Vuosi 2012 pakettiin - Jolla, Chisugate, TPB-estot, ...

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (3)

Vuosi 2012 pakettiin - Jolla, Chisugate, TPB-estot, ...
On taas perinteisen vuoden yhteenvetoni aika, jossa ammun täysin sattumanvaraisia havaintojani vuoden uutistapahtumista, höystettynä AfterDawnin omilla kuulumisilla vuoden mittaan.

Kännykkävuosi 2012


Piti siitä tai ei, on tietotekniikan painopiste siirtynyt viimeksikuluneen viiden vuoden aikana väistämättä mobiililaitteiden puolelle. PC-tekniikka toki kehittyy, mutta otsikot ja suurimmat teknologiaharppaukset keskittyvät entistä enemmän mobiililaitteiden ympärille. Myös kaikkien varsinaisten laitteiden merkityksen häviäminen palveluiden merkityksen noustessa on selkeä trendi, jonka vaikuttavuutta teknologiaan voimme vasta arvailla.

Vuoden uutistarjonta oli mobiilialalla varsin vaiherikas. Suomalaisten eniten seuraama sivuhaara on ollut luonnollisesti kansantaloutemme jokerikortin, Nokian, vaiheet vuoden mittaan. Vaikka uuden, Windows Phone -pohjaisen strategian mukaiset puhelimet julkistettiinkin jo vuonna 2011, saapuivat ensimmäiset Lumiat myyntiin Suomeen vasta helmikuun alussa.


Lumia 800:sta kiiteltiin omassa arvostelussamme hyväksi avaukseksi WP-pohjaisissa tuotteissa, mutta samalla muistettiin muistuttaa myös laitteen puutteista. Isoin shokki ensimmäisen sukupolven Lumia-myynnille rysähti niskaan jo kesäkuussa, kun paljastui, että myynnissä oleviin Lumia-malleihin ei tulla koskaan tuomaan tulevaa Windows Phone 8-versiota. Tämä käytännössä tappoi Lumian myynnin koko kesän ajaksi, kun ihmiset päättivät odottaa tulevia Windows Phone 8-pohjaisia tuotteita.

Syyskuussa Nokia julkisti vihdoin uudet WP8-puhelimensa, joista etenkin Lumia 920 on kerännyt arvosteluissa varsin positiivisia arvioita ja ainakin uutislähteiden mukaan kysyntä on ylittänyt Nokian toimituskyvyn jatkuvasti puhelimen myyntiintulosta lähtien.

Apple taas julkisti puhelinpuolella paljon odotetun iPhone 5:n viikko Lumia 920:n julkistuksen jälkeen. Vaikka uusi iPhone peseekin edeltäjänsä käytännössä kaikin tavoin, joutuivat analyytikot ja toimittajat pettymään, kun kuuluisaa "one more thing"iä ei tällä kertaa enää tullutkaan, sellaisena kuin siihen on totuttu. Eli monen mielestä Apple palasi takaisin "tavalliseksi kuolevaiseksi", joka tyytyi julkistamaan vain speksiparannuksia, ilman mitään todella uutta ja innovatiivista. Tokihan iPhonen myyntiluvut ovat olleet huikeat myös iPhone5:n myötä, mutta edelläkävijän ja suunnannäyttäjän asema tuntuu olevan, jos ei mennyttä, niin ainakin uhattuna.

Android-puolella Samsungin ylivalta jatkoi vain kasvamistaan, kun useat Android-valmistajat menettivät vuoden mittaan markkinaosuuksiaan, Samsungin takoessa liikevaihto- ja tulosennätyksiä. Myynti vain vahvistui, kun Samsung onnistui tuomaan kalleimpaan hintasegmenttiin kaksi hyvin myyvää mallia -- odotetusti Samsung Galaxy S III on myynyt ennätysmäisesti, mutta hieman yllättäen myös tuomitsivat loistavaksi puhelimeksi, josta puuttuu karisma ja wow-efekti. Note2 taas sai arvostelijamme miettimään phablet-kokoisten laitteiden mielekkyyttä ylipäätään, kehuen kuitenkin itse laitetta sen omassa segmentissään.


Suurin ja hehkutetuin uutinen liittyy kuitenkin puhelimeen ja valmistajaan, jota ei vielä edes ole. Suomalainen Nokia N9:n kehityksestä vastannut tiimi sisuuntui Nokian päätöksestä lopettaa MeeGon kehittäminen. Nyt odotamme, ehtiikö ensimmäinen uusi kotimainen puhelinvalmistaja, Jolla, markkinoille jo ennen kesää. Ja millaisia laitteita on tulossa. Hype Jollan ympärillä on ollut kova ja kiinnostuskäyrät osoittavat siihen suuntaan, että jos Jollan porukka onnistuu lunastamaan asettamansa lupaukset - myös raudan suhteen - voi kuviosta syntyä jotain todella mielenkiintoista.

The Pirate Bay -estot


Alkuvuoden tunteita kuumentanut episodi alkoi, kun Helsingin käräjäoikeuden 2011 syksyllä tekemä päätös TPB:n estoista astui voimaan ja Elisa joutui estämään pääsyn suositulle tiedostonjakosivustolle. Tokihan ohjeet estojen kiertämiseksi julkaistiin useammassakin eri mediassa lähes välittömästi estojen ilmestymisen jälkeen.

