Testissä uusi Asus MeMo Pad 8

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen


Android-tablettien kirjo on monituinen, tarjolla on läjä erilaisia kokoluokkia ja varustelutasoja. Me otimme testiin Asuksen tuoreehkon MeMo Pad 8:n, joka uudistaa Asuksen sarjaa. Aiemmin tarjolla on ollut esimerkiksi MeMo Pad HD 7, jota käytämme tässä vertailukohtana läheisen sukulaissuhteen vuoksi.

Kyseessä on keskihintainen ja suhteellisen keskiluokkainen tabletti, mikä tarkoittaa, että sen kohdeyleisö on hyvin laaja. MeMo Pad 8 tarjoaa 8-tuumaisen näytön, jonka resoluutio on nykymittapuulla vaatimaton 1280 x 800. Esimerkiksi kaikki uudet lippulaivaälypuhelimet tarjoavat pikselitiheydeltään parempia näyttöjä. Vaan ei kyseessä silti mitenkään katastrofaalisen huono näyttö ole, siltä olisi vain vara toivoa enemmän.


Tekniset tiedot
Mitat: 212,8 x 127,4 x 9,95 mm
Paino: 350 g
Näyttö: 8” IPS 1280 x 800
Prosessori: Neliytiminen, 1,6 GHz Cortex-A9
Tallennustila: 16 GB + microSD
RAM: 1 GB
Kamera: 5 MP takakamera, 1,2 MP etukamera
Akku: 3950 mAh, 9 tuntia käyttöäLaitteen ulkokuori on kokomuovinen, ja tuntuma on hyvin samankaltainen kuin pikkuveljessä (HD 7). Valkoisessa värissä pinta on kiiltävä ja viimeistely silmää miellyttävä. Liitännät ja painikkeet ovat aiemmista MeMo Padeista tutuilla paikoillaan, reunoissa ja ylälaidassa.Tarjolla on kuulokeliitäntä, microUSB-portti ja korttipaikka, sekä virtapainike ja äänenvoimakkuudensäädin. Muoviset näppäimet ovat laadukkaan tuntuiset, ja kokonaisuutena laite tuntuu todella jämäkältä ja hyvältä kädessä, eikä painoakaan ole kuin 350 grammaa.

Prosessorina hyrrää 1,6 GHz taajuudelle viritetty, neljällä ytimellä varustettu Cortex-A9-suoritin. Se tarjoaa tehon puolesta riittävästi, mutta ei valitettavasti poista Androidiin sisäänrakennettua nykimistä ja ajoittaisia mietintätaukoja. Sovellukset toimivat kuitenkin rivakasti ja valikot rullailevat pääosin nätisti. Hidastelu onkin enemmän esteettistä, kuin oikeasti käyttöä haittaavaa. Silti on pakko todeta, että ilman tökkimisiä MeMo Pad 8 olisi houkuttelevampi laite ja Android alusta.


MeMo Pad 8:n kokoa voisi kuvailla miellyttäväksi. Mieltymyksiä on tietysti monia, ja käyttötarkoitukset valavat niiden suhteen pohjaa. Yleisesti ottaen 8-tuumainen tabletti on vielä sellainen, että se pysyy hyvin yhdessä kädessä, jolloin toinen on vielä vapaa hipelöimään ruutua ilman että sen tarvitsee tukea itse laitetta. Tietysti aiempi HD 7 -malli pysyy kädessä vielä napakammin, ja tarjoaa jopa suuremman pikselitiheyden, mutta kun laitteita pääsee vertaamaan vieretysten, niin yhden tuuman ero ruudun koossa on kyllä selkeä, eikä tarkkuudessa joudu antamaan periksi kovinkaan paljoa. Isompi ruutu on monelle pelkästään positiivinen asia.


MeMo Pad 8:n kamera on tablettikameraksi tavanomainen, eli yleissuorituskyvyltään heikko. Hämärässä kuvat menevät nopeasti suttuisiksi ja rakeisiksi, ja hyvässäkin valossa mestariteosten nappaaminen on työn takana. Hätätilanteessa tabletilla saa kuitenkin muistot talteen, eli on se tyhjää parempi. Myöskään laitteen tallentama video ei kuvien tapaan ole mitenkään erityisen silmiä hivelevää, mutta eipä sitä tabletilta odottanutkaan. 720p-video hyvissä olosuhteissa melko tarkkaa, vaikka jääkin helposti väreiltään vaisuksi.


Kamerasovelluksen käyttöliittymä on miellyttävä ja helppokäyttöinen, ja manuaalisäätöjäkin on hyvin tarjolla. Esimerkiksi valkotasapainon ja ISO-arvon voi säätää itse niin halutessaan. Tarjolla on myös kasa esiasetettuja kuvausmoodeja.


Alla pari tabletilla otettua esimerkkikuvaa:


(Alkuperäiset: 1 / 2)

Käyttöjärjestelmänä Asus tarjoaa Androidin versiota 4.2.2. Ulkoisesti järjestelmään on kajottu hyvin maltillisesti, mistä suuri yleisö on yleensä kiitollinen. Silmiinpistävimmät erot löytyvät Asuksen muokkamaasta alasvetovalikosta ja valikoimasta pieniä erilliseen ikkunaan aukeavia ohjelmia, jotka saa esiin ylimääräisestä alareunan painikkeesta. Tällaisia ovat esimerkiksi laskin ja videosoitin.


Varsinaisia omia sovelluksia Asus on esiasentanut niin ikään, mutta onneksi kohtuullisen vähän. Tarjolla on muun muassa App Locker, jonka avulla sovellukset voi halutessaan suojata ylimääräisellä salasanalla. Se on todella helppokäyttöinen, ja varmasti paikallaan jos esimerkiksi vanhemmat antavat laitteen käyttöön lapsilleen. Sovelluksen ensikäynnistyksen yhteydessä luodaan vain salasana, minkä jälkeen ruudulle tulee näkyviin lista, josta voi merkata ne sovellukset, jotka haluaa suojata. Ja siinä se.

Laitteen mukana toimitetaan seinälaturi, USB-kaapeli sekä erikoinen telineviritys, jonka avulla laite on helppo asettaa pystyasentoon pöydälle. Siitä voi olla hyötyä vaikkapa videoita katsellessa.


Kokonaisuutena MeMo Pad 8 ansaitsee positiivisen arvion, kunhan pitää hintaluokan mielessä. Näytön tarkkuus on ehkä sen heikoin kohta, ja ehkä joku saattaa harmitella yhden gigan muistinkin määrää. MeMo Pad 8 on hyvän kokoinen lisäys Asuksen valikoimaan ja sen hinta-laatusuhde on erinomainen.

Asus MeMo Pad 8 tulee Suomessa myyntiin alkuvuodesta 2014 ja sen ovh on 229 €

Kommentoi artikkelia