilaisissa yksiköissä, mikä tekee lukujen vertailusta hankalampaa. Monissa englanninkielisissä taulukoissa ilmansiirron perusyksikkö on CFM eli cubic feet per minute kun taas eurooppalaisissa taulukoissa käytetään kuutiometrejä tunnissa (m3/h). Onneksi yksiköiden muuntaminen on helppoa.

Muunnettava arvo
Muuntokerroin
Tulos
1 m³/h
x 0.58867
0.58867 cfm
1 cfm
/ 0.58867
1.69874 m³/h


Esimerkkilaskelma:

Jos pöytätuuletin liikuttaa ilmaa eurooppalaisittain ilmaistuna 840 m3/h, paljonko lukema on kuutiojaloissa minuuttia kohti? Vastaus saadaan seuraavalla laskutoimituksella:

840 x 0,58867 = 494,4828 CFM.

Konversio kuutiometreiksi tunnissa tapahtuu luonnollisesti jakamalla kuutiojalkaa minuutissa muuntokertoimella.

Mitä on tuulettimen melu ja mistä se johtuu?

Tuulettimen melu on tasaista hurinaa, joka koostuu useista eri taajuuksista. Tuulettimien tiedoissa melutason yksikkö on joko dB (desibeli), dB(A) tai soneina, joka kertoo äänenvoimakkuuden. Pelkkää numeroarvoa tuijottamalla ei kuitenkaan yleensä pysty sanomaan kuinka häiritsevä ääni todellisuudessa on kyseessä.

Äänen häiritsevyys on monimutkainen kysymys ja se riippuu useammasta asiasta. Onko ääni hiljainen, onko kyseessä humiseva moottori vai vinkuva laakeri? Ikävä kyllä paperilla paremmalta näyttävä tuuletin voi olla todellisuudessa olla häiritsevämmän kuuloinen johtuen äänen ominaisuuksista.



Tämän kuvan tuuletin vaikuttaa siltä, että se saattaisi olla äänekästä sorttia. Ensimmäinen ja suurin tekijä tuulettimen ääniominaisuuksissa ovat sen lavat. Lapojen valmistuslaadusta ja niiden pyörimisnopeudesta riippuu niiden pyöriessään tuottaman äänen taso. Meluun vaikuttaa lapojen pinnoitteen laatu, niiden kulma ja lukumäärä. Monet valmistajat kertovat vähentävänsä melun määrää käyristetyillä lavoilla sekä golf-palloa muistuttavalla pinnoitteella. Silti paras keino melun vähentämiseksi on välttää tuulettimien asennusta liian lähelle kotelon aukkoja tai ritilöitä, jotka saattavat aiheuttaa pelättyä sireeniefektiä.

Holkki, kuulalaakeri vai jotain muuta?

Lapojen lisäksi tuulettimeen melutasoon voi vaikuttaa sen moottori. Moottorin humiseva ääni on usein ärsyttävimmillään matalilla kierroksilla. Tuulettimen moottorin kirskuvat ja kolisevat äänet eivät yleensä tule esiin missään spesifikaatiossa, mutta ne ovat usein äärimmäisen ärsyttäviä. Kuulalaakerit ovat yleensä vähemmän alttiita kitkalle kuin holkkilaakerit ja ne myös yleensä kestävät pidempään (riippuen voitelusta ja niiden suunnittelusta). Silti osa halvoista kuulalaakeroiduista tuulettimista sisältää vain yhden laakerin, jolloin pyörintäliikkeen muodostavat voimat sekä ilmanpaine saattavat aiheuttaa vääntöä, joka johtaa laakerin ennenaikaiseen kulumiseen. Ongelmaa ei kuitenkaan ole kahdella laakerilla varustetuissa malleissa.



Holkkilaakerit ovat yleensä hiljaisempia kuin kuulalaakerit ja keraaminen holkkilaakeri on kaikista pitkäikäisin vaihtoehto, sillä laadukkaalla pinnalla varustetut keraamiset laakerit aiheuttavat kaikkein vähiten kitkaa. Yleisesti ottaen kahdella kuulalaakerilla varustetut tuulettimet ovat usein paras kompromissi äänentason ja kestävyyden suhteen. Muut ominaisuudet ovat kiinni lähinnä henkilökohtaisista mieltymyksistä, sillä laadukkaiden tuulettimien tehossa ei ole juuri eroja.



Kannattaa muistaa, että kunkin tuulettimen toimivuuden ennustaminen on erittäin hankalaa ja se selviää usein vasta kokeilemalla.

Johtopäätöksiä

Uusia innovaatioita kuten nestelaakerointia hehkuttavista markkinointipuheista huolimatta paras tuote ei aina ole kallein ja pakattu kiiltävimpään pakkaukseen. Tuulettimen todellinen laatu mitataan vasta kun suhteutetaan sen siirtämä ilmamäärä sen tuottamaan äänentasoon. Mitä enemmän ilmaa liikkuu äänen pysyessä matalana, sitä parempana tuuletinta voidaan pitää tietokoneen jäähdytystarkoituksiin.

kommenttia 2

lein0

Tuohon Acceleron tuulettimiin liittyen, ei se uusi tuuletinosa ihan viittäkymppiä maksa, ei edes kymppiä. Suoraan arcticilta tilattuna tuulettimen hinta on 3.76e, ja postikulut mukaan laskettuna hintaa tulee noin 11e.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. joulukuuta, 2011 @ 11:30

|2500k|z68 pro3-m|HD6870|8gb ddr3|wd 500gb|FDD r3|

DjZorlag

Lämpötahnaosiosta jäi epäilyttämään seuraava seikka:


Originally posted by Teemu "squi" Laitila:
Molemmat tuotteet (AC MX-2 ja xilence X5) ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Xilence X5 on kuitenkin sopiva myös näytönohjaimille, minkä perusteella se on hieman monikäyttöisempää.

Miksei MX-2:sta voisi käyttää näytönohjaimen kanssa? Aina olen samat mömmöt (MX-2) laittanut sekä prossulle että näyttikselle. Eli mikä on ero?

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Kommentoi artikkelia