Opas: ilmajäähdytetyn PC:n rakentaminen ja osien valinta, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 2 kommenttia

Huomioita rakenteista johtuvasta äänestä



Laitteiden ominaisuuksissa äänentasot kerrotaan yleensä dB(A) -yksiköissä. Se tarkoittaa, että äänentaso suhteutetaan ihmiskorvan ääniherkkyyteen A-painotuskäyrän avulla. Tämä arvo kuitenkin kertoo lähinnä ilman läpi kantautuneen äänen tason ja se on lähes hyödytön siinä tapauksessa, kun tuuletin on asennettuna kotelon sisään.

Ilman läpi kantautuvan äänen lisäksi koneen kokoajan on harkittava myös rakenteista kantautuvaa ääntä. Miten ääni sitten kantautuu rakenteista? Siihen kuuluu lähinnä matalataajuuksista värinää joka on lähtöisin tuulettimien moottorista ja laakeroinnista ja joka kulkeutuu koteloon tuulettimen kiinnikkeiden kautta. Kotelon suuri pinta-ala johtaa nämä äänet ilmaan kuin kaiuttimen kalvo. Jäykästä materiaalista valmistetut laadukkaat kotelot päästävät vähemmän ääntä lävitse verrattuna ohuisiin peltikoteloihin. Kaiutinefektin lisäksi kotelon sisätilat voivat toimia myös kaikukammionta, mikä pahentaa ongelmaa.



Tuulettimien oikenlainen eristäminen



Ensiksi huonot uutiset. Eristämiseen tarkoitetut kehykset hyödyttävät lähinnä niiden myyjää, sillä niissä käytetyt ruuvikiinnikkeet johtavat silti suuren osan äänestä rakenteisiin. Kumiset/silikoniset tapit ja ruuvit ovat huomattavasti parempia, sillä ne eivät juuri johda ääntä. Kun ne vielä yhdistetään rautakaupan viemäröintiosastolta löytyvään ohueen ja tasaiseen tiivistysrenkaaseen, saadaan lähes täydellisesti eristetty tuuletin. Kannattaa ehdottomasti käyttää pehmeitä tappeja perinteisten ruuvien sijaan.

Kumisella kehyksellä varustetut tuulettimet

Muutamat jäähdytykseen erikoistuneet yhtiöt kuten Xilence, Deepcool ja Noiseblocker tarjoavat tuulettimia, joiden kehikko on valmistettu kokonaan kumista. Ne voidaan ruuvata suoraan koteloon ilman kummempaa kikkailua. Koko kehikko itsessään estää äänen kulkeutumisen eteenpäin, jolloin sitä ei edes tarvitse kiinnittää kumitapeilla.

kommenttia 2

lein0

Tuohon Acceleron tuulettimiin liittyen, ei se uusi tuuletinosa ihan viittäkymppiä maksa, ei edes kymppiä. Suoraan arcticilta tilattuna tuulettimen hinta on 3.76e, ja postikulut mukaan laskettuna hintaa tulee noin 11e.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5. joulukuuta, 2011 @ 11:30

|2500k|z68 pro3-m|HD6870|8gb ddr3|wd 500gb|FDD r3|

DjZorlag

Lämpötahnaosiosta jäi epäilyttämään seuraava seikka:


Originally posted by Teemu "squi" Laitila:
Molemmat tuotteet (AC MX-2 ja xilence X5) ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Xilence X5 on kuitenkin sopiva myös näytönohjaimille, minkä perusteella se on hieman monikäyttöisempää.

Miksei MX-2:sta voisi käyttää näytönohjaimen kanssa? Aina olen samat mömmöt (MX-2) laittanut sekä prossulle että näyttikselle. Eli mikä on ero?

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Kommentoi artikkelia