Testissä Google Nexus 7: valoa Android-tablettien tunnelin päässä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 8 kommenttia

Keskustelu Android-tablettien yleistymisestä on jo pitkään muistuttanut ikuisuuskeskustelua Linuxin tulosta työpöydille. Linuxin tapauksessa yleistyminen ja maailmanvalloitus on aina vain yhden uuden ominaisuuden tai päivityksen päässä ja tapahtuu varmasti tänä vuonna tai ihan lähitulevaisuudessa. Androidin tapauksessa tablettien läpimurtoa hehkutetaan ainakin valmistajien puolesta jokaisen uuden lanseerauksen yhteydessä. Silti tavoite on edelleen kaukana iPadin markkinaosuuden ollessa yli kaksi kolmasosaa tablet-markkinoista. Edes älypuhelinten puolella markkinajohtajan aseman saavuttanut Samsung ei ole onnistunut tekemään merkittävää lovea Applen iPadin ylivaltaan useammista eri kokoisista yrityksistä huolimatta.

Androidiin perustuvien tablettien alkuperäinen ongelma oli siinä, että järjestelmää ei ollut suunniteltu älypuhelinta isommalle ruudulle. Ensimmäinen tablet-käyttöön suunnattu Android-versio oli 3.0 Honeycomb, joka kuitenkin oli epäonnistunut ja puolivalmis viritys monella eri tasolla. Ensimäinen todellinen yritys Androidin tablet-yhteensopivuuteen oli vuosi sitten julkaistu 4.0 Ice Cream Sandwich, jonka tarkoituksena oli yhdistää eriytyneet Android-versiot taas samaan pakettiin. Entisten laitteiden päivitystahti oli kuitenkin hidasta eivätkä uudetkaan laitteet onnistuneet kasvattamaan Androidin markkinaosuutta isommilla ruuduilla. Laitteet ovat olleet lähes järjestään kalliimpia (tai saman hintaisia) kuin markkinajohtaja iPad sekä tarjonneet huonomman käyttökokemuksen, mikä ei ole hyvä yhdistelmä myynnin kannalta. Käyttökokemukseen on vaikuttanut tablettien kokoluokkaan optimoitujen sovellusten puute.

Silti viime talven ja kevään aikana Android-tablettien pimeän tunnelin päässä on pilkahdellut valoa, mutta ei välttämättä Googlen toivomalla tavalla. Verkkokauppajätti Amazonin Androidiin perustuvat seitsemän tuuman kokoiset Kindle Fire -tabletit ovat löytäneet tiensä käyttäjien käsiin, mitä on edesauttanut niiden parin sadan dollarin hinta sekä täysin uudelleen ajateltu käyttöliittymä. Amazon on kuitenkin luomassa laitteilla pelkästään omaa sisältöekosysteemiään, mikä ei juuri lämmitä mainoksista elävää Googlea. Silti Kindle Firen menestys on paljastanut markkinoilta löytyvän kysyntää iPadia pienemmille seitsemän tuuman tableteille, kunhan myös hinta on 10 tuumaista tablettia pienempi.


Kevättalvella kuultiin taas uusi julistus Android-tablettien pikaisesta tulemisesta, kun Google lupasi yhtiön ryhtyvän tositoimiin Android-tablettien surkean tilanteen ratkaisemiseksi. Pian aasialaisilta alihankkijoilta alkoi tihkua tietoja Googlen ja Asuksen yhdessä suunnittelemasta seitsemän tuuman kokoisesta Nexus-sarjan tabletista, joka oli tarkoitus hinnoitella merkittävästi iPadia halvemmaksi kilpailemaan samassa sarjassa Amazonin tarjonnan kanssa.

Mutta onko Googlen julistus sen merkittävämpi tai uskottavampi kuin aiemmat lupaukset Android-tablettien läpilyömisestä? Google on ainakin onnistunut toteuttamaan tablet-projektin tiukalla aikataululla, sillä kesällä huhut konkretisoituivat ja Google julkaisi Nexus 7 -tabletin, jonka myötä saapui myös uusi Android-versio eli 4.1 Jelly Bean. Laitteen tehokas neliydinprosessori, sulavaksi mainostettu uusi käyttöjärjestelmä sekä iPadia lähes puolet halvempi hinta vaikuttavat lupaavalta paketilta.

Otetaan selvää onko kunniakasta Nexus-nimeä kantava laite vain yksi tabletti muiden joukossa vai lunastaako se sille kasatut odotukset.

kommenttia 8

ArttuH5N1

Itse olen nyrpistänyt nenääni jokaiselle tabletille, kahta poikkeusta lukuunottamatta; Transformer ja Nexus 7. Transformerissa (ja PadFonessa) mielenkiintoa on herättänyt niiden monipuolisuus. Nexus 7:ssä kiinnostusta taas on herättänyt hinta/laatusuhde, joka vaikuttaa olevan erittäin hyvin kohdallaan.

Itse olen aina pitänyt tabletteja enemmän tai vähemmän leluina. Joita ne itse asiassa ovatkin. Mutta siihen tarkoitukseen toisaalta olisinkin tabletin hankkimassa: Surffailuun, mediakäyttöön ym. yleiseen ajantappoon. Etenkin pari viime kuukautta armeijassa ovat avanneet silmäni näkemään tabletin kaltaisen lelun tarpeen.

Nexus 7 menee kyllä vakavaan harkintaan!

PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 19:02

SASamuli

Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?

