Testissä Google Nexus 7: valoa Android-tablettien tunnelin päässä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 8 kommenttia

Nexus 7 toimittaa sen minkä Google lupaa


Runsaan viikon käytön jälkeen voi varmuudella sanoa, että Nexus 7 on hyvä tabletti ja sen lisäksi myös halpa. Se on kokonaisuutena hyvä ja tasapainoinen paketti, josta ei löydy suurempia puutteita millään osa-alueella. Googlen Nexus-sarjan tavoitteena on aina ollut toimia tiennäyttäjänä sen osalta mihin suuntaan Google haluaisi Android-laitteiden kehittyvän. Jos muut valmistajat ottavat mallia Nexus 7:n yleisestä laadusta, laitesuunnittelusta (luopumalla esimerkiksi fyysisistä näppäimistä) sekä ennen kaikkea hinnoittelusta, Android-tableteille voi ennustaa nykyistä valoisampaa tulevaisuutta.


Nexus 7:n tyydyttävä kokonaisuus muodostuu useammasta osa-alueesta, joista ensimmäinen on sen ulkoinen laatu. Pienestä hintalapustaan huolimatta laite on kestävän ja hyvin rakennetun oloinen. Laatuvaikutelmaan tuo oman osansa S-IPS-paneeliin perustuva näyttö, joka päihittää monet kalliimmatkin kilpailijansa. Google on selvästi tajunnut, että esimerkiksi näytön katselukulmien merkitys korostuu tableteissa, joita käytetään usein muualla kuin pöydän ääressä istuessa.

Toinen osa kokonaisuutta on käyttöjärjestelmä, joka on selkeästi paras Android-versio tähän mennessä. Androidin edellinen iso uudistus oli 4.0 Ice Cream Sandwich, joka käytännössä nosti käyttöjärjestelmän visuaalisen ulkoasun samalla tasolle muiden kanssa. Kyseessä oli kuitenkin vasta ensimmäinen versio ja 4.1 Jelly Bean hioo käyttökokemusta entistä paremmaksi. Vaikka myös muut tabletit saavat (tai ainakin osa saa) uusimman Android-version aikanaan, Googlen muokkaamaton ulkoasu on selkeästi miellyttävin, eikä käyttäjää rasiteta pelkästään joukosta erottumisen vuoksi tehdyillä valmistajakohtaisilla ulkoasumuutoksilla.

Kolmas osa-alue on suorityskyky, jota Nexus 7:ssa tuntuisi olevan riittämiin. Vaikka Tegra 3 ei ole enää markkinoiden parasta tarjontaa, siitä löytyy riittämiin tehoa niin täysteräväpiirtoisen videon pyörittämiseen kuin pelaamiseenkin. Riittävä suorituskyky on oleellinen osa miellyttävää käyttökokemusta, joka häiriintyy nopeasti laitteen ryhtyessä miettimään ohjelmien käynnistyksen kohdalla.

Nexus 7 siis lunastaa Googlen lupauksen panostaa Androidin menestykseen tableteissa. Se on hyvä tabletti, joka ei kuitenkaan pyri kilpailemaan iPadin kanssa samassa koko- ja hintaluokassa, vaikka sen ei iPadin rinnallakaan tarvitse hävetä. Android-tablettien alkuaikoina iPadin konseptin kopiointi tuntui olevan ainut mihin Android-valmistajat pystyivät, mutta nyt vaikuttaisi siltä, että Android-leirissäkin ollaan löytämässä oma suunta. Googlen ja Asuksen yhteistyössä valmistama Nexus 7 sekä erityisesti Asuksen Transformer-sarja ovat omalta osaltaan vieneet tablettien kehitystä eteenpäin.

