Vuosi 2013 pakettiin: Nokia-Microsoft, NSA, ...

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (3)

Vuosi 2013 pakettiin: Nokia-Microsoft, NSA, ...
On vuoden 2014 ensimmäinen päivä ja aika katsoa pikaisesti taaksepäin vuotta värittäneet teknologiauutiset ja katsoa hieman AfterDawnin omaa päättynyttä vuotta. Samalla valotamme hieman suunnitelmiamme vuodelle 2014.

Nokia-MicrosoftTodennäköisesti Suomen lähihistorian eniten palstatilaa saanut uutinen oli syyskuun alussa ilmoitettu yrityskauppa, jossa Microsoft ilmoitti ostavansa Nokian puhelinliiketoiminnan itselleen. Kauppa samalla muutti viimeisenkin suuren mobiilikäyttöjärjestelmiä kehittävän tahon myös mobiililaitteita valmistavaksi yritykseksi. Kaupan jälkeen kaikkien kolmen mobiilikäyttöjärjestelmän kehitys on myös täysin amerikkalaisessa omistuksessa.

Vuoden mittaan jatkui myös pallottelu ajatuksella siitä, että Samsung lienee viimeinen ei-amerikkalainen yhtiö, joka voi muuttaa mobiilikäyttöjärjestelmien maantieteellistä valtatasapainoa, vaikka yrityksen aiemmat yritykset (mm. Bada) ovatkin siinä epäonnistuneet.


Suomen kannalta Nokian puhelinliiketoiminnan osto oli tietysti menetys kansallisen itsetunnon näkökulmasta. Sen taloudellisia vaikutuksia on taas mahdotonta arvioida ennen kuin vuosien päästä, kun nähdään tarkemmin, miten Microsoft tulee kohtelemaan Suomessa sijaitsevia kehitysyksiköitään -- historiallisesti Microsoft on antanut ostamilleen yrityksille hyvinkin paljon autonomiaa, mutta mobiililaitteiden suhteen tilanne voi olla eri, johtuen niiden noususta tietotekniikan kehityksen tärkeimmäksi kasvualueeksi.

Jolla tuliSamaan aikaan, kun Nokia katoaa kartalta, pyrkii Nokian Meego-rippeistä ponnistava Jolla kartalle. Piiitkän odottelun jälkeen saatiin uusi kotimainen puhelin vihdoin myyntiin Suomessa. Vastaanotto on ollut nörttipiireissä ilahtunut, mutta arvostelut ovat olleet tylympiä: puhelin on leimattu yksinkertaisesti keskeneräiseksi softaltaan ja vaatimattomaksi raudaltaan. Mutta Jolla ei oman ilmoituksensa mukaan pyrikään kymmenien miljoonien myyntiin, vaan pikemminkin pyrkii toteuttamaan omaa visiotaan ja hakee maltillista/pienehköä markkinaosuutta, omalla, tiukasti määritellyllä segmentillään.

NSAMaailmanlaajuisesti isoin uutispommi oli varmastikin tietovuotaja Edward Snowdenin paljastama vuori NSA:n salaisuuksia, joka aukaisi maailmanlaajuisen keskustelun valtioiden oikeudesta urkkia kansalaisiaan. Samalla syntyi myös valtavaa kohua, kun selvisi että yhdysvaltain turvallisuusvirasto on säännöllisesti vakoillut myös liittolaismaidensa johtajien kommunikaatiota. Vuoden mittaan uutiset NSA:n kyvystä päästä käsiksi erilaiseen viestintään muuttuivat vain hurjemmiksi -- loppuvuodesta uutisoitiin mm. NSA:n asentavan verkkokaupasta ostettaviin tietokoneisiin vakoiluohjelmia, tekemällä täsmäiskuja tärkeiksi määrittelemiinsä vakoilukohteisiin, jne.

Käytännössä vuodesta 2013 tuli vuosi, jolloin tuli selväksi se, että vahvimmatkaan salaukset ja pahinkaan paranoia ei auta piiloutumaan urkinnalta, ellei siirrä kaikkea kommunikointiaan täydellisesti pois digitaalisesta maailmasta. Vuotta 2013 voitaneen kuvailla vuodeksi, jolloin yksityisyydensuoja kuoli.

