Snapdragon S4 Pro: Krait ja Adreno 320 testissä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

S4 nostaa Qualcommin taistelemaan johtopaikasta
Qualcommin uusin Snapdragon S4 Pro -alusta sisältää merkittäviä parannuksia sekä prosessorin että näytönohjaimen suorituskyvyssä, mikä nostaa Qualcommin taistelemaan taas valmistajien kärkipaikoista Cortex-A9-arkkitehtuuriin luottavien valmistajien kanssa.

Kuten teknologiamaailmassa yleensä, Qualcommin hyvä suoritus ei riitä pitkälle, vaan sen kilpailijoiltakin on tulossa markkinoille uusia tuotteita. Nvidian seuraavan sukupolven Tegra-piirit ja TI:n OMAP 5430 ovat pian saapumassa markkinoille. Molemmat sisältävät Cortex-A15-arkkitehtuuriin perustuvat prosessoriytimet ja todennäköisesti myös graafinen suorituskyky tulee kasvamaan reippaasti.

Qualcommin tulevaisuudesta löytyykin muutamia erityisiä haasteita. Ensimmäinen on nimenomaan Qualcommin Adreno-ohjaimille optimoitujen pelien puute. Pelien osalta Nvidialla on huomattava etumatka, kun yhtiön Tegra-alustalle löytyy useampia nimenomaan sille optimoituja huippupelejä (kuten RipTide ja Shadowgun). Lisäksi esimerkis Sonic the Hedgehog 4: Episode II saapuu Tegra-alustalle muita aiemmin.

PC-alustaan tottuneelle tehokäyttäjälle on helppoa jättää huomiotta älypuhelimille ja tableteille tarkoitetut pelit. Niillä on kuitenkin iso merkitys valmistajille, kun ne pyrkivät esittelemään omien grafiikkasuorittimiensa tehoja käyttäjille. Esimerkiksi Apple käyttää Infinity Blade-pelejä esitelläkseen iPadin grafiikkasuorituskykyä. Kuten kaikki tietävät, valmistajat tarvitsevat sovelluksia, joilla oikeutetaan yhä tehokkaampien laitteiden valmistus.

Qualcommin toinen ongelma on siinä, että yhtiön S4 Pro -piiriin perustuvat laitteet saattavat ilmestyä markkinoille myöhemmin kuin yhtiö itse asiassa olisi halunnut. Testeissä käytetystä kehitysalustasta löytyvä APQ8064 on erittäin tehokas järjestelmäpiiri, joka tarjoaa Krait-ytimet, Adreno 320 -näytönohjaimen sekä WiFi-yhteydet. Siitä kuitenkin puuttuu integroidut mobiiliverkkoyhteydet, eli se vaatii seurakseen aina erillisen modeemisirun. Ylimääräisellä sirulla on yleensä vaikutusta myös laitteiden kokonaistehonkulutukseen.Vasta MSM8960T-piirin myötä pidemmälle viety integraatio näyttää voimansa paremmin tasapainotetun suorituskyvyn ja tehonkulutuksen muodossa. Silti markkinoilta ei vielä löydy yhtään uuteen piiriin perustuvaa puhelinmallia. Jääkin nähtäväksi, kuinka suuri etumatka Qualcommille ja sen Snapdradon S4 Pro -alustalle jää verrattuna Nvidian ja TI:n pian saapuviin kilpailijoihin.

Silti lyhyemmällä aikavälillä S4 Pro tulee olemaan selkeä kuningas suorituskyvyn suhteen ja odotamme mielenkiinnolla sen rantautumista laitteisiin. Nykyisten tietojen valossa Qualcommin kilpailijat saavat tuotteensa markkinoille vasta vuoden 2013 aikana. Qualcommin kannalta olisi suotavaa, että se käyttäisi tarjolla olevan ajan kosiskellakseen sovelluskehittäjiä optimoimaan pelejään esittelemään myös Adreno 320 -ohjaimen tehoja.

Alkuperäinen artikkeli: Snapdragon S4 Pro: Krait And Adreno 320, Benchmarked
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Andrew K

Kommentoi artikkelia