Tee se itse: pienikokoinen pelikone olohuoneeseen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Pienikokoinen kokoonpano 1: tässä on pieni kaverini


PowerColorin puolikorkuinen Radeon HD 5750 on kahden korttipaikan kokoinen, joten teoriassa meidän täytyy vain löytää pienin mahdollinen puolikorkuinen kotelo, joka sisältää kaksi laajennuspaikkaa. Vaikka se kuulostaa yksinkertaiselta, kävi ilmi, että mini-ITX-kotelot kahdella puolikorkealla laajennuspaikalla ovat kohtuullisen harvinaisia.



Ankaran etsinnän jälkeen päädyimme In-Win-nimiseen kotelovalmistajaan, joka tarjoaa erikoisen kotelovalikoiman. In-Winillä on useita puolikorkeita PC-koteloita, joista kaksi sisältää tarvittavat kaksi kappaletta korttipaikkoja: Wavy ja Diva. Vaikka Diva on erittäin nätti ja värikäs kotelo, se ei tuntunut sopivan minulle nimen eikä ulkoasun puolesta. Valitsimme siis Wavyn.



Wavy on pieni kotelo: 264 x 112 x 230 mm verrattuna Xbox 360 Slim –mallin 270 x 75 x 264 mm mittoihin. Vaikka Wavy on hieman paksumpi, se on silti selvästi samassa kokoluokassa. In-Winin tarjoama testikappale tuli 160 W virtalähteellä varustettuna. In-Winillä on uusi 180 W virtalähteellä varustettu uusi malli työn alla, mutta joka tapauksessa tässä kohtaa törmäsimme ensimmäiseen suurempaan ongelmaa: 160 W ei luultavasti ole tarpeeksi tehoa järjestelmän ja PowerColorin puolikorkean Radeon HD 5750 –näytönohjaimen pyörittämiseen.
Unohdetaan se ongelma kuitenkin hetkeksi ja jatketaan emolevyn valintaan. Kun tavoitteena on pieni koko, mini-ITX-emolevyt ovat oikea valinta. Erittäin vähävirtaisen pelikoneen rakentamiseen halusimme käyttää Mobile Core i7 –prosessoria, kuten -640M tai -920QM malleja. Ikävä kyllä Socket G1 –kannalla varustetut mini-ITX-emolevyt ovat erittäin harvassa, emmekä kyenneet löytämään jälleenmyyjiltä x16 PCIe-paikalla varustettua mallia.



Itse asiassa mini-ITX-emolevyt 16-kaistaisilla PCIe-paikoilla ovat erittäin harvassa. Lopuksi valitsimme AMD:n M4A88T-I Deluxe –mallin, joka sisältää kaikki tarvittavat lisälaitteet sisältäen verkkokortin ja AMD:n 880G-piirisarjan. Tämä emolevy tukee AMD:n Socket AM3 –kantaa ja kannettavissa tietokoneissa käytettävää DDR3 SO-DIMM –muistia.



Muisteiksi valitsimme Mushkinin Enhanced Essentials 4 GB (2x2 GB) SO-DIMM DDR3-1066 (PC3-8500) kaksikanavaisen muistikitin. Niiden pitäisi tarjota erittäin hyvää suorituskykyä pieneen tehonkulutukseen yhdistettynä. Emolevy asetti muistit automaattisesti 1333 MT/s –nopeudelle ilman ongelmia.

Emolevyllä käytetään AMD:n Phenom II X3 705e –prosessoria, koska sen TDP on kohtalaisen pieni 65 W, siinä on kolme prosessoriydintä ja 6 MB L3-välimuistia. 2,5 GHz:n kellotaajuus on hieman matalampi kuin AMD:n high-end Phenom II –prosessoreissa, mutta virtalähteen 160 W rajoituksen vuoksi meidän on tehtävä kompromisseja.

Western Digitalin Black 750 GB kiintolevyn lisäämisen jälkeen olemme valmiit laittamaan järjestelmän kasaan. Mini-ITX-emolevyn asentaminen Wavy-koteloon ei ole niin helppoa kuin ajattelimme, mutta varovaisella asettelulla ja pujottelulla se asentuu paikalleen kunnolla. Asensimme tässä vaiheessa myös Radeon HD 5750 –ohjaimen paikalleen.



Korjaus, me yritimme asentaa puolikorkean PowerColorin Radeon HD 5750 –ohjaimen paikoilleen, mutta se on liian pitkä mahtuakseen Wavyn sisään. Korkeus on sopiva, mutta kortin takaosa on tuuman verran liian pitkä ja se osuu yhteen virtalähteen kanssa.

Vaikka PowerColorin kortti oli alkuperäinen syy koko projektiin ryhtymiseen, se ei silti estänyt meitä viemästä loppuu kerran aloitettua työtä. Päätimme siis käyttää puolikorkeaa Radeon HD 5570 –mallia sen sijaan. Se ei tietenkään ole pelikäytössä ihan yhtä nopea kuin HD 5750, mutta se kykenee varmasti pyörittämään kaikkea 720p-resoluutiolla ja ehkä jopa 1080p-tasolla hieman vähennetyillä yksityiskohdilla.



Radeon HD 5570 mahtui koteloon kuin hansikas käteen ja loput palaset loksahtelivat paikoilleen mukavasti. Pienestä tilasta johtuen projekti kohtasi vielä muutamia pienempiä vastoinkäymisiä, mutta niistä selvittiin. Meidän oli pakko leikata pois muovinen tukipala 4-pinnisestä emolevyn virtajohdosta, sillä se oli kotelotuulettimen tiellä, eikä täysikokoisen optisen aseman käyttö tullut kyseeseen, sillä sekin olisi käytännössä peittänyt alleen prosessorituulettimen. Ohut optinen asema sopisi koteloon ja jättäisi prosessorin jäähdyttimelle tilaa puhaltaa, mutta päätimme käyttää ulkoista asemaa sen sijaan. Käytimme Asuksen SBW-061S-U 6x Blu-ray-kirjoitinta, mikä olikin kätevä ratkaisu, sillä se ei vaadi ulkoista virtalähdettä. Asema ottaa tarvitsemansa virran kahden USB-liitännän kautta.



Tähän asti pienin HTPC-kokoonpanomme oli siis valmis testattavaksi, mutta entäs puolikorkea PowerColorin Radeon HD 5750 joka jouduttiin hylkäämään?

Kommentoi artikkelia