Kännykkävuosi 2013


Kännykkävuosi kulki samaan tahtiin kuin aiemmatkin vuodet -- iOS kahmi valtaosan markkinoiden voitoista ja samaan aikaan Android kasvatti maailmanlaajuista markkinaosuuttaan tasaiseen tahtiin. Samalla myös älypuheliten myynti ohitti lopullisesti ns. peruspuhelinten myynnin.


Kännkyköiden jatkuva kehittyminen on myös nostanut esiin täysin uudenlaisen ilmiön -- "mobile only"-käyttäjät, eli ihmiset, joiden kaikki tietotekninen käyttö tapahtuu kännykän avulla ja jotka eivät ole aikeissakaan hankkia, koskaan, tietokonetta. Ohjelmistot ja verkkopalvelut ovat pitkälti vielä lapsenkengissään tämän kasvavan käyttäjäryhmän suhteen, etenkin monimutkaisemmissa tehtävissä.

Kännykkäkameroiden kehitys on samaan aikaan tuhoamassa pokkarikameroiden myyntiä -- navigaattorit ja kannettavat musiikkisoittimethan ovat jo katoavaa kansanperinnettä. Samaan aikaan tietokoneiden myynti sukeltaa ja käyttäjät ihmettelevät myös PC-valmistajien haluttomuutta kehittyä -- onhan hieman koomista, että 500 euron kännykän näytön tarkkuus hakkaa lähes aina vastaavanhintaisen kannettavan tietokoneen näytön tarkkuuden.

Kännykät määrittävät nyt yleistä tietotekniikan kehityksen suuntaa, niin laitetason innovaatioissa kuin myös palveluissa. Kuvaavaa onkin, että osa suosituimmista uusista verkkopalveluista on käytettävissä (ainakin täydessä mittakaavassaan) ainoastaan kännyköillä.

AfterDawn vuonna 2013


AfterDawnille vuosi 2013 oli muutosten vuosi, monellakin tavalla. Heti vuoden alussa, helmikuussa, uudistimme Tom's Hardware Suomi-sivustomme uudelle, responsiiviselle ulkoasulle ja muutimme samalla palvelun navigaatiotapaa monellakin tavalla.

Vuoden mittaan tiimimme muuttui hieman, kun yksi toimittajistamme siirtyi uusiin haasteisiin, yksi omistajistamme siirtyi lähes 15 vuotta kestäneen graafikon hommastaan toisen työnantajan palvelukseen ja rekrytoimme syksyn mittaan auki jääneisiin paikkoihin uutta verta tilalle.

Ensimmäinen uuden graafikkomme tuotos saatiinkin juuri ennen vuoden loppua linjoille, kun Puhelinvertailun uusi ulkoasu julkistettiin. Tässäkin tapauksessa ulkoasu toteuttiin responsiivisella suunnittelulla ja oppia otettiin vuoden mittaan Tom's Hardwaresta opituin opein.


Kesällä avasimme ensimmäisen uuden sivusto-osiomme pitkään aikaan, kun Puhelinvertailulle avattiin omat keskustelualueet. PV:n keskustelualueet olivat myös valtava henkinen loikka kehitysfilosiallemme -- käytämme ensimmäistä kertaa valmista, kolmannen osapuolen alustaa sivustomme osana (keskustelualueita pyörittää xenForo). Tähän saakka, koko 14 vuoden ajan, kaikki sivustomme osat ovat olleet yrityksemme täysin itse tekemää koodia, joten päätös ei syntynyt aivan helpolla.

AfterDawnin suunnitelmat vuodelle 2014


Tulemme uudistamaan viimeisetkin vanhalla ulkoasulla pyörivät palvelumme vuoden 2014 aikana. Tulette siis näkemään AfterDawnin, Edukas.fi:n ja download.fi:n uudistukset. Samalla aiomme myös karsia hieman palveluitamme, siten, että tiettyjä pienempiä sivustojemme osa-alueita tullaan sulkemaan ja yhdistämään olemassaoleviin osioihimme -- syynä tähän on pikkuhiljaa syntynyt ymmärrys siitä, että resurssimme ovat rajalliset ja pystyäksemme ylläpitämään palveluitamme sillä tasolla, jolla niiden haluamme olevan, meidän pitää miettiä tarkemmin sitä, mitkä sivustomme tärkeimmät tavoitteet ovat.