Ikke6966

Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.

Ikaros von Neumann

squi

Originally posted by ArttuH5N1:
PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.
Kyllähän seitsemän tuuman ruudulla elokuviakin katsoo. Eihän se tosiaan mikään suuri spektaakkeli ole, ehkä osa elokuvista kärsii pienestä ruudusta enemmän kuin toiset. Tarpeen vaatiessa kuitenkin esim. tv-sarjojen jaksoja katsoo ihan mielellään.

Originally posted by SASamuli:
Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?
En juuri sarjakuvia tabletilla lueskele, mutta pikaisella kokeilulla näytäisi onnistuvan, vaikka vähän tihrustamiseksi välillä menee ilman zoomailua.

Originally posted by Ikke6966:
Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.
Se on kyllä ehdottoman hyvä ominaisuus.

jos

Lelu vai ei? Minulla ei (vielä) ole minkäänlaista tablettia enkä myöskään ole henkisesti mihinkään leiriin kallellaan.

Näkisin kuitenkin tablettien merkittävän käyttöalueen olevan työpaikoilla. Nyt käytetään läppäriä, joka lisävarustetaan isolla näytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä. Ja tarkoitan tietenkin sellaista työtä, jossa tietokone on välillä otettava mukaan. Läppäriltä edellytetään silloin pitkää akunkestoa, keveyttä jne.

Tabletti saattaisi tuoda tuohon hyvän vaihtoehdon. Sen sijaan, että työpöydälle tuodaan läppäri, tuodaankin all-in-one tms. kevytpääte ja sen mukana virtuaalityöpöytä. Tuolla kalustolla pystytään tuottamaan dataa tehokkaasti ja energiaystävällisesti. Esityskalustona toimii tietenkin tabletti.

Laitteisto on olemassa, mutta voiko se jo nyt kilpailla hinnallisesti läppärille? Tuskin ihan vielä, mutta nuo vaihtoehdot eivät ole kovinkaan kaukana toisistaan.

Iso kysymys onkin, että onko olemassa sellaisia sovelluksia, joilla pystytään synkronoimaan dataa älykkäästi laitteiden välillä? Siis lähes automaattisesti siirtämään tarvittavaa dataa tabletille ja muistiinpanot takaisin tabletilta työpöydällä käytettäväksi.

Ja missään tapauksessa vaihtoehto ei ole se, että data uitetaan julkisen pilvipalvelun kautta laitteelta toiselle. Mitä näitä nyt onkaan; iCloud, Google, DropBox jne. Joku roti pitää tietoturvassakin olla. Eli tarvitaan sovellus, joka suostuu helposti synkronoimaan dataa yrityksen omassa hallussa olevan datastoragen ja tabletin välillä.

AhKeefas

Tässä odottelen Samsung Galaxy Note 7 Phablettia
Puhelin, kamera, tabletti, mahtuu povitaskuun ja tarvittaessa kynäkin löytyy
oi, milloin?

Anonymous User

Itse nyrpistän nenääni ajatukselle tabletista leluna, jota se kyllä taitaa olla.

Omassa käytössä puhelin on edelleen se "kalikka", joka mahtuu paidan taskuun ja turvaa selustan useamman vuorokauden lataamatta. Minun on vaikea hahmottaa mitä iloa on ongelmatilanteessa puhelimesta, jossa on akku tyhjä.

Tällä maailman katsomuksella tablettille on selkeä tilaus kannettavan ja puhelimen välissä. Tällä hetkellä 10" tabletti toimii sohvalla surffilautana, katson sen kautta 42" ulkoiselta näytöltä (TV) internet streameja HD tarkkuudella, kuuntelen musiikkia stereoiden kautta... ja ulos mennessä tabletti kytkeytyy navigaattorina auton audiojärjestelmään, maastossa toimii karttana ja tapuu hämmästyttäviin paikkoihin.

Parastahan tässä on, ettei "lelulla" leikkiminen syö puhelimen akkua.

Varsinkin maasto- ja taajamakäytössä 10" on kyllä vähän iso. Hankalia kuljettaa, herättävät käytössä huomiota yms. Toisaalta retkeily gps laitteiden 4 - 5" näytöt ovat karttakäytössä vähän pieniä. Käytännössä mahdotonta saada sopivaa zoomausta karttaan, jossa kokonaiskuvassa olisi riittävästi yksityiskohtia. Tämän takia odotan innolla 7" sarjan tabletteja GPS ja mobiilidata ominaisuuksilla. Uskon vahvasti että niille löytyy jalansijaa puhelimen ja kannettavan välistä.

Nepheus

Mielenkiintoinen läpileikkaus Asuksen Nexus 7:sta. Ei ainakaan vähennä haluani ostaa moinen mukaan reissuille ja jättää iPad kotio perheen iloksi. Hinnan suhde laatuun on kohdillaan ja tehoa & päivityksiä löytynee pitkälle tulevaisuuteen. YouTubesta on tullut katseltua joitakin Nexus 7:n käyttöä demoavia videonpätkiä. Laite ymmärtää puhekomentoja häkellyttävän hyvin. Tiedä sitten tulisiko ominaisuutta paljoa käytettyä, mutta onpahan mennyt puheenymmärtäminen eteenpäin.
Vielä kun löytäisi pyörää varten telineen ja vedenpitävän kuoren, niin olisi passelin kokoinen navigaattori.

Lämpeneeköhän tämä käytössä paljonkin..?

Kommentoi artikkelia