Asus on tuomassa 16 gigatavun muistilla varustetun Nexus 7:n Suomen markkinoille nykyisten tietojen mukaan viikolla 41 eli lokakuun toisella viikolla 269 euron hintaan. Tällä hetkellä Nexus 7 on loistava vaihtoehto tablettien laiteluokaan tutustumiseen ja se on myös hyvä vaihtoehto, jos kymmenen tuman tabletin haluaa vaihtaa kevyempään.

Jos haluat tietää lisää Nexus 7:n ominaisuuksista tai käytöstä, jätä kommentti!

kommenttia 8

ArttuH5N1

Itse olen nyrpistänyt nenääni jokaiselle tabletille, kahta poikkeusta lukuunottamatta; Transformer ja Nexus 7. Transformerissa (ja PadFonessa) mielenkiintoa on herättänyt niiden monipuolisuus. Nexus 7:ssä kiinnostusta taas on herättänyt hinta/laatusuhde, joka vaikuttaa olevan erittäin hyvin kohdallaan.

Itse olen aina pitänyt tabletteja enemmän tai vähemmän leluina. Joita ne itse asiassa ovatkin. Mutta siihen tarkoitukseen toisaalta olisinkin tabletin hankkimassa: Surffailuun, mediakäyttöön ym. yleiseen ajantappoon. Etenkin pari viime kuukautta armeijassa ovat avanneet silmäni näkemään tabletin kaltaisen lelun tarpeen.

Nexus 7 menee kyllä vakavaan harkintaan!

PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. syyskuuta, 2012 @ 19:02

SASamuli

Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?

Ikke6966

Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.

Ikaros von Neumann

squi

Originally posted by ArttuH5N1:
PS: Kysymyksenä vielä, mites tuollainen 7 tuuman näyttö soveltuu elokuvien (ja sarjojen) katseluun arvostelijan mielestä? Eihän siltä sovi toki olettaa mitään huikeaa IMAX-elämystä, mutta tuollaiseen "katson tässä 1:30h pitkän action-pätkän tylsyyksissäni"-käyttöön. Nokia 701:n näyttö kun on rikollisen pieni elokuvien katsomiseen ja hinku katsoa leffoja vapaa-ajalla on hävyttömän kova.
Kyllähän seitsemän tuuman ruudulla elokuviakin katsoo. Eihän se tosiaan mikään suuri spektaakkeli ole, ehkä osa elokuvista kärsii pienestä ruudusta enemmän kuin toiset. Tarpeen vaatiessa kuitenkin esim. tv-sarjojen jaksoja katsoo ihan mielellään.

Originally posted by SASamuli:
Miten tollaiselta 7¨tuuman näytöltä onnistuu sarjakuvien lukeminen? Ipadissa homma luonnistuu ilman turhaa zoomailua ja tekstit puhekuplista on helppo lukea. Tarviiko tämän laitteen kanssa olla koko ajan zoomaamassa edes ja takaisin?
En juuri sarjakuvia tabletilla lueskele, mutta pikaisella kokeilulla näytäisi onnistuvan, vaikka vähän tihrustamiseksi välillä menee ilman zoomailua.

Originally posted by Ikke6966:
Parasta tässä tabletissa on että se mahtuu povitaskuun.
Se on kyllä ehdottoman hyvä ominaisuus.

jos

Lelu vai ei? Minulla ei (vielä) ole minkäänlaista tablettia enkä myöskään ole henkisesti mihinkään leiriin kallellaan.

Näkisin kuitenkin tablettien merkittävän käyttöalueen olevan työpaikoilla. Nyt käytetään läppäriä, joka lisävarustetaan isolla näytöllä, näppäimistöllä ja hiirellä. Ja tarkoitan tietenkin sellaista työtä, jossa tietokone on välillä otettava mukaan. Läppäriltä edellytetään silloin pitkää akunkestoa, keveyttä jne.

Tabletti saattaisi tuoda tuohon hyvän vaihtoehdon. Sen sijaan, että työpöydälle tuodaan läppäri, tuodaankin all-in-one tms. kevytpääte ja sen mukana virtuaalityöpöytä. Tuolla kalustolla pystytään tuottamaan dataa tehokkaasti ja energiaystävällisesti. Esityskalustona toimii tietenkin tabletti.

