Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Ensimmäinen käynnistys ja testit


Ensimmäinen testikierros

Jäähdyttimen onnistuneesta asennuksesta ei voi olla ikinä täysin varma, ennen kuin koneen on käynnistänyt kertaalleen. Ensimmäisellä käynnistyksellä kannattaakin heti aluksi tarkistaa prosessorin lämpötila BIOSista. Tarkistamalla lämmöt BIOSin kautta saadaan myös luotettavinta tietoa, sillä ennen käyttöjärjestelmän käynnistymistä prosessorin virransäästöominaisuudet eivät ole päällä, eli lämpötilat kertovat tilanteen täydellä kellotaajuudella.



Tuulettimen nopeuden säätö

Kun olet varmistanut, että jäähdytin toimii kuten pitääkin eivätkä lämmöt karkaa käsistä, kannattaa tutustua tuulettimien nopeuden säätöihin. Jos säädöt eivät ole tuttuja, oman laitteiston säätömahdollisuuksiin kannattaa perehtyä ohjekirjan avulla. Nelipinnisten PWM-ohjattujen nopeutta voi säätää asettamalla niille lämpötilarajat ja niihin liittyvät tuulettimen nopeudet. Myös joitain kolmipinnisiä tuulettimia voidaan ohjata joissain tapauksissa, mutta niiden ohjaus toimii jännitettä muuttamalla. Molemmissa tapauksissa tuulettimet kuitenkin lähtevät pyörimään vauhdikkaammin vasta kun prosessori kuormittuu ja sitä myötä lämpenee, mikä säästää korvia jatkuvalta hurinalta.

Kuormituksen ja vakauden testaus

Kun tuulettimien asetukset ovat kunnossa, voit suorittaa kuormitustestin kokoonpanon vakauden toteamiseksi. Windows-järjestelmissä voit käyttää Linpackia (LinX-sovellus Windows-käytössä) tai Prime95-ohjelmaa ja tarkkailla samalla prosessorin lämpötiloja esimerkiksi CoreTemp-sovelluksella tai HWMonitorilla.





kommenttia 2

lein0

Tuohon Acceleron tuulettimiin liittyen, ei se uusi tuuletinosa ihan viittäkymppiä maksa, ei edes kymppiä. Suoraan arcticilta tilattuna tuulettimen hinta on 3.76e, ja postikulut mukaan laskettuna hintaa tulee noin 11e.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. joulukuuta, 2011 @ 11:30

|2500k|z68 pro3-m|HD6870|8gb ddr3|wd 500gb|FDD r3|

DjZorlag

Lämpötahnaosiosta jäi epäilyttämään seuraava seikka:


Originally posted by Teemu "squi" Laitila:
Molemmat tuotteet (AC MX-2 ja xilence X5) ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Xilence X5 on kuitenkin sopiva myös näytönohjaimille, minkä perusteella se on hieman monikäyttöisempää.

Miksei MX-2:sta voisi käyttää näytönohjaimen kanssa? Aina olen samat mömmöt (MX-2) laittanut sekä prossulle että näyttikselle. Eli mikä on ero?

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Kommentoi artikkelia