Samalla tulemme myös ottamaan enenevissä määrin käyttöön valmiita kolmannen osapuolen alustoja. Jo kevään mittaan tulemme siirtämään AfterDawnin keskustelualueet jo aiemmin mainitun xenForo-alustan päälle, joten AfterDawnin omien keskustelualueiden moottori pääsee yli 10 vuoden jälkeen haudan lepoon.

Mobiilikäyttäjien osuus on kasvanut lähes räjähdysmäisesti kaikissa palveluissamme, joten responsiiviseen suunnitteluun siirtyminen lopuissakin palveluissamme on hyvin perusteltu ratkaisu. Tuo trendi tuskin tulee katoamaan mihinkään ja uusituilla sivuillamme pystymme myös mahdollistamaan mobiilikäyttäjienkin osallistumisen mm. uutiskommentointiin ja keskustelualueiden kirjoitteluun -- seikat, jotka nykyisissä ns. read-only mobiilisivuissamme olivat mahdottomia.

Vuosi 2014 tulee kuitenkin olemaan ennenkaikkea laadukkaaseen IT-journalismiin keskittyvä vuosi. Ympärillä tapahtuvat muutokset toiminnassamme pyrkivät vain tekemään tuota tavoitetta helpommaksi. Uskomme, että hyvää ja laadukasta IT-uutisointia voidaan toteuttaa myös mainosrahoitteisen, itsenäisen median muodossa.


Haluan kiittää kaikkia lukijoitamme, työkavereitani, yhteistyökumppaneitamme ja mainostajiamme päättyneestä vuodesta 2013 ja toivotan kaikille teille hyvää uutta vuotta 2014.

-Petteri Pyyny, toimitusjohtaja
AfterDawn Oy


EDIT 17:43: Lisätty Jolla-kappale, joka unohtui julkaisuvaiheessa pois. Pahoittelut.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

ep_
ep_
Hyvää uutta vuotta!

Miten muuten Afterdawnin keskustelualueiden vanhoille viesteille/ketjuille käy alustanvaihdossa? Ilmeisesti keskustelualueet ainakin vaativat Puhelinvertailun keskustelualueiden tapaan erillisen kirjautumisen.
dRD
dRD
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:
Hyvää uutta vuotta!

Miten muuten Afterdawnin keskustelualueiden vanhoille viesteille/ketjuille käy alustanvaihdossa?
Sekä viestit, ketjut että yksityisviestit on tarkoitus siirtää sellaisenaan xenForoon.

Samalla toki käytetään tilaisuutta hyväksi ja tullaan vähän miettimään aluejakoa uusiksi ja mahdollisuuksien mukaan yhdistelemään vanhoja alueita toisiinsa, jne.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:
Ilmeisesti keskustelualueet ainakin vaativat Puhelinvertailun keskustelualueiden tapaan erillisen kirjautumisen.
Näin alkuvaiheessa kyllä. Pitkän tähtäimen pläni on tosin mahdollistaa yhtenäinen kirjautuminen -- myös FB-tunnuksilla -- kaikkiin palveluihimme, mutta teemme nyt ensin nopeammalla tavalla siirtymisen, eli juurikin kuvaamallasi tavalla.
Lumikki
Lumikki
Lainaus:
Vuotta 2013 voitaneen kuvailla vuodeksi, jolloin yksityisyydensuoja kuoli.

Tuohon sanoisin että ei se yksityisyysloukkaus asia ole muuttunut mitenkään, vain tietoisuus asiasta on muuttunut eli myös tietämättömätkin tuli tietoiseksi asiasta vuonna 2013.

Lainaus:
Tulemme uudistamaan viimeisetkin vanhalla ulkoasulla pyörivät palvelumme vuoden 2014 aikana.

Ikävä kuulla tämä...

Mutta hyvää uutta vuotta kuitenkin kaikille.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5640 Vapaata keskustelua
Motorolan puhelimen liittäminen Samsung TV:een 2 TV-out -ongelmat ja -keskustelu
Sony telkkari vilkuttaa punaista valoa 8 Televisiot
Yleistä keskustelua asian vierestä 136 Vapaata keskustelua
Jääkiekko MM 2024 8 Vapaata keskustelua
Kuvake ja pikakuvake 6 Windows -ongelmat
Zip purku 5 Ajuri- ja softaongelmat
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 190 Vapaata keskustelua
MSI Z390 A-Pro / Windows XP:n asennus 4 Windows -ongelmat
Trandcend Encrypt 5 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Näytä lisää viestejä