Laitteisto on olemassa, mutta voiko se jo nyt kilpailla hinnallisesti läppärille? Tuskin ihan vielä, mutta nuo vaihtoehdot eivät ole kovinkaan kaukana toisistaan.

Iso kysymys onkin, että onko olemassa sellaisia sovelluksia, joilla pystytään synkronoimaan dataa älykkäästi laitteiden välillä? Siis lähes automaattisesti siirtämään tarvittavaa dataa tabletille ja muistiinpanot takaisin tabletilta työpöydällä käytettäväksi.

Ja missään tapauksessa vaihtoehto ei ole se, että data uitetaan julkisen pilvipalvelun kautta laitteelta toiselle. Mitä näitä nyt onkaan; iCloud, Google, DropBox jne. Joku roti pitää tietoturvassakin olla. Eli tarvitaan sovellus, joka suostuu helposti synkronoimaan dataa yrityksen omassa hallussa olevan datastoragen ja tabletin välillä.

AhKeefas

Tässä odottelen Samsung Galaxy Note 7 Phablettia
Puhelin, kamera, tabletti, mahtuu povitaskuun ja tarvittaessa kynäkin löytyy
oi, milloin?

Anonymous User

Itse nyrpistän nenääni ajatukselle tabletista leluna, jota se kyllä taitaa olla.

Omassa käytössä puhelin on edelleen se "kalikka", joka mahtuu paidan taskuun ja turvaa selustan useamman vuorokauden lataamatta. Minun on vaikea hahmottaa mitä iloa on ongelmatilanteessa puhelimesta, jossa on akku tyhjä.

Tällä maailman katsomuksella tablettille on selkeä tilaus kannettavan ja puhelimen välissä. Tällä hetkellä 10" tabletti toimii sohvalla surffilautana, katson sen kautta 42" ulkoiselta näytöltä (TV) internet streameja HD tarkkuudella, kuuntelen musiikkia stereoiden kautta... ja ulos mennessä tabletti kytkeytyy navigaattorina auton audiojärjestelmään, maastossa toimii karttana ja tapuu hämmästyttäviin paikkoihin.

Parastahan tässä on, ettei "lelulla" leikkiminen syö puhelimen akkua.

Varsinkin maasto- ja taajamakäytössä 10" on kyllä vähän iso. Hankalia kuljettaa, herättävät käytössä huomiota yms. Toisaalta retkeily gps laitteiden 4 - 5" näytöt ovat karttakäytössä vähän pieniä. Käytännössä mahdotonta saada sopivaa zoomausta karttaan, jossa kokonaiskuvassa olisi riittävästi yksityiskohtia. Tämän takia odotan innolla 7" sarjan tabletteja GPS ja mobiilidata ominaisuuksilla. Uskon vahvasti että niille löytyy jalansijaa puhelimen ja kannettavan välistä.

Nepheus

Mielenkiintoinen läpileikkaus Asuksen Nexus 7:sta. Ei ainakaan vähennä haluani ostaa moinen mukaan reissuille ja jättää iPad kotio perheen iloksi. Hinnan suhde laatuun on kohdillaan ja tehoa & päivityksiä löytynee pitkälle tulevaisuuteen. YouTubesta on tullut katseltua joitakin Nexus 7:n käyttöä demoavia videonpätkiä. Laite ymmärtää puhekomentoja häkellyttävän hyvin. Tiedä sitten tulisiko ominaisuutta paljoa käytettyä, mutta onpahan mennyt puheenymmärtäminen eteenpäin.
Vielä kun löytäisi pyörää varten telineen ja vedenpitävän kuoren, niin olisi passelin kokoinen navigaattori.

Lämpeneeköhän tämä käytössä paljonkin..?

Kommentoi artikkelia