Elisaa seurasivat vuoden mittaan sekä TeliaSonera että DNA. Elisan valitus alkuperäisestä päätöksestä torpattiin hovioikeudessa ja KKO epäsi yhtiöltä valitusluvan, joten päätöstä ei voida enää kumota.

Windows 8


PC-puolella vuoden isoin julkistus oli eittämättä Windows 8, joka teki rohkean irtioton 17 vuotta vanhaan graafiseen käyttöliittymään, suututtaen samalla ison osan Windowsin käyttäjäkunnasta. Microsoft on päättänyt yhtenäistää eri tuotteidensa käyttöliittymän ja huolimatta murskakritiikistä, on panostanut uuden käyttöjärjestelmän markkinointiin valtavia rahasummia. Yhtiö on myös hinnoitellut käyttöjärjestelmän lisenssit erittäin kilpailukykyisesti, toivoen näin, että nämä riittäisivät sivuuttamaan median ja suuren yleisön negatiivisen palautteen ja poistamaan "joka toinen Windows on hyvä"-kirouksen yhtiön käyttöjärjestelmiltä.

HBO ja Netflix


Ison kiehunnan kotimaisessa mediakentässä synnyttivät syksyllä HBO ja Netflix, jotka ilmoittivat tulevansa Suomeen, varsin aggressiivisilla palvelulupauksilla. Sosiaalisessa mediassa homma kiehahti hieman lisää, kun olemsssaolevien TV-toimijoiden edustavat päästivät suustaan erinäköisiä sammakoita aiheeseen liittyen. Otin kantaa TV-alan tulevaisuuteen kolumnissani syyskuussa, pohtien kotimaisen tv-toimialan tulevaisuutta.

Muuta huomionarvoista


Vuoden mittaan uutisointia oli aiheesta jos toisestakin. Mieleen tulevat ainakin mobiilitoimijoiden alati jatkuvat patenttisodat, Chisugate, kotimaisen Supercellin nousu Rovion rinnalle pelimaailman rahasampona, Nexus 7, iPad mini ja paljon muuta.

AfterDawn vuonna 2012


Näkyvimmät julkistukset yritykseltämme tänä vuonna olivat Tom's Hardwaren betaversio sekä keväällä aloitetut AfterDawnin podcastit. Henkilöstöpuolella suomenkieliseen uutistiimiimme liittyi kaksi uutta jäsentä, kahden hoitaessa koulun ja puolustusvoimien vaatimia velvollisuuksiaan loppuvuoden ajan.

Vuosi 2013


Tulemme jo tammi-helmikuussa julkaisemaan uusitun version Tom's Hardwaresta, betan tuomaan palauteeseen pohjautuen. Uusittu ulkoasu tulee toimimaan myös testausalustana, jonka pohjalta teemme päätöksiä myös muiden sivustojemme tulevaisuuden suhteen. Tavoitteenamme on uusia vähintään 3 sivustoamme tulevan kalenterivuoden aikana. Ulkoasujen suunnittelussa tulemme panostamaan vahvasti ns. responsive designiin, eli haluemme sivujen toimivan sellaisenaan niin PC:llä, tabletilla kuin mobiililaitteillakin.

Tässäpä tämä. Kiitän koko AfterDawnin porukan puolesta kaikkia käyttäjiämme, moderaattoreitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta -- ja toivotan hyvää tulevaa vuotta 2013.

-Petteri Pyyny
AfterDawn Oy

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

Anonymous User
Anonymous User
"Piti siitä tai ei, on tietotekniikan painopiste siirtynyt viimeksikuluneen viiden vuoden aikana väistämättä mobiililaitteiden puolelle."

Painopiste omassa tietotekniikan käytössäni on edelleen pöytälaitteiden puolella, vaikka seuraankin eniten mobiilimaailman kehitystä. Hidastunut kehitystahti ei mielestäni olekaan sen merkki, että pöytälaitteet olivat ajautumassa sivuroolliin. Ostajat lienevät usein sen verran tyytyväisiä tämän hetkiseen laitetasoonsa, että uusimisen tarve koetaan vähäisemmäksi. Pöytälaitteet eivät siis ole syrjäytyneet, vaan mobiililaitteet ovat nousseet vahvaksi tekijäksi niiden rinnalle.
ep_
ep_
Hyvää uutta vuotta kaikille!
Anonymous User
Anonymous User
Tänä vuonna ei ilmestynyt kuin yksi uusi pöytäkone Win 7:lla. Vierastan kovasti kasia. Sen look ei ole sitä mihin olen tottunut. Nyt on aika huoahtaa tietotekniikassa ja pitää C6. Uusinnat ovat nyt kiven takana. Kasia en huoli, vaikka väkisin tarjottaisiin. Aikanaan Lumia-puhelimet kiinnostavat, mutta se ei ole vielä. Google Chrome kaatoi vanhan XP Pro:ni, ja joudun lataamaan seiskan tilalle. Kokeilin Ubuntua, mutta se ei saanut nettiyhteyttä ja joutaa romukoppaan.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Vanha kone, päivitys vai uusi tilalle? 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Hyvät tarjoukset-ketju 1248 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Tietokoneen hiiren ongelma 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Biisiketju 5644 Vapaata keskustelua
Älypää 17 Ajuri- ja softaongelmat
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 197 Vapaata keskustelua
Chromecast + Google TV 2 HD-kanavat
Perseilyketju. 2269 Vapaata keskustelua
Videoketju 440 Vapaata keskustelua
Miten saada yhtey Microsoftiin tilanteessa? 2 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä