Vaihtavatko AMD:n Radeon HD 7000 -ohjaimet kuvanlaadun suorituskykyyn?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Tekstuureissa oli ongelma, joka korjattiin


Tämän artikkelin tulosten perusteella Radeon HD 7800 -sarjan julkaisuartikkelissa havaitsemamme ongelmat kuvanlaadussa olivat todellisia ja epäilimme aluksi historian toistavan itseään. Jos olet seurannut näytönohjainkehitystä viimeisen kymmenen vuoden aikana, muistat todennäköisesti ajat, jolloin ATI ja Nvidia tekivät muutoksia kuvanlaatuasetuksiin, jolloin kuvanlaatu uhrattiin paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi usein käytetyissä grafiikkatesteissä.

Radeon HD 7000 -sarjan ongelmia oli hankala havaita ennen kuin niihin alkaa toden teolla kiinnittää huomiota ja vertailla ruutukaappauksia. Muistamme silti ajat, jolloin osa käyttäjistä oli valmis hyväksymään kuvanlaadun optimoinnit, kunhan ne eivät olleet helposti havaittavissa pelin aikana. Hyväksyvistä näkemyksistä huolimatta yleinen mielipide kuitenkin lopulta tuomitsi "optimoinnin" ja käyttäjät ilmoittivat haluavansa pelinsä sellaisina, kuin kehittäjä on ne alun perin tarkoittanut. Sen jälkeen on ollut hyväksyttyä tarjota käyttäjille parempaa suorituskykyä tarjoava heikomman kuvanlaadun asetus, mutta siitä huolimatta oletusasetusten säilyttäminen laadukkaana on ollut tärkeää ja käyttäjät oikeutetusti odottavat kuvanlaadun säilyvän samana eri ohjainten välillä.

Alkuperäisten löytöjemme perusteella ei ollut täysin poissuljettua, etteikö AMD olisi sortunut vanhaan keinoon ja yrittänyt kasvattaa suorituskykyä parin ruudun verran laskemalla kuvanlaatua paikoissa, joissa sitä ei ole helppo havaita. AMD kuitenkin vastasi kyselyihimme, selvensi tilannetta ja vahvisti vielä korjauksen mahdollisuuden tarjoamalla käyttöömme esiversion tulevasta korjatusta ajurista sekä lupasi sisällyttää korjauksen tulevaan Catalyst 12.4 WHQL -ajuriin. Testiemme perusteella vaikuttaisi siltä, että ongelma on korjattavissa ilman muutoksia suorituskyvyssä.

Tekniikkakirjoittajan näkökulmasta täytyy sanoa, että on erittäin tyydyttävää havaita ongelma ja sen jälkeen työskennellä yhteistyössä valmistajan kanssa ongelman korjaamiseksi. Tom's Hardwarella on pitkä historia vastaavien tapausten hoitamisesta.

Olen kuitenkin hieman yllättynyt siitä, miten vähän käyttäjät huomioivat alkuperäisessä Radeon HD 7850/7870 -artikkelissa havaitut ongelmat. Kun lähdetään säätämään kuvanlaatua, liikutaan aina vaarallisilla vesillä ja erityisesti grafiikkansa laadusta välittävien tehokäyttäjien odottaisi kiinnittävän siihen huomiota. Ehkä nykyisillä tehokäyttäjillä on kuitenkin sen verran luottoa valmistajiin, että tämänkaltaiset tapahtumat kuitataan harvinaisina vahinkoina, jotka joka tapauksessa korjataan seuraavissa päivityksissä. Tässä kyseisessä tapauksessa optimismi tuntui olevan oikeutettua. Mielestäni on silti tärkeää pysyä valppaana valvoessamme niitä laatuodotuksia, joita kohdistamme Nvidiaan ja AMD:n.

Alkuperäinen artikkeli: Do AMD's Radeon HD 7000s Trade Image Quality For Performance?
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Don Woligroski

kommentti 1

RekookeR

Hieno artikkeli, onneksi vanhaan temppuun ei oltu syyllistytty vaan kyse oli normaalista erheestä

-Reko

Kommentoi